Τετάρτη, 27 Μαϊος 2015 07:49

Σύμφωνα με το... σχεδιασμό του Νίκα: Αόρατο το μέλλον της Ναυαρίνου

Σύμφωνα με το... σχεδιασμό του Νίκα: Αόρατο το μέλλον της Ναυαρίνου

Ανοιξε προχθές το βράδυ στο Δημαρχείο ο διάλογος για την οδό Ναυαρίνου, την προοπτική και την ανάδειξή της. Ομως δυστυχώς αυτό έγινε με τρόπο εντελώς προσχηματικό, με προφανή σκοπό της δημοτικής αρχής να μη συνεχιστεί σύντομα η συζήτηση, και το σοβαρό αυτό θέμα να πάει... όσο γίνεται πιο πίσω.

Παρά τις επισημάνσεις για την ανάγκη αλλαγών, για την αξιοποίηση ενός τέτοιου διαμαντιού όπως είναι η μεγάλη παραλιακή οδός της Καλαμάτας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας επέμεινε ότι η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί όταν θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος, με την εκπόνηση μιας κυκλοφοριακής μελέτης που θα αφορά όλη την πόλη. Θέλησε μάλιστα να περιορίσει την κουβέντα στο φετινό καθεστώς, που περιλαμβάνει μια ανάπλαση στο ύψος της Ανάστασης με τοπική υπερύψωση της Ναυαρίνου, καθώς και την παρέμβαση στον μεγάλο λιμενοβραχίονα, το γνωστό "χιλιόμετρο", με την εκτίμηση ότι πολλοί πεζοί θα μετακινηθούν εκεί... αποσυμφορώντας το πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου!

Γενναία και πέρα από συντεχνιακές εμμονές ήταν η άποψη του προέδρου των Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανδρέα Ζαγάκου, ενώ σε αλλαγές που αποσκοπούν στο καλό της πόλης συμφώνησε και ο αντιπρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ.

Στη διαβούλευση δεν μετείχαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, καθώς δεν είχαν προσκληθεί από λάθος συνεννόηση, όπως μάθαμε. Δεν μετείχαν επίσης πολίτες και εκπρόσωποι ποδηλατών και πεζών, οι οποίοι δεν είχαν προσκληθεί. Ο ίδιος ο δήμαρχος προσήλθε με καθυστέρηση, λόγω επίσκεψής του στην Αθήνα.

Πιο αναλυτικά:

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το κυκλοφοριακό Δημήτρης Δημόπουλος είπε ότι «βλέπουμε τροποποίηση, αλλά όχι αποσπασματικά, χωρίς βιασύνες. Ο δήμος θα ζητήσει την άποψη όλων των τεχνικών φορέων, συλλόγων μηχανικών και αρχιτεκτόνων». Εξέφρασε την άποψη πως «το Αστικό πρέπει να είναι στη Ναυαρίνου», αναρωτήθηκε «τι θα κάνουμε με τα ταξί» και εκτίμησε ότι «είναι αναγκαία η διάνοιξη της Κρήτης. Απαιτούνται 50 εκ. ευρώ για τη διάνοιξή της με απαλλοτριώσεις».

Ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας Ηλίας Αξιοτόπουλος υποστήριξε ότι η προ ετών μερική πεζοδρόμηση «δεν είχε αποτέλεσμα, ήταν ένα συνονθύλευμα». Αναρωτήθηκε «πού θα καταλήγουν τα αυτοκίνητα από τη Φαρών» και «μέχρι πού θα γίνει η πεζοδρόμηση».

Ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Καλαμάτας πρότεινε «να διατηρηθεί ο συγκοινωνιακός άξονας της παραλίας προς το κέντρο» και ανέφερε πως «η Φαρών είναι άξονας ένωσης του λιμανιού με το κέντρο της πόλης».

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννακόπουλος πρότεινε «να παραμείνει ως έχει η Ναυαρίνου, κάνουμε κοινωνικό λειτούργημα» - και πρόσθεσε πως «θέλουμε ανοιχτούς δρόμους, όχι κλειστούς».

Ο αντιπρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Χρήστος Μουστρούχος πρότεινε «για φέτος να παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα, με περισσότερη αστυνόμευση», αλλά πρόσθεσε: «Λέμε ναι σε αλλαγή που είναι για το καλό της πόλης και θα γίνει μετά από μελέτες από ειδικούς».

Ο ταξιτζής Γιάννης Κουφός, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας, ανέφερε ότι «το πείραμα με μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις αποδείχθηκε αποτυχημένο». Και πρότεινε «να δούμε την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του περιφερειακού της πόλης και μετά να συζητήσουμε για τη Ναυαρίνου».

Ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέας Ζαγάκος επεσήμανε ότι «το θέμα αφορά πρώτα τη λειτουργία της πόλης και μετά τα επαγγελματικά συμφέροντα. Το μέλλον έρχεται από τη θάλασσα». Τάχθηκε κατά των επαγγελματιών που προσβάλλουν την αισθητική και την εικόνα της πόλης, επέκρινε την ασάφεια του κράτους και παρατήρησε πως «σε όλα τα κυκλοφοριακά προβλήματα υπάρχει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής».

Σημείωσε ότι «ζητάμε άμεσες λύσεις, όχι πρόχειρες και συντεχνιακά αποδεκτές. Να διαμορφωθούν πολιτικές προτάσεις, μετά από έρευνα και επιστημονικές εισηγήσεις. Της σθεναρής στάσης της δημοτικής αρχής στο Εμπορικό και το Ιστορικό Κέντρο, πρέπει να τύχει και η παραλιακή ζώνη».

Στη συνέχεια ως δημότης και Παραλιώτης 52 χρόνια, όπως  δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ανέγνωσε την Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα Δικαιώματα του Πεζού, που ψηφίστηκε το 1988.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος ανέφερε ότι «το πείραμα με το κλείσιμο τμήματος της Ναυαρίνου ήταν αποτυχημένο. Θα συνταχθώ με την άποψη του διοικητή της Τροχαίας. Να πάρετε απόφαση μετά από μελέτες».

Ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κώστας Ανδριανόπουλος παρατήρησε ότι «αργήσαμε 30 χρόνια και έχουν ευθύνη οι δημοτικές αρχές». Προέτρεψε «να ζητήσουμε την άποψη επιστημόνων και πάνω σε αυτές να τοποθετηθούμε» - ενώ αναφέρθηκε στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου λέγοντας πως «η Καλαμάτα έχει στα χέρια της, στο σεντούκι της, ένα ακατέργαστο διαμάντι».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης επέκρινε τη δημοτική αρχή Νίκα που «άφησε έξω από τη διαβούλευση τον καλαματιανό λαό», τονίζοντας επιπλέον πως «έχετε αργήσει χαρακτηριστικά». Μίλησε για το τουριστικό προϊόν μας που δεν ξεδιπλώνει όλες τις αρετές του, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα «στο τμήμα της Ναυαρίνου από Ηρώων έως Καρακούση - καθώς το υπόλοιπο έχει διαμορφωμένες χρήσεις». Εκανε λόγο για «υπερβολικά πολύ χώρο στο αυτοκίνητο, για ανύπαρκτα δέντρα σκίασης, για βαριές κατασκευές που προσβάλλουν το τοπίο», καθώς και για αναγκαία «μεταφορά τραπεζοκαθισμάτων από τον αιγιαλό στον πεζόδρομο».

Ο Μ. Μάκαρης επεσήμανε ότι «είναι έργο των ειδικών να απαντήσουν· συγκοινωνιολόγοι βλέπουν θετικά το θέμα» της πεζοδρόμησης. Μίλησε για έργο που θα προσφέρει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, αλλά και θέσεις εργασίας. Ευχήθηκε να υπάρξει σύμπνοια και συναπόφαση, για την ανάπτυξη της πόλης με τρόπο βιώσιμο και με σχέδιο, και παρατήρησε πως τουλάχιστον «είναι θετικό που ξεκινάει ο διάλογος».

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος μίλησε για υποβαθμισμένη παραλιακή ζώνη και ανέφερε πως «δεν πρέπει να βλέπουμε συντεχνιακά τις λύσεις». Πρότεινε «σχέδιο με όραμα και για την Παραλία και για όλη την πόλη, ολοκληρωμένη πρόταση, σχέδιο από συγκοινωνιολόγους». Εκτίμησε πως «πρέπει να είναι προτεραιότητα η διάνοιξη δρόμων» και πρότεινε «τώρα μονοδρόμηση με κυκλική ροή».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας είπε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει μια πολιτική απόφαση, για το πώς θέλουμε τη Ναυαρίνου» - και πρόσθεσε: «Γιατί δε ρωτιούνται οι κάτοικοι της Παραλίας μέσω δημοψηφίσματος; Ο δήμαρχος είναι με όλους. Γιατί δεν μπαίνουν φωτεινοί σηματοδότες στα επικίνδυνα σημεία, στη στροφή στο "Φιλοξένια"; Δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης, παράλληλοι δρόμοι και δημόσια συγκοινωνία, τραμ».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής είπε ότι «βάσει του κώδικα ασφαλείας ISIS, το λιμάνι χρειάζεται είσοδο - έξοδο και στη Φαρών» και ζήτησε «στον πρόβολο του "Πανελληνίου" να μπορούν να μπαίνουν οχήματα».

