Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 20:52

Αντιδράσεις στα Φιλιατρά για την επεξεργασία των σκουπιδιών

Εντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν στην προχθεσινοβραδινή σύσκεψη που έγινε στα Φιλιατρά στο ενδεχόμενο να επιλεγεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας η λατομική ζώνη Φιλιατρών ως η περιοχή που θα γίνει η μονάδα επεξεργασίας των σκουπιδιών του δήμου.

Στην σύσκεψη που συμμετείχαν οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι από την ΔΕ Φιλιατρών συμπολίτευσης και αντιπολιτεύσεων, το Τοπικό Συμβούλιο, πρόεδροι χωριών, οι πρώην δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας και Δημήτρης Σωτηρόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής, εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιλογής δηλαδή της λατομικής ζώνης των Φιλιατρών. Να σημειώσουμε ότι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας καλείται να πάρει απόφαση χωροθέτησης μεταξύ δύο θέσεων που προτείνονται από την Περιφέρεια και αυτές είναι οι λατομικές ζώνες Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. 

Κύριο σημείο κριτικής υπήρξε η έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης που να καθορίζει τον χώρο που θα πρέπει να γίνει η μονάδα και πως η Περιφέρεια καταλήγει να προτείνει δύο θέσεις για επιλογή χωρίς να υπάρχει, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, μια στοιχειώδης περιβαλλοντική τεκμηρίωση για ποιους λόγους δηλαδή έχουν καταλήξει σε αυτούς τους δύο χώρους. Ακόμη τονίστηκε πως η υπηρεσία της Περιφέρειας που κάνει την συγκεκριμένη εισήγηση δεν είναι η αρμόδια.

Υπήρξαν ακόμη έντονες διαμαρτυρίες και φωνές που έκαναν λόγο για από πριν προκαθορισμένη απόφαση και ότι η όλη διαδικασία είναι στημένη. Επίσης προτάθηκε η συγκέντρωση υπογραφών κάτω από ένα κείμενο διαμαρτυρίας, όπως και να ζητηθεί η εξέταση της περιοχής από μια επιστημονική επιτροπή. 

Κ.Μπ.