Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 09:53

Σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών η Μεσσηνία

 

 

Σε ετοιμότητα είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ο Δήμος Καλαμάτας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική έχουν σημάνει μεγαλύτερη επαγρύπνηση και κινητοποίηση, όπως σημείωσαν στην “Ε” η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, υπεύθυνη για την πολιτική προστασία στο νομό και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ειδικότερα, η κ. Αλειφέρη , αφού ανέφερε ότι “είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική”, επεσήμανε πως “μας κινητοποιούν ακόμα περισσότερο, ώστε να κάνει ο καθένας που έχει ευθύνη αυτό που μπορεί και που πρέπει. Να εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων του”. Ενημέρωσε ότι “η Περιφερειακή Ενότητα έχει επικαιροποιήσει το μνημόνιο ενεργειών, τον “Ξενοκράτη”, που περιλαμβάνει την καταγραφή δυνατοτήτων και μέσων σε επίπεδο Περιφέρειας, δήμων και ιδιωτών σε κάθε περιοχή”. Παρατήρησε πως “υπάρχει πλήρης καταγραφή και ετοιμότητα. Εχουμε έτοιμα μηχανήματα που μπορούν να επέμβουν”. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ”με 3 - 4 μηχανήματα που έχουμε, δεν λύνονται όλα τα προβλήματα. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, έχουμε 2 χειριστές μηχανημάτων και έναν οδηγό νταλίκας”.

Η αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε ότι “είναι καθοριστικές οι δυνάμεις των δήμων” και στάθηκε στη γρήγορη αντίδραση και στην αυξημένη κινητικότητα και προετοιμασία που πρέπει να υπάρχει στους δήμους. Αφού διευκρίνισε πως “κάνουμε αυτά που είναι δυνατά και εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες”, σημείωσε ότι “σημαντικό θέμα είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ενα κέντρο επιχειρήσεων είναι να δίνει την εντολή και το κέντρο αυτό να έχει το σύνολο της πληροφόρησης”. Τέλος, επεσήμανε ότι “η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι σε προτεραιότητα”.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “το γενικότερο συντονισμό τον έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία” και σημείωσε: “Εχουμε προσλάβει 38 πυροφύλακες για την πρόληψη των πυρκαγιών και έχουμε μοιράσει τα οχήματα με τα βυτία. Ο Δήμος Καλαμάτας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη”.

Γ.Σ.