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, αφού ανέφερε ότι «η δημοτική αρχή έσωσε τη Μεγάλου Αλεξάνδρου» και παρατήρησε πως το ζήτημα είναι «πόσο θα κοστίσουν οι διανοίξεις κάθετων δρόμων. Ολοι θέλουμε μια άλλη Ναυαρίνου, αλλά το κύριο είναι το οικονομικό».

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι «είναι εποχικό πρόβλημα» και πρότεινε: «Να αποθαρρύνουμε την κυκλοφορία στις εισόδους της Ναυαρίνου. Να διώξουμε τα βαριά οχήματα. Να μεγιστοποιήσουμε τους χώρους στάθμευσης. Πρέπει να συμβουλευτούμε τις καλές πρακτικές άλλων πόλεων (π.χ. Βόλος). Αναδιάρθρωση αστικών συγκοινωνιών, μέσο σταθερής τροχιάς».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης επέκρινε τη δημοτική αρχή γιατί «ΓΠΣ, μελέτες Ζέκκου και Κυριακόπουλου-Κλαμπατσέα δεν μπαίνουν στη συζήτηση». Και ζήτησε «να προσεγγίσουμε αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και να οργανώσουμε ενημερωτικές εβδομάδες».

Η προϊσταμένη Κυκλοφοριακού στο Δήμο Καλαμάτας, Βασιλική Κυβέλου, εκτίμησε ότι «και από τη Ναυαρίνου θα φύγει το αυτοκίνητο, θα περιοριστεί ή θα διευθετηθεί η κυκλοφορία του, όπως έχει φύγει από το κέντρο της πόλης».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Αλούπης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως «αντιμετωπίζει κοντόφθαλμα τη Ναυαρίνου» και ζήτησε πολιτική βούληση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Παρατήρησε ότι «όλα τα μεγάλα θέματα έχουν κολλήσει: ΓΠΣ, μελέτες Βέργας και Μικρής Μαντίνειας» - και πρόσθεσε: «Ψάχνετε για συνενοχή στις ολιγωρίες και στην ανυπαρξία σας».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος ζήτησε «να ανοίξει έντιμος και ειλικρινής διάλογος μεταξύ Δημοτικού Συμβουλίου και φορέων», ενώ σχολίασε: «Εγινε προσχηματική κουβέντα επί αντικειμένου που δεν υφίσταται. Να συζητήσουμε επί προτάσεων».

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε ότι μόνο «40 ημέρες το καλοκαίρι έχουμε πρόβλημα στη Ναυαρίνου» και έκανε λόγο για «αρνητικά αποτελέσματα με την πεζοδρόμηση και τη μονοδρόμηση». Ανέφερε πως «τα πολιτικά όργανα είναι για να αξιολογούν προτάσεις» και παρατήρησε ότι «τους μήνες που έρχονται θα παραδοθεί ο περιφερειακός. Με τη λειτουργία του θα πρέπει να υπάρξει κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την πόλη. Με τον περιφερειακό θα αλλάξουν όλα τα κυκλοφοριακά δεδομένα».

Για φέτος, αναφέρθηκε στην ανάπλαση της πλατεία της Ανάστασης («θα υπερυψώσουμε τη Ναυαρίνου»), στο φωτισμένο "χιλιόμετρο" που όπως εκτίμησε θα πάρει αρκετό κόσμο από την παραλιακή, καθώς και στα πάρκινγκ στο λιμάνι και στο Εθνικό Στάδιο.

Ο κ. Νίκας ζήτησε τη συμβολή της Τροχαίας, από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου, ενώ μίλησε επίσης για παρέμβαση στο παρκάκι κάτω από το "Πανελλήνιο" και στα 20 στρέμματα στον προλιμένα. Ανέφερε ότι «την Κρήτης μπορούμε να την ανοίξουμε μόνο με δωρεάν τη γη, με την πολεοδόμηση». Υποστήριξε ότι «οι μελέτες που έχουν γίνει, είναι ξεπερασμένες από τα πράγματα» και συνόψισε την θέση του λέγοντας:

«Η βελτίωση της παραλιακής ζώνης θα γίνει με το "χιλιόμετρο". Θα αντλήσουμε διδάγματα από την παρέμβαση στην Ανάσταση. Συνεννοούμενοι και με προτάσεις επιστημόνων που θα ελέγχονται από τα συλλογικά όργανα θα προχωρήσουμε. Εχουμε κακοπάθει από τις πολεοδομικές μελέτες. Αν υπάρξει άλλη πρόταση για φέτος, θα τη συζητήσουμε και θα την αποδεχθούμε».