Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 18:16

Αναβλήθηκε η συζήτηση για την πολεοδόμηση του Ασπροχώματος 

Γράφτηκε από τον
Αναβλήθηκε η συζήτηση για την πολεοδόμηση του Ασπροχώματος 

Αναβολή μιας εβδομάδας, για την Πέμπτη 24 Μαρτίου, έδωσε προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στη συζήτηση για την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Ασπροχώματος.

Την αναβολή τη ζήτησαν -για λόγους καλύτερης ενημέρωσης- τέσσερις παρατάξεις των μειοψηφιών και την αποδέχθηκε ο δήμαρχος. 

Στη συνεδρίαση παρέστησαν, ο πρόεδρος του Ασπροχώματος Βασίλης Πολίτης, πρώην πρόεδροι της κοινότητας και κάτοικοι του χωριού -κάποιοι από τους οποίους συναίνεσαν στην αναβολή- φωνάζοντας ότι δεν έχουν ενημέρωση. Παρόντες ήταν επίσης πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, που εκπροσωπούσαν τον τοπικό τεχνικό κόσμο, ενώ αντίθετα απουσίαζαν η διευθύντρια της Πολεοδομίας και οι μελετητές, γεγονός που επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους των μειοψηφιών. 

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι, μετά την αναβολή, έξω από την αίθουσα συνεδρίασης υπήρξε ένταση με έντονη αντιπαράθεση και διαφοροποίηση απόψεων.

Να αναφέρουμε ότι το Τοπικό Συμβούλιο Ασπροχώματος και η δημοτική αρχή έχουν ταχθεί υπέρ της εφαρμογής του Π.Δ. του ’85 (προβλέπει μικρότερη εισφορά σε γη), ενώ η Διεύθυνση Πολεοδομίας και η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΤΕΕ υποστηρίζουν την εφαρμογή του νόμου 4315/2014. 

Οσον αφορά το αίτημα αναβολής της συζήτησης για το σημαντικό αυτό θέμα:

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος είπε ότι υπάρχει σοβαρότατο έλλειμμα ενημέρωσης και παρατήρησε, μεταξύ άλλων: «Η διευθύντρια της Πολεοδομίας είναι απούσα. Ο δήμαρχος είχε πει ότι συνεδριάσεις με θέματα που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο θα γίνονται στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμονδούρος". Δεν έχει ακουστεί η άποψη του επιστημονικού προσωπικού της πόλης».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος, αφού ανέφερε το αίτημα 4 παρατάξεων της μειοψηφίας για αναβολή, παρατήρησε ότι «σήμερα πήραμε στοιχεία» - και ζήτησε αναβολή μιας εβδομάδας.

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναβολής και επεσήμανε: «Το θέμα αυτό θα σημαδέψει την ανάπτυξη της περιοχής για τα επόμενα 50 χρόνια. Να γίνει η συνεδρίαση σ’ έναν ευρύτερο χώρο».

Απαντώντας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα, αύριο ή μεθαύριο πρέπει να γνωμοδοτήσει. Αλλοι, υπερκείμενες αρχές, θα αποφασίσουν. Και στην απόφαση που θα ληφθεί, χωρούν ενστάσεις». Υπενθύμισε ότι «η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος ξεκίνησε το 1999 και υπάρχουν καμιά δεκαριά αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων μέχρι το 2006, που η μία αντιτίθεται στην άλλη. Είναι μια πολεοδόμηση που έχει δύο ΦΕΚ. Το Τοπικό Συμβούλιο έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη». Ακόμα, είπε ότι με το Π.Δ. του ’85 τα ελλείμματα είναι στο 7,5% κι έκανε λόγο για 1.500 νεοεντασσόμενα στρέμματα. Παρατήρησε ότι οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν γενική συνέλευση και πως υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Αποδέχθηκε το αίτημα της αναβολής και το θέμα να συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Κλείνοντας, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι «είναι σεβαστή η άποψη των επιστημονικών οργάνων, αλλά είμαστε πολιτικό όργανο».


NEWSLETTER