Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 21:57

Επιτροπή προστασίας Νοσοκομείου Κυπαρισσίας από το Δ.Σ. Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

Την συγκρότηση επιτροπής προστασίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη το απόγευμα για αυτό το θέμα. Ολοι στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης συνέχισης λειτουργίας του ως νοσοκομείου αλλά και διατήρησης της δικής του διοίκησης. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν αποφασίστηκε να συνταχθούν όλα σε ένα υπόμνημα που θα σταλεί στον αρμόδιο υπουργό, ενώ θα ζητηθεί και άμεση συνάντηση μαζί του. Ακόμη αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη να υπάρχει μια νέα διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με πρόσκληση όλων των πολιτικών και των φορέων στην αίθουσα του ΤΕΕ Αλέκος Παπαδόπουλος.
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από ό,τι φάνηκε, θετικά είδαν την αλλαγή της τελικής πρότασης που υπάρχει από το υπουργείο που δεν αναφέρει την λειτουργία του νοσοκομείου ως μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επισημάνθηκε όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση από όλους, ενώ σημειώθηκε ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί το αυτοδιοίκητο - καθώς σε διαφορετική περίπτωση από αρκετούς εκτιμήθηκε ότι θα υπάρχει σταδιακή υποβάθμισή του - αλλά και να υπάρξει αναδιοργάνωση για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών όπως και αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του.
Στην αρχική του εισήγηση ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας ξεκαθάρισε ότι αρχική θέση του δήμου είναι ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση του Νοσοκομείου αποτελεί casus belli, σημείωσε ότι υπάρχει μια σύγχυση γύρω από την πρόταση του υπουργείου και την αλλαγή της διατύπωσής τους, αλλά και όσα γενικά αναφέρει σε άλλα σημεία για την αναδιάρθρωση στην υγεία. Υπογραμμίζοντας ότι οι αναφορές για ενοποίηση είναι άκρως ανησυχητικές, ανέφερε πως «όσο η πρόταση αυτή είναι σε διαβούλευση εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι όταν ειδικά άλλα βλέπουμε την μια μέρα και άλλα την άλλη δεν μπορούμε να μην επαγρυπνούμε για το μέλλον του νοσοκομείου».
Μετά την εισήγηση του δημάρχου ακολούθησε μια μικρή ένταση μεταξύ του δημοτικού συμβούλου Θανάση Πετρόπουλου με τον πρόεδρο του Σώματος Γιάννη Καλκαβούρα και τον δημοτικό σύμβουλο Ζαχαρία Κανελλόπουλο, καθώς ο πρώτος ζήτησε να διαβαστεί η τελευταία ανακοίνωση του βουλευτή Δημήτρη Κουσελά μετά τις επαφές που είχε για αυτό το θέμα, η οποία μετά τις αντεγκλήσεις διαβάστηκε.
Στην τοποθέτησή του ο διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος σημείωσε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί Καλλικράτης στην υγεία, επισήμανε την προσφορά του νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή και τον πολλαπλασιασμό των περιστατικών τους καλοκαιρινούς μήνες, αναφέρθηκε στην διαθήκη του Αλεξόπουλου όπου με δωρεά της περιουσίας του έγινε το νοσοκομείο, ενώ τόνισε την ανάγκη για ενίσχυσή του σε προσωπικό. Κατέληξε λέγοντας ότι καθημερινά δίνει την μάχη για να αποτρέψει να συμβεί το αδιανόητο και τόνισε ότι όλοι μαζί πρέπει να παλέψουν για να φύγουν τα μαύρα σύννεφα μακριά ώστε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας να συνεχίσει να είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς.
Ο συντονιστής του ΚΥ Γαργαλιάνων Τάκης Κατσίβελας σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις παίρνονται από ανθρώπους που κινούνται μεταξύ «Ερρίκος Ντυνάν» και «Ιατρικού Κέντρου» χωρίς να ξέρουν τι γίνεται στην περιφέρεια. Είναι αποφάσεις που πάρθηκαν στο πόδι τόνισε και συμπλήρωσε «να μην εκπλαγούμε αν στην συνέχεια τον Αύγουστο ακούσουμε άλλα». Η Τριφυλία, είπε, δεν μπορεί να δεχθεί αυτό τον Αρμαγεδώνα σε όλους τους τομείς. Η πρότασή του ήταν να μείνει ως νοσοκομείο και μάλιστα να καταργηθεί και η φράση Κέντρο Υγείας, να μην υπάρχει ενιαία διοίκηση καθώς αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην απορρόφηση του, τα Κέντρα Υγείας να γίνουν Α και μάλιστα να ενταχθεί και το ΚΥ Ζαχάρως στο νοσοκομείο αφού αυτή η περιοχή καλύπτεται από αυτό. Αλλά και οι εργαζόμενοι είπε πρέπει να γίνουμε λίγο καλύτεροι για να το αναβαθμίσουμε.
