Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 15:59

Καλαμάτα, πόλη πολιτισμού-πόλη πολύτροπος

Γράφτηκε από την

Άρθρο της Θεανώς Π. Αδαμοπούλου*

Η Καλαμάτα είναι η πόλη που μεγάλωσα. Παράλληλα με την σχολική μου εκπαίδευση είχα την τύχη να φοιτήσω σε διάφορα τμήματα της ΔΕ.ΠΑ.Κ. σήμερα ΦΑΡΙΣ (χορό, κεραμική, μουσική) και να έρθω κοντά στους τομείς που θα αποτελούσαν αργότερα αυτούς της επαγγελματικής μου δραστηριότητας.

Επέλεξα τις σπουδές Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης παράλληλα με αυτές της μουσικής και μέσα από την διαδικασία των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Παρίσι ήρθα σε επαφή με την Αρχαιολογία, τον πολιτισμό και την τέχνη.

Μετά τις βασικές μου σπουδές στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο φλάουτο με ράμφος στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και έπειτα από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Παρίσι στην Αρχαιολογία, την Ιστορία της Τέχνης και την Μουσική, όπου συνέχισα τις σπουδές μου με υποτροφία και όπου έζησα ως εργαζόμενη για 8 χρόνια, επέστρεψα το 2005 στην Καλαμάτα.

Από τότε αναπνέω, ζω και δημιουργώ σε διάφορους φορείς της πόλης μας ως αρχαιολόγος, εκπαιδευτικός και μουσικός. Τα τελευταία χρόνια και ως ξεναγός έχω την χαρά να γνωρίζω στους επισκέπτες μας τις μορφιές της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας, μιας πόλης που έχει αναδειχτεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό αλλά έχει περαιτέρω
δυνατότητες ανάπτυξης.

Αποφάσισα να συμμετέχω στα κοινά της πόλης μας, στην Αυτοδιοίκηση, με διάθεση προσφοράς για την ανάδειξη του πολιτισμού ως μείζον πλεονέκτημα της πόλης μας.

Οι προτάσεις μου και οι προτάσεις του συνδυασμού μας για την πόλη όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο ΓΑΙΑ Πολιτισμός (οδός Αγ. Ιωάννου 1-3, Καλαμάτα) την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.30 με θέμα «Αρχαιολογικοί χώροι-Τουρισμός-Πολιτισμός: δυνατότητες και προοπτικές του Δήμου Καλαμάτας» είναι οι εξής:

• Αναμόρφωση και ανάδειξη του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων

• Αναπαλαίωση των Κυλινδρόμυλων Ευαγγελιστρίας και του Παλιού Εργοστασίου ΚΑΡΕΛΙΑ με σκοπό την νέα χρήση τους προς όφελος των πολιτών

• Για την Αρχαία Θουρία υιοθετούνται απολύτως οι προτάσεις της Δρος κυρίας Ξένης Αραπογιάννη.

Συγκεκριμένα:

1. Εξασφάλιση πιστώσεων για την συνέχιση των ανασκαφών αλλά και για την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών.

2. Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η εξασφάλιση της προσβασιμότητας προς τα μνημεία με έργα βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας, δεδομένου ότι η προσέγγιση με ιδιωτικά οχήματα τόσο στον χώρο του Ασκληπιείου όσο κυρίως στο Αρχαίο Θέατρο και στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο είναι εντελώς προβληματική. Οι υπάρχοντες δρόμοι είναι
αγροτικοί, αδιαμόρφωτοι και κατά τους χειμερινούς μήνες γίνονται παντελώς αδιάβατοι. Λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ των αρχαίων μνημείων επιβάλλεται η χάραξη μιας διαδρομής των επισκεπτών, που θα διευκολύνει στην κατανόηση του χώρου στο σύνολό του.

3. Ο συχνός καθαρισμός των μνημείων από την βλάστηση και η πυρασφάλεια του Αρχαιολογικού Χώρου αποτελεί μια από τις άμεσες προτεραιότητες για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

4. Απαραίτητη θεωρείται η ευαισθητοποίηση των περιοίκων για την προστασία του χώρου και των μνημείων και η ενημέρωσή τους για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη τους από την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του τόπου τους. Επίσης απαιτείται η ενημέρωση των κατοίκων της Καλαμάτας για τον νέο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης τους, που θα μπορούσε να αναδειχθεί μελλοντικά σε προσφιλή τουριστικό προορισμό και να συνδυαστεί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο οποίο εκτίθενται αντιπροσωπευτικά ευρήματα από την Αρχαία Θουρία.

5. Από αρχαιολογικής απόψεως επιβάλλεται η λεπτομερής τοπογράφηση του χώρου καθώς και η εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος γεωλογικής - γεωφυσικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να καθοριστεί κατά προσέγγιση η έκταση της αρχαίας πόλης και να καταρτιστεί το ανασκαφικό πρόγραμμα με ιεράρχηση των ερευνών στα μνημεία, σύμφωνα με την σπουδαιότητά τους.

• Για τον Αρχαιολογικό Χώρο των Ακοβίτικων υιοθετούνται απολύτως οι προτάσεις της Δρος κυρίας Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα: τα τελευταία χρόνια επιχειρείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας η σύνταξη μίας συνολικής μελέτης ανάδειξής του και συνέχισης της ανασκαφής, θέμα, στο οποίο καλείται να σταθεί αρωγός η νέα δημοτική αρχή.

