Σάββατο, 28 Μαϊος 2011 20:41

Προχειροδουλειές και μαύρο χάλι στη Ναυαρίνου

Βάφτισε "παρεμβάσεις" λίγα λουλούδια και μερικές προχειροδουλειές ο Δήμος Καλαμάτας, και εγκατέλειψε στο μαύρο της το χάλι την παραλιακή για ένα ακόμα καλοκαίρι. Μόνο το χρώμα σε κάποια παρτέρια άλλαξε λίγο το σκηνικό στο δημοφιλέστερο ίσως χειμερινό και θερινό στέκι πεζών και ποδηλατών: το νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου όπου έγιναν οι πολυδιαφημισμένες... παρεμβάσεις του δήμου.

Η γενική εικόνα που επικρατεί, και την οποία αντικρίζει καθημερινά ένα πλήθος κόσμου, είναι απλώς ντροπιαστική - τόσο στα πεζοδρόμια και το δρόμο όσο και στην παραλία: Η σκουριά από τα σάπια, προχειροβαμμένα κάγκελα έχει ποτίσει το τσιμέντο του πεζοδρομίου. Οι ζαρντινιέρες παραμένουν με το ξεφτισμένο τους χρώμα και τα γραμμένα συνθήματα. Αρκετά παρτέρια αντί να αποκατασταθούν απλώς… ξηλώθηκαν. Οι κατεστραμμένες κολόνες φωτισμού δεν έχουν αντικατασταθεί, με συνέπεια να παραμένουν καλώδια τυλιγμένα μέσα σε ανοιχτά φρεάτια ή... χύμα πάνω στο πεζοδρόμιο. Σίδερα εξέχουν από τα τσιμέντα του πεζοδρομίου θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούς. Προειδοποιητικές κορδέλες προστατεύουν πρόχειρα και αντιαισθητικά τον κόσμο, από επικίνδυνα σημεία. Σχάρες φρεατίων για τα νερά της βροχής παραμένουν πηγμένες στο σκουπίδι και το χώμα…

Με άλλα λόγια, η εγκατάλειψη σε όλο της το μεγαλείο - και ειδικά στην αμμουδιά, όπου σκουριασμένα παλιοσίδερα, ακόμα και.. μπετόβεργες, είναι πεταμένα στην άμμο θέτοντας σε κίνδυνο τα πιτσιρίκια που ήδη άρχισαν να κατακλύζουν την παραλία.

Αλλη μια εικόνα που δεν προδίδει καμία… παρέμβαση είναι αυτή των σωριασμένων εδώ και μήνες στύλων με τις ενημερωτικές επιγραφές, απέναντι από το ναό της Ανάστασης. Ακόμη, αιχμηρά σπασμένα κομμάτια κάποιας γλάστρας, αλλά και πολλά περιττώματα σκύλων, παραμένουν στο νότιο πεζοδρόμιο αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική φροντίδα.

Οσο για το βόρειο πεζοδρόμιο, ίσως επειδή δεν... περπατιέται, παραμένει απάτητο!

Ετσι, οι περιβόητες "παρεμβάσεις" που βλέπει τελικά ο πολίτης περιορίζονται σε μερικά λουλούδια, κάποια καλαθάκια απορριμμάτων και στους πύργους των ναυαγοσωστών που... περιμένουν το προσωπικό.

 

Κ.Δ.