Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 17:36

Σε ιατρικό συνέδριο για δημοτικά κέντρα υγείας Καφαντάρης και Πετρόπουλος

Γράφτηκε από την
 Σε ιατρικό συνέδριο για δημοτικά κέντρα υγείας Καφαντάρης και Πετρόπουλος

Το 7ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα ‘’Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους’’, παρακολούθησαν  οι πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος και κ. Αγγελος Χρονάς.
Το συνέδριο διοργάνωσε το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας (Δ.Δ.Υ) και πραγματοποιήθηκε στις 8 – 9 Απριλίου στο Δημαρχείο Πανοράματος του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας.
Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής ενημέρωσης, της Προληπτικής Ιατρικής και της Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Ιδρύθηκε το 2005 και σήμερα αριθμεί 153 Καλλικρατικούς  Δήμους μέλη από όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Σημαντική αναγνώριση για την πολυετή προσφορά της, αποτελεί η πιστοποίηση της  τον Ιούνιο του 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως ένα εθνικής εμβελείας Δίκτυο Πόλεων που ακολουθεί τα πρότυπα του Π.Ο.Υ.
Ο τέως Δήμος Νέστορος και σήμερα ο Δήμος Πύλου – Νέστορος είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Δ.Δ.Υ. και παραμένει στο δίκτυο εν όψει μάλιστα των αρμοδιοτήτων για την υγεία που εκχωρεί ο Νόμος 3852/10 στους Καλλικρατικούς Δήμους.
Δεδομένο ότι ο παραπάνω Νόμος είναι πρόχειρος και οι αρμοδιότητες της υγείας που εκχωρεί στην Ο.Τ.Α. συγκεχυμένες, το Δ.Δ.Υ σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ,προσπαθεί και δίνει διευκρινήσεις και κάνει προτάσεις που προκύπτουν από σχετικές μελέτες. Συγκεκριμενοποιεί ποιες δράσεις στον τομέα υγείας μπορούν να υλοποιηθούν από την Ο.Τ.Α., είναι σύμφωνες με το πνεύμα του Καλλικράτη και της συνολικής πολιτικής της πολιτείας για την υγεία.
Η άποψη που επικράτησε σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ήταν ότι οι Ο.Τ.Α. θα πρέπει να αναλάβουν δράση σε τομείς Προληπτικής Ιατρικής, Προσυμπτωματικού Ελέγχου, Υγειονομικής Ενημέρωσης, Γενικής Ψυχοβιολογικής Υποστήριξης και Προστασίας του Περιβάλλοντος με την δημιουργία δομών Α.κ.Ε.Π.Υ. (Ανοικτά Κέντρα Προστασίας Υγείας).
Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης των πολιτικών κομμάτων, των Υγειονομικών φορέων της Χώρας, καθώς και εμπειρογνώμονες και επιστήμονες από την ακαδημαϊκή ιατρική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Πύλου – Νέστορος.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Πύλος  12 Απριλίου 2011NEWSLETTER