Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2016 23:33

Απάντηση στο εξώδικο για την πλατεία στη Μεσσήνη 

Απάντηση στο εξώδικο για την πλατεία στη Μεσσήνη 

Σε απάντησή του από 5-1-2016 φιλοξενηθέντος δημοσιεύματος στην εφημερίδας σας, με τίτλο "Εξώδικο στο Δήμαρχο Μεσσήνης για παρανομίες στην πλατεία", σας εκθέτουμε τα εξής:

Οπως είναι σε όλους γνωστό, προ ολίγων μηνών, η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε καθήκοντα και παρέλαβε, εκτός των άλλων, μια παγιωμένη κατάσταση σχετιζόμενη με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αναπτύσσουν δραστηριότητα στη μικρή πλατεία της πόλης της Μεσσήνης και όχι μόνο. Η περιγραφόμενη στο φερόμενο εξώδικο (γιατί μέχρι τη στιγμή που συντάσσεται η παρούσα, δεν μας έχει κοινοποιηθεί) κατάσταση, είναι γνωστό σε όλους ότι είναι χρονίζουσα.

Σε αναγνώριση της αδυναμίας της απόλυτης και έγκαιρης, ταυτιζόμενης με το ημερολογιακό έτος, συμμόρφωσης των καταστηματαρχών με τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων τους, καλέσαμε άπαντες αυτούς, τόσο σε κατ’ ιδίαν όσο και σε ομαδικές συναντήσεις και κατόπιν εντονότατων παρακλήσεών τους, αναγνωρίζοντας κυρίως τη δυσκολία της οικονομικής τους επιβίωσης, δόθηκαν αμοιβαίες δεσμεύσεις από την πλευρά των επαγγελματιών, οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις (εντός των οποίων και οι καταγγέλλοντες) και αφετέρου η δημοτική αρχή ότι θα εξαντλούσε τα ανώτατα όρια των χρονικών αντοχών της. Στις συναντήσεις αυτές, εκτός των άλλων και στα πλαίσια της καλής πίστης, δεσμεύθηκαν ότι η απόσταση μεταξύ των καταστημάτων αναψυχής θα αυτορυθμίζεται με βάση την ελεύθερη αγορά η οποία λειτουργεί, σταθμίζοντας πάντα ως κυρίαρχους, τους περιορισμούς που θέτει η απόλυτα καθορισμένη προς ενοικίαση επιφάνεια του δημοτικού χώρου και ο αναλογικός τρόπος διανομής του στους επαγγελματίες. Οι αμοιβαίες λοιπόν εξηγήσεις δόθηκαν ένθεν και ένθεν.

Ο Δήμος Μεσσήνης ουδέποτε εμπόδισε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πραγματοποιούν και να ολοκληρώνουν τους σχετικούς ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιούνταν από την πρώτη στιγμή σε άψογη συνεργασία με τους διοικητικούς υπαλλήλους του.

Ηδη, η δημοτική αρχή βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του λεπτομερούς προσδιορισμού του πλαισίου εντός του οποίου θα δραστηριοποιούνται και λειτουργούν όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με σαφή προσδιορισμό για πρώτη φορά των προς χρήση κοινοχρήστων χώρων.

 

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης

Γεώργιος Π. Τσώνης