Πέμπτη, 05 Μαϊος 2011 12:25

Επιστολή Φούρκα για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών σχολών και του ΤΕΙ στην ΣΠΑΡΤΗ

Γράφτηκε από την

Κύριε Δήμαρχε,

 

Το 2002 ως γνωστόν στα πλαίσια του προγράμματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για εξακτίνωση του Πανεπιστημίου με την δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών  στις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, δημιουργήθηκε στην πόλη μας η Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής.

Αργότερα το 2004-2005 διεκδικήσαμε και με την βοήθεια της τότε υπουργού Παιδείας κ. Γιαννάκου κερδίσαμε και το δεύτερο τμήμα της Σχολής μας και συγκεκριμένα το Τμήμα Νοσηλευτικής, που σημειωτέον είναι το δεύτερο σε όλη τη χώρα μετά από αυτό των Αθηνών.

Ακόμη στη Σπάρτη ιδρύθηκε το τμήμα Τ.Ε.Ι. Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Σημειωτέον, ότι τα αντικείμενα σπουδών των ανωτέρω τμημάτων που διεκδικήσαμε και πήραμε, ήταν εξαρχής στοχευμένα και απολύτως προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει πρόβλημα ως προς τον αριθμό εισακτέων ακόμη και την εποχή που ίσχυε η βάση του 10.

Οι συντονισμένες ενέργειες των τοπικών φορέων και της Εκκλησίας μας είχαν επιτυχή κατάληξη την προσωρινή στέγαση των σχολών στην πόλη μας, προκειμένου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθούν μόνιμες κτηριακές εγκαταστάσεις, με τους τρόπους που όλοι γνωρίζουμε.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν η τοπική κοινωνία να αντιδράσει θετικά και να δημιουργηθούν και στον ιδιωτικό τομέα οι ανάλογες υποδομές για την φιλοξενία και άνετη διαμονή των φοιτητών και σπουδαστών, που σήμερα  ανέρχονται περίπου στους 1500. Αριθμός, ο οποίος, εάν συνυπολογιστεί με αυτόν των συγγενών και φίλων που επισκέπτονται την πόλη, διπλασιάζεται.

Από οικονομικής και κοινωνικής άποψης αποδεικνύεται καταφανώς η επιτακτική αναγκαιότητα διατήρησης των σχολών, αφού βάσει του πλήθους των μονίμως διαμενόντων  φοιτητών αλλά και των επισκεπτών αυτών, έχουν ενισχυθεί πολλοί τομείς της τοπικής μας οικονομίας, όχι μόνο της πόλης της Σπάρτης, αλλά και όλων των περιοχών του Νομού, που παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική δραστηριότητα.

Η Κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, έχει δρομολογήσει τον Καλλικράτη και στην Ανώτατη Παιδεία, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα τον εφαρμόσει και την μορφή που θα αποκτήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Την ίδια στιγμή, είτε υπό μορφή ψιθύρων, είτε υπό μορφή δηλώσεων (μισόλογα), αφήνεται να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν σαρωτικές μεταβολές με απροσδιόριστες και απρόβλεπτες συνέπειες. Κάτι που αναφέρεται και στα συμπληρωματικά μέτρα της αναθεώρησης του μνημονίου που θα συζητηθεί στα μέσα Μαΐου.

Είχα ζητήσει από τον Ιανουάριο του 2011, αλλά και με μεταγενέστερες τοποθετήσεις μου από το Δήμο να αναλάβει εγκαίρως πρωτοβουλίες, υποστηρικτικές της αξίας και της θέσης των σχολών της πόλης μας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  για να μην βρεθούμε πάλι στην δυσάρεστη θέση να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, όπως έγινε και με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης που ανακοινώθηκαν ερήμην μας.

Δυστυχώς, τόσο θεσμικά όσο και κοινωνικά, μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις μου αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη. Αντίθετα, κάποια στιγμή αιφνιδιαστήκαμε στο ΔΣ όταν κληθήκαμε να συζητήσουμε το θέμα για τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Πανεπιστημιακή Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής και ειδικότερα των Τμημάτων Νοσηλευτικής και Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού  και μάλιστα με εισηγητές τους προέδρους των τμημάτων. Καίτοι και τότε είχα επισημάνει ότι, ήταν μια άστοχη και λανθασμένη ενέργεια και θα έπρεπε να  αποσύρετε το θέμα, δεν εισακούσθηκα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην παρωδία μίας συζήτησης με την παρουσία μόνο των συνδικαλιστών των ΔΕΠ και των φοιτητών, αλλά με την ηχηρή απουσία των προέδρων των σχολών.

Επειδή, όπως προανέφερα, τα μηνύματα για σύντομες και αιφνιδιαστικές εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και του νομού μας είναι ανησυχητικά και δυσοίωνα, υποβάλλω την τοποθέτησή μου εγγράφως, ώστε άμεσα να προκαλέσετε συνάντηση στην οποία να συμμετέχουν η πολιτική ηγεσία του τόπου, η αυτοδιοικητική ηγεσία, η Εκκλησία, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο σύλλογος «Φίλων του Πανεπιστημίου», καθώς και όποιος άλλος από τους τοπικούς φορείς κρίνετε εσείς σκόπιμο να μετέχουν.

Όπως και παλαιότερα στη διεκδίκηση, έτσι και τώρα στην υποστήριξη του θέματος, μέσα από αυτή τη συνάντηση οι συλλογικές αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες στην κατεύθυνση της διατήρησης των σχολών στον τόπο μας, θα μπορέσουν να προλάβουν και να αποτρέψουν τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κλείνοντας, παρακαλώ, όπως επισπεύστε τους χρόνους ανάληψης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καθώς είτε η μερική, είτε -πολύ περισσότερο- η εξ ολοκλήρου κατάργηση των σχολών σημαίνει, εκτός των άλλων και κατάρρευση της τοπικής οικονομίας. Ενδεχόμενο, που μόνο ως εφιάλτης θα πρέπει να μας κατατρέχει.

Ο Επικεφαλής της παράταξης

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΟΥΡΚΑΣ


NEWSLETTER