Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 08:41

Δημιουργία ενυδρείου στην Καλαμάτα μελετά ο Νίκας

Δημιουργία ενυδρείου στην Καλαμάτα μελετά ο Νίκας

Οι προοπτικές δημιουργίας ενυδρείου στην Καλαμάτα συζητήθηκαν χθες, σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας με το Μιχάλη Παπαδάκη, διευθυντή του Ενυδρείου Κρήτης ("Θαλασσόκοσμος") και διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΛΚΕΘΕ.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπεύθυνος του γραφείου του ΕΛΚΕΘΕ στην Καλαμάτα Πέτρος Κουράκλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, ο κ. Παπαδάκης ενημέρωσε για την πρωτοβουλία δημιουργίας ενυδρείου στην Καλαμάτα, το οποίο θα είναι οικονομικά βιώσιμο, αναλύοντας τις σχετικές παραμέτρους. Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι ο δήμος επιθυμεί να γίνει πράξη η πρόταση, που θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην Καλαμάτα, καθιστώντας την πόλο έλξης για τους επισκέπτες και παρέχοντας πλεονεκτήματα εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, καθώς και θέσεις εργασίας. 
Το ενυδρείο θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, ώστε να μπορεί να αντλεί νερό και ο κ. Νίκας πρότεινε πιθανούς χώρους, τους οποίους οι εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ θα δουν από κοντά, προκειμένου να τους αξιολογήσουν.
 Στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται πως «η Καλαμάτα διαθέτει τις προϋποθέσεις ώστε ένα ενυδρείο να είναι ελκυστικό και οικονομικά βιώσιμο. Ως προς τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία του, εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να αντληθούν πόροι από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Σχετικά με την αξία μιας τέτοιας εγκατάστασης, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στο "Θαλασσόκοσμο", στο Ηράκλειο, τον οποίο διευθύνει: 300.000 επισκέπτες ετησίως, συμμετοχή 20.000 μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλοι 12.000 μαθητές κάθε χρόνο ως επισκέπτες».