Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 07:48

100.000 τόνοι σκουπίδια στα Λιμενικά Μεσσήνης

100.000 τόνοι σκουπίδια στα Λιμενικά Μεσσήνης

Τις θέσεις της δημοτικής αρχής για την ανάγκη απορρύπανσης του ΧΑΔΑ στα Λιμενικά, ταυτόχρονα με την προσωρινή διαχείριση, επανέλαβε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης.

Ενημέρωσε το Σώμα ότι το μόνο καινούργιο το οποίο ακούστηκε στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για τα σκουπίδια, ήτανε η επιλογή να μπορεί κάθε δήμος να διαχειρίζεται το 50% των παραγόμενων σκουπιδιών του. Ο κ. Τσώνης πάντως τάχθηκε υπέρ της λύσης η διαχείριση των σκουπιδιών να γίνεται μέσω της ΤΕΡΝΑ, καθώς -επεσήμανε- η κυβέρνηση κατάφερε τροποποίηση των όρων της σύμβασης και από 160.000 τόνους που αρχικά είχε συμφωνηθεί, η εταιρεία θα παίρνει 100.000 τόνους. Είπε ακόμα πως η δική του θέση ήτανε στη σύσκεψη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, γιατί και να βρεθεί χώρος αλλού (σ.σ. εκτός των Λιμενικών) για το Δήμο Μεσσήνης, δεν είναι σίγουρο ότι θα προλάβουν έγκαιρα να στήσουν τη μονάδα προσωρινής διαχείρισης, αφού απαιτείται μεγάλη γραφειοκρατία.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης είπε ακόμα ότι είναι έτοιμο και το τοπικό σχέδιο για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών και κάλεσε τις μειοψηφίες να το πάρουν, να το μελετήσουν και να επανέλθουν στο θέμα σε επόμενο Δ.Σ. ή με μια σύσκεψη. Αποκάλυψε ωστόσο πως ο Δήμος Μεσσήνης ζητά και δεύτερο μηχάνημα για να το βάλει στα Λιμενικά και να επιτύχει την απορρύπανση σε συντομότερο διάστημα, παράλληλα βέβαια με την επεξεργασία των σκουπιδιών. Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες, που λένε πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επιχειρηματίες για τα σκουπίδια των χωματερών. Και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης δεσμεύτηκε ότι θα τους φέρει αυτός. Υπολόγισε δε πως στα Λιμενικά υπάρχουν κάπου 101.000 τόνοι σκουπίδια και ανάμεσά τους γυαλί, σίδηρος και αλουμίνια που ο δήμος θα μπορούσε να πουλήσει και να έχει και κέρδος από την διαχείριση.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος ζήτησε και την ενημέρωση από το δήμαρχο, προέτρεψε να αναζητηθούν και άλλοι χώροι, θεωρώντας ότι η λύση του ΧΑΔΑ στα Λιμενικά για την προσωρινή διαχείριση θα προσθέσει παρά θα λύσει προβλήματα. Είπε δε ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν και κάποιες δασικές εκτάσεις από τα Δασαρχεία.

Παρέμβαση έκανε και ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι σημαντικό είναι να περάσει το μήνυμα στους δημότες πως η διαλογή θα πρέπει να γίνεται στην πηγή. Ωστε να παράγονται λιγότερα σκουπίδια και ο λογαριασμός για τη διαχείριση να είναι μικρότερος.

Ν.Κ.