Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015 08:40

Επιπλέον τραπεζοκαθίσματα σε ελεύθερους χώρους στην Καλαμάτα

Επιπλέον τραπεζοκαθίσματα θα μπορούν να αναπτύξουν ιδιοκτήτες καταστημάτων της Καλαμάτας σε πεζόδρομους στην απέναντι πλευρά του δρόμου ή δίπλα, όπου υπάρχει τυφλός τοίχος ή ελεύθερος χώρος.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που το εισηγείται στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας. Στην προοπτική αυτή διαφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, κάνοντας λόγο για "φωτογραφική" διάταξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση του υπεύθυνου συμβούλου για τη Δημοτική Αστυνομία Ηλία Κουτίβα, προτείνεται «η συμπλήρωση του άρθρου 5 στην 543/2010 απόφαση του Δ.Σ. γενική κανονιστική απόφαση για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις 198/2012 και 399/2012 του Δ.Σ.» ως εξής: «Δύναται να διατίθεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν νόμιμα σε πεζόδρομους, χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πέραν εκείνου που έχει προσδιοριστεί με τη γενική κανονιστική απόφαση για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) Στην απέναντι πλευρά του πεζόδρομου, στην προβολή του καταστήματος ή στην πλευρά που βρίσκεται το κατάστημα και παραπλεύρως αυτού να υπάρχει τυφλό τοιχίο ή ελεύθερος χώρος, τηρουμένων των λοιπών διατάξεων της απόφασης 543/2010. β) Ο ενδιαφερόμενος να έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι του δήμου. γ) Η διάθεση του χώρου να γίνεται με απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή».

Ο Μαν. Μάκαρης είπε ότι «είναι "φωτογραφικό"». Ο Ηλ. Κουτίβας απάντησε πως «δεν είναι "φωτογραφικό", αφορά σε όλη την πόλη» και όταν ο κ. Μάκαρης τον ρώτησε «πόσοι έχουν αιτηθεί», ενώ αρχικά είπε 3, απάντησε ειρωνικά 53.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ότι «εξυπηρετούμε 3 άτομα, που μπορεί στη συνέχεια να είναι 23 ή 53. Μειώνουμε τους χώρους για τους πεζούς, επεκτείνοντας τους χώρους για τα καταστήματα». Και μίλησε για κάποιους προνομιούχους, που έχουν τυφλό χώρο απέναντι.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχ. Αντωνόπουλος είπε ότι «δεν είναι τόσο απλοϊκό» και παρατήρησε, δηλώνοντας πως ψηφίζει λευκό: «Δε θα πρέπει να πάει σε ολόκληρη την πόλη. Μπορεί να φέρει χρήματα, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε σε όλη την πόλη».

Γ.Σ.

(Φωτό αρχείου)