Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 16:24

Μπακογιάννης από Καλαμάτα: “Η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την πρωτοβάθμια υγεία” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μπακογιάννης από Καλαμάτα: “Η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την πρωτοβάθμια υγεία” (βίντεο)

“Η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την πρωτοβάθμια υγεία”, πρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στην τελετή έναρξης της 5ης Επιστημονικής Συνάντησης “Νεότερα δεδομένα, σύγχρονες θεραπείες σε: Σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικό, λοιμώξεις, ανοσοανεπάρκεια”.

Ο κ. Μπακογιάννης παρουσιάζοντας την καλή πρακτική του δήμου του με τη δημιουργία πολυιατρείων, προέτρεψε να ενώσουμε δυνάμεις, να ακούσουμε τους ειδικούς και οι πολιτικοί να συνομιλούν μαζί τους.

“Επιστήμονες και πολιτικοί οφείλουν να συνομιλούν. Η συνομιλία αυτή είναι πολύτιμη πέρα από την υγεία στην αντιμετώπιση και άλλων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή”, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Παρατήρησε πως “το κράτος πρέπει να γυρίσει ανάποδα”, εκτιμώντας ότι “έχουμε μείνει πίσω στην πρωτοβάθμια υγεία, στην πρόληψη και στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ΕΣΥ”.

Αναφερόμενος στην καλή πρακτική του Δήμου Αθηναίων, στάθηκε στη φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες με τη δημιουργία Κέντρου για αστέγους, Δομής για άστεγους χρήστες ναρκωτικών και την αναβάθμιση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, με στόχο κανένας να μην είναι μόνος μέσα στην πανδημία.

“Η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την πρωτοβάθμια υγεία”, πρότεινε ο κ. Μπακογιάννης και υπενθυμίζοντας ότι αείμνηστος πρωτοποριακός δήμαρχος Μιλτιάδης Εβερτ δημιούργησε δημοτικά ιατρεία, επεσήμανε πως “τα μετασχηματίζουμε σε σύγχρονα πολυιατρεία, έχουμε όλες τις ειδικότητες”.

Κλείνοντας, προσκάλεσε “να συμφωνήσουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις, να ακούσουμε τους ειδικούς και να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις”.

Την τελετή παρουσίασε η δημοσιογράφος Ελένη Χρονά και προλόγισε ο Μεσσήνιος επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, εμπνευστής της συνάντησης, ο οποίος συγκινημένος αφιέρωσε τη βραδιά στη μητέρα του. Το εγκώμιο του Π. Χαλβατσιώτη έπλεξαν ο δήμαρχος Αθηναίων και οι περισσότεροι από τους γιατρούς και τους αυτοδιοικητικούς που χαιρέτισαν, τονίζοντας την επιστημονική του κατάρτιση, το ήθος και την προσφορά του στον άνθρωπο και στη Μεσσηνία. Ο κ. Χαλβατσιώτης επεσήμανε ότι στόχος είναι αυτή η επιστημονική συνάντηση να γίνει θεσμός.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος (μέσω zoom από τις Βρυξέλλες), η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα), ο κοσμήτορας Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Πικουλής (μέσω zoom), ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος (μέσω zoom), ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (μέσω zoom), η πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Αναστασία Μαυρογιαννάκη και ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας Κώστας Σκρεπέτης.

Γ.Σ.


NEWSLETTER