Ο συντονιστής του ΚΥ Φιλιατρών Κώστας Λίτσας τόνισε ότι όλοι πρέπει να είναι σε επιφυλακή και έτοιμοι για αγώνα ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να σταθεί νοσοκομείο χωρίς ΚΥ, η παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης από το νοσοκομείο είναι αδιαπραγμάτευτο τόνισε.
Η πρόεδρος των εργαζομένων Δήμητρα Νικολοπούλου εξέφρασε την αβεβαιότητα όλων των εργαζομένων για αυτά που ακούγονται σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο με δική του διοίκηση, πρέπει είπε όλοι να συστρατευτούν γύρω από το νοσοκομείο και αν χρειαστεί να γίνει και πορεία στο υπουργείο.
Από τους εργαζόμενους η Σταματία Αλεξοπούλου σημείωσε ότι η συνδιοίκηση θα είναι η αρχή του τέλους του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του νοσοκομείου τάχθηκε ο πρόεδρος της ΤΚ Σιδηροκάστρου Παναγιώτης Μητρόπουλος, «έπρεπε ήδη να είχαμε βγει στους δρόμους» τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι όλος ο κόσμος είναι ανάστατος με αυτό το θέμα. Στο θέμα της συνδιοίκησης στάθηκε ο εκπρόσωπος των γιατρών Γιάννης Κωνσταντόπουλος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί να εκπροσωπείται το νοσοκομείο στο νέο διοικητικό συμβούλιο.
Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε με τις διαβεβαιώσεις επισήμανε ο τοπικός σύμβουλος Σωτήρης Γιαννόπουλος, ενώ η γιατρός Αλέκα Μαρίνη σημείωσε ότι είναι τεράστια ευθύνη όλων για να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο. Η Μαρία Στρίγγα πρόεδρος της ΤΟ ΝΔ σημείωσε ότι το νοσοκομείο δεν πρέπει να αφεθεί στη μοίρα του.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με το Θανάση Πετρόπουλο να σημειώνει ότι χρειάζεται χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής, πρότεινε την πραγματοποίηση μια ευρείας συνεδρίασης με όλους τους φορείς της περιοχής αλλά και την συγκρότηση μιας επιτροπής που θα αγωνιστεί για αυτό το θέμα. Ο Σαράντος Κουκούμης σημείωσε ότι χρειάζεται αγωνιστική αντίδραση από όλους, ενώ σχολιάζοντας την επιστολή Κουσελά τόνισε πως αν ήταν «φύλακας άγγελος» δεν θα άφηνε να κλείσουν τόσες υπηρεσίες.
Ο Τάκης Τσίγγανος τόνισε ότι η παρέμβαση πρέπει να είναι πολιτική υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει και «ένας αόρατος εχθρός εκ των έσω του νοσοκομείου αφού ορισμένες κλινικές είναι γραφεία έκδοσης διακομιδών». Την σύνταξη μιας ρεαλιστικής πρότασης για το νοσοκομείο πρότεινε ο Κώστας Αγγελόπουλος, ενώ ο Θεόδωρος Δεληγιάννης δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο Γιάννης Κατσαργύρης τόνισε ότι «δυστυχώς στο νοσοκομείο υπάρχουν κάποιοι γιατροί που έτριβαν τα χέρια τους για να υποβαθμιστεί».
Μείωση κλινών σημαίνει και μείωση προσωπικού τόνισε ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ως αρχή του τέλους για το νοσοκομείο χαρακτήρισε την λειτουργία του ΕΚΑΒ στην περιοχή ο Γιώργος Σαμπαζιώτης σημειώνοντας ότι είναι ένα όπλο για να καταργούν τα νοσοκομεία. Πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και εγρήγορση τόνισε η Μαρία Πανοσιοπούλου, ενώ ο Γιάννης Μερκούρης είπε ότι πρέπει να υπάρχει γενική κινητοποίηση, «να αναλάβουμε όλοι ενεργή δράση» σημείωσε ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Μπασδάνης επισήμανε ότι ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε να είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα. Ο αγώνας για το νοσοκομείο είναι αγώνας για τις οικογένειες μας και τα παιδιά μας είπε ο Αναστάσιος Πούλος, ενώ για τη ανάγκη συνέχισης του νοσοκομείου τάχθηκαν με τοποθετήσεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι Παρασκευή Παντελάκη, Γιάννης Κατσούλας και Χαράλαμπος Παγάνης.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε αποτελείται από το δήμαρχο Κώστα Κόλλια τους επικεφαλής των παρατάξεων Δημήτρη Σωτηρόπουλο και Σαράντο Κουκούμη, τον διοικητή του νοσοκομείου τους συντονιστές των Κέντρων Υγείας, την πρόεδρο των εργαζομένων και τον εκπρόσωπο των γιατρών.