Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 16:17

Επίθεση Μάκαρη στη δημοτική αρχή για ΓΠΣ, ανακύκλωση και ΕΣΠΑ

Επίθεση Μάκαρη στη δημοτική αρχή για ΓΠΣ, ανακύκλωση και ΕΣΠΑ

Δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή Καλαμάτας για το ΓΠΣ, τη διαλογή στην πηγή και το ΕΣΠΑ, άσκησε χθες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία δημοτικών, τοπικών συμβούλων και μελών του συνδυασμού του, όσον αφορά την απόρριψη της προσφυγής του δήμου για το ΓΠΣ παρατήρησε ότι «από το 2006 έως το 2011 που γινόταν η διαβούλευση για το ΓΠΣ, η δημοτική αρχή μπορούσε να προχωρήσει σε προτάσεις και τροποποιήσεις και δεν το έκανε. Και το έκανε εκ των υστέρων με προσφυγή στο ΣτΕ, που απορρίφθηκε». Την επέκρινε πως «χειρίζεται το ΓΠΣ με εντυπωσιακή επιπολαιότητα και ζήτησε την ακύρωση για τις παραλείψεις που η ίδια ήταν υπεύθυνη». Επεσήμανε ότι «το ΓΠΣ είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη της Καλαμάτας. Αν χρειαζόταν να γίνει αναθεώρηση, θα έπρεπε να γίνει με σοβαρή σκέψη και τεκμηριωμένη εισήγηση και όχι με ψεύτικες υποσχέσεις του δημάρχου».

Για την ανακύκλωση είπε ότι «με τη διαλογή στην πηγή ο δήμος μπορεί να έχει οικονομική ωφέλεια και να παράγεται λιγότερο υπόλειμμα». Και αναφερόμενος στο παράδειγμα του Δήμου Σπάρτης παρατήρησε ότι «κάνει διαλογή στην πηγή και αυτό εφαρμόζεται κατά κόρον στην Ευρώπη ως σύγχρονη μορφή ανακύκλωσης. Εχει ειδικό κάδο για κάθε υλικό».

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Θεοφιλόπουλος μίλησε για τεράστια αδράνεια της δημοτικής αρχής και πρότεινε καθορισμό πράσινων σημείων, συνοικιακή και οικιακή κομποστοποίηση και  ξεχωριστούς κάδους για το γυαλί και το χαρτί.

Για το ΕΣΠΑ ο Μαν. Μάκαρης παρατήρησε πως είναι ο μοναδικός αξιόπιστος τρόπος χρηματοδότησης των δήμων και ζήτησε «έγκαιρο προγραμματισμό για καλύτερη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ». Είπε πως είναι πολλές οι δράσεις που χρηματοδοτούνται και ο δήμος δεν πρέπει να μείνει πίσω κι επέκρινε τη δημοτική αρχή, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η β’ φάση του επιχειρησιακού στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου.

Την κατηγόρησε για το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ότι «ενώ το γνώριζε δεν υπάρχουν οι μελέτες και γίνονται τώρα».

Επεσήμανε ότι «η βιώσιμη αστική ανάπτυξη πρέπει να μπει σε διαβούλευση», ζήτησε «βιοκλιματική ανάπτυξη της παραλίας, όχι άλλες πλάκες» και μεταξύ άλλων δράσεων του ΕΣΠΑ έκανε λόγο για κοινωνικές υπηρεσίες και δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των διακρίσεων, για αστικά λύματα και στερεά απόβλητα (διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού), για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δημοτικά κτήρια, για ανάδειξη μονοπατιών και ευρύτερα στον Ταΰγετο, για περιβαλλοντικό πάρκο στον Αρι.

Ακόμα, τάχθηκε υπέρ του τοπικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων και κατά των φαραωνικών έργων που αυξάνουν το κόστος διαχείρισης.

Γ.Σ.