• Για το Κάστρο Καλαμάτας: ανάπλαση και συντήρηση του Αμφιθεάτρου του Κάστρου και παράλληλα αξιοποίηση και επαναλειτουργία του Τουριστικού Περιπτέρου.

• Ανασκαφή και ανάπλαση του χώρου της πλατείας Υπαπαντής και βέβαια ανάδειξή του.

• Μετονομασία του Μεγάρου Χορού σε Μέγαρο Τεχνών «Μαρία Κάλλας» σε συνεργασία με την Ενωση Φίλων Μαρία Κάλλας και τον Πρόεδρο της Ενωσης κ. Φίλιππο Μπάμη.

• Σύνδεση Αρχαίας Μεσσήνης, Αρχαίας Θουρίας και Μεγάρου Τεχνών με παράπλευρες εκδηλώσεις και λειτουργία για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με μια βιώσιμη ανάπτυξη.

• Το πολιτιστικό τέλος που χρηματοδοτεί τον πολιτισμό στον δήμο μας να δίνεται στην ΦΑΡΙΣ όπου νέα παιδιά με ταλέντο, κυρίως άπορα, θα μπορούν να σπουδάσουν με υποτροφία στις σχολές της.

Με όραμα μια πόλη πολύτροπο, με αίσθηση ευθύνης για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του πολίτη, σας ζητώ να στηρίξετε τον συνδυασμό μας με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Μιχάλη Αντωνόπουλο και να αναδείξετε πρόσωπα με γνώσεις, ικανότητες και ευαισθησία για το παρόν και το μέλλον του Δήμου Καλαμάτας. 


Θεανώ Αδαμοπούλου,

Μουσικός, αρχαιολόγος και διπλωματούχος ξεναγός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Πτυχίο) και στην École Pratique des Hautes Études en Sorbonne, στο Παρίσι (Μεταπτυχιακό DEA στις Μεθόδους Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης). Κατά την διάρκεια των σπουδών της στην Αρχαιολογία συμμετείχε σε ανασκαφές με σπουδαιότερη αυτήν της Αρχαίας Μεσσήνης υπό τον καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη.

Μουσική σπούδασε στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Πτυχίο και Δίπλωμα φλάουτου με ράμφος τάξη Μάνου Αβαράκη, σπουδές φλάουτου τάξη Βίκης Βασιλειάδη, σεμινάρια φλάουτου με την Ναταλία Γεράκη) και στη Γαλλία (Δίπλωμα φλάουτου με ράμφος, τάξη Françoise Defours).

Μαθήτευσε επίσης κοντά στον φλαουτίστα Pierre Hamon. Τις μουσικές της σπουδές πλαισίωσαν σεμινάρια φλάουτου με ράμφος, consort και μουσικής δωματίου Παλαιάς Μουσικής, στο Institut Néerlandais στο Παρίσι με σημαντικούς Ολλανδούς (Marion Verbrüggen, Heiko ter Schegget, Anneke Boeke, Théra de Clerck, Saskia Coolen, Peter Holtslag, Dorothéa Winter, Paul Leenhouts, Stijn Schmeddes) και Γάλλους ερμηνευτές (Sebastien Marq, Claire Michon).

Η Θεανώ Αδαμοπούλου έχει μια πλούσια διδακτική δραστηριότητα: υπήρξε καθηγήτρια Μουσικής Εκπαίδευσης και φλάουτου με ράμφος στο Collège de la Légion d’honneur (Saint Germain en Laye) και στο Institute Culture Musicale και στο Mini-Conservatoire (Παρίσι), καθώς και Ιστορίας της Τέχνης, Ελληνικής Γλώσσας, Δημοσιογραφικού
Λόγου και Παιδικής Λογοτεχνίας σε πολλούς φορείς στην Ελλάδα (ΙΕΚ Καλαμάτας, ΚΕΚ ΠΕ Μεσσηνίας, ΣΔΕ Καλαμάτας, επιμορφωτικά σεμινάρια).

Επίσης εργάστηκε στην Bibliothèque Publique d’Information του Κέντρου Τέχνης Πομπιντού (Centre Pompidou) στο Παρίσι, ως Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Νομού Μεσσηνίας (Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης) και στο ΤΕΙ Πελοποννήσου (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας).

Σήμερα διδάσκει φλάουτο με ράμφος στο Πρότυπο Ωδείο Καλαμάτας και Ιστορία της Τέχνης στο ΚΕΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τελεί υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (σε συνεργασία με την καθηγήτρια Annie Bélis, École Normale Supérieure, Παρίσι) με θέμα: «Ο ελληνικός αυλός στην κλασική και ελληνιστική εποχή σύμφωνα με τις γραπτές, τις αρχαιολογικές και τις εικονογραφικές πηγές». Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνεται ακόμα και η ξενάγηση σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά.


* Η Θεανώ Π. Αδαμοπούλου είναι  υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Συνδυασμό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Μιχάλη Αντωνόπουλο.

Επικοινωνία με e-mail: th_adamopoulou@yahoo.com και στο τηλ. 6978-753985