Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 09:28

Συμπεράσματα από ημερίδα στην Καλαμάτα: Τι αλλάζει στην Αυτοδιοίκηση

Συμπεράσματα από ημερίδα στην Καλαμάτα: Τι αλλάζει στην Αυτοδιοίκηση

 

Το φθινόπωρο του 2019, με απλή αναλογική και με τους δήμους και τις Περιφέρειες όπως είναι σήμερα, θα πραγματοποιηθούν οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ η θητεία των επόμενων αρχών μπορεί να είναι και πάλι τετραετής όπως ήταν πριν τον “Καλλικράτη”.  

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ομιλία και τις απαντήσεις του Κώστα Πουλάκη, γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και προέδρου της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχθές το βράδυ στην εκδήλωση, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος". Ο κ. Πουλάκης δεν είπε τίποτα για το όριο θητείας των δημάρχων που σχεδιάζει η κυβέρνηση και που έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΚΕΔΕ. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι θα μπει όριο στις θητείες των δημάρχων και ότι θα εξεταστεί αν θα είναι δυο ή τρεις. Απαντώντας η ΚΕΔΕ ζήτησε να μπει πρώτα όριο στη θητεία των βουλευτών και μετά στη θητεία των δημάρχων. 

Ο γ.γ. χθες στην Καλαμάτα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει τώρα το χωροταξικό των δήμων, παρότι διαφωνεί με τον "Καλλικράτη" και δήλωσε πως πρέπει να δουν και τις Περιφέρειες, τασσόμενος υπέρ μιας Περιφέρειας σε όλη την Πελοπόννησο. Ενημέρωσε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές, «δεν έχουν καμία σχέση», αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα γίνονται κάθε 4 ή 5 χρόνια.

Ο κ. Πουλάκης επέκρινε την ΚΕΔΕ που αποχώρησε από την επιτροπή του υπουργείου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, επισημαίνοντας ότι «η απουσία της είναι παράλογη, αντιδημοκρατική και θέλει να κρύψει τις αδυναμίες. Θέλουν να στηρίξουν τον "Καλλικράτη", γιατί δε θέλουν να αλλάξει. Επιβιώνουν τέτοιοι δήμαρχοι και αυτές οι αντιλήψεις σε τέτοιο αντιδημοκρατικό πλαίσιο».

Σημείωσε πως «πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε συνολική μεταρρύθμιση σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο» και παρατήρησε: «Θέλουμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας, με εμβάθυνση της δημοκρατίας, συμμετοχή των πολιτών, διαφάνεια στις αποφάσεις και τα οικονομικά, καθώς και λογοδοσία».

Ο γ.γ. πληροφόρησε ότι υπάρχει πόρισμα της επιτροπής με 455 σελίδες και στάθηκε σε 30 προτάσεις σημεία που ξεχωρίζουν, αναφέροντας:

1) Ριζικός επαναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων.

2) Δημιουργία διακριτών μοντέλων δήμων, ανάλογα με τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους (αστικοί, ορεινοί, νησιωτικοί).

3) Αναβάθμιση της μητροπολιτικής διάστασης των δήμων.

4) Ενίσχυση των θεσμών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, στη βάση της εγγύτητας και της επικούρησης.

5) Αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών από τις ευρωεκλογές.

6) Επέκταση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

7) Μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγειν στα 17 έτη.

8) Ενοποίηση σε πολιτικό επίπεδο και καλλιέργεια περιφερειακής συνείδησης.

9) Μείωση του αριθμού των υποψηφίων.

10) Αποσύνδεση των τοπικών συνδυασμών από τους συνδυασμούς για το δημοτικό κεντρικό ψηφοδέλτιο.

11) Αλλαγή του τρόπου επιλογής των χωρικών αντιπεριφερειαρχών.

12) Καθιέρωση απλής αναλογικής για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με ταυτόχρονη ισχύ των 2 γύρων για τους δημάρχους.

13) Αναβάθμιση του ρόλου της Εκτελεστικής Επιτροπής - δεν θα έχει μονοπαραταξιακή σύνθεση.

14) Ανάθεση σε συμβούλους των διαχειριστικών - γραφειοκρατικών, ώστε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια να ασχολούνται με τα μείζονα αυτοδιοικητικά και πολιτικά ζητήματα.

15) Θεσμοθέτηση υποχρεωτικών διαδικασιών διαβούλευσης.

16) Συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων ως παρατηρητών στα Δημοτικά Συμβούλια.

17) Αποκατάσταση της αντιμισθίας των αντιδημάρχων.

18) Δημοψηφίσματα, πέρα από τις αποφάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και με λαϊκή πρωτοβουλία (υπογραφές από ένα ικανοποιητικό αριθμό δημοτών).

19) Αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συνελεύσεων και των συνελεύσεων γειτονιάς.

20) Αλλαγή των διαδικασιών εποπτείας κι ελέγχου νομιμότητας.

21) Ενίσχυση της τοπικής διαμεσολάβησης.

22) Κατάργηση του Παρατηρηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας - νέος μηχανισμός εποπτείας για τα δημοσιονομικά.

23) Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει την οικονομική διοίκηση και τα έσοδα.

24) Ενίσχυση της διαδικασίας του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

25) Επανασχεδιασμός ανταποδοτικών υπηρεσιών.

26) Αναπτυξιακός αναπροσανατολισμός δήμων και περιφερειών.

27) Εκσυγχρονισμός του συστήματος των ΚΑΠ, όχι μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και με βάση τα ελάχιστα λειτουργικά του δήμου, τη γεωμορφολογία κλπ.

28) Αναπροσανατολισμός του δανεισμού των ΟΤΑ με στόχο τη χρηστή διαχείριση.

29) Καταγραφή, παρακολούθηση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, κληροδοτημάτων.

30) Αναβάθμιση του ρόλου των ΟΤΑ στα πλαίσια του αναπτυξιακού δημοκρατικού προγραμματισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πουλάκης είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κυβερνησιμότητας με την απλή αναλογική (ανέφερε ως παράδειγμα τη Βουλή που δε θέλει τα 3/5 για να κυβερνηθεί η χώρα). Κάλεσε τους αιρετούς να καταθέσουν τις απόψεις τους, για το αν θέλουν Συμβούλια στις Δημοτικές Ενότητες ή να παραμείνουν τα Τοπικά Συμβούλια Τοπικών Κοινοτήτων (με αρμοδιότητες όμως). Ενημέρωσε ότι δεν καταργούν την Οικονομική Επιτροπή και ξεκαθάρισε πως απλή αναλογική και ενιαίο ψηφοδέλτιο - λίστα υποψηφίων δεν υπάρχει. 

Γ.Σ.