Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 17:22

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Αμπατζόγλου

Γράφτηκε από την

Χθες, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 ο Αλέξης Χαρίτσης εκπροσωπώντας το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών συναντήθηκε στην Ελευσίνα με τον δήμαρχο της Γιώργο Αμπατζόγλου. Η πιο πάνω συνάντηση ζητήθηκε και έγινε με πρωτοβουλία  της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου και να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Σε ένα τομέα  στον οποίο ο Δήμος Ελευσίνας είναι πρωτοπόρος και έχει βραβευθεί πανελλαδικά για τη δράση του.
Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να διερευνηθούν εκ μέρους του Δικτύου, πρακτικές διαχείρισης αστικών αποβλήτων , μέσα από ένα Δήμο που εφαρμόζει πολιτικές ανάλογες με αυτές που προτείνει το Δίκτυο Ενεργών πολιτών για το Δήμο Καλαμάτας.
Το παράδειγμα της Ελευσίνας δείχνει ότι ιδέες και δράσεις που κινούνται απολύτως στη δική μας λογική όπως τις έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα δημόσια, είναι άμεσα εφαρμόσιμες και εξαιρετικά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών. Αρκεί να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για την αναζήτηση και εφαρμογή ολοκληρωμένων, μακροπρόθεσμων, βιώσιμων λύσεων, μακριά από επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» ψηφοθηρικού χαρακτήρα.
Ο δήμαρχος Ελευσίνας κατά τη συνάντηση τόνισε ότι η μακροχρόνια και βιώσιμη λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων στηρίζεται στην παρακάτω ιεράρχηση δράσεων: Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, Αξιοποίηση, Ταφή. Όπως σημείωσε ο κ. Αμπατζόγλου όλα ξεκινάνε από τη διαλογή στην πηγή, δηλαδή από το ξεχώρισμα των απόβλητων μέσα στο σπίτι μας, όταν τα παράγουμε. Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από τις ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ) και από την ταφή στους ΧΥΤΑ και θα χρειαζόμαστε πλέον μόνο ΧΥΤΥ για την εναπόθεση των υπολειμμάτων.
Πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη αυτής της λύσης, ο δήμαρχος Ελευσίνας επισήμανε επιπλέον τις νομικές υποχρεώσεις των Δήμων, αφού η ταφή αποβλήτων χωρίς ανακύκλωση και κατεργασία είναι πλέον παράνομη. Τόνισε, έξαλλου, την οικονομική διάσταση του ζητήματος αφού, όπως αποδεικνύουν τα οικονομικά στοιχεία που παρέθεσε ο Δήμαρχος, τα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Ελευσίνας επιτρέπουν την εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων που διοχετεύονται σε άλλες αναπτυξιακές δράσεις του Δήμου.
Το ποσοστό ανακύκλωσης επί του συνόλου των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου Ελευσίνας για το 2010 ανήλθε σε 30%. Παράλληλα, ο Δήμος Ελευσίνας σχεδιάζει την κατασκευή κλειστής μονάδας λιπασματοποίησης σε βιομηχανική περιοχή, ώστε να απαλλαγεί πλήρως από τον ΧΥΤΑ και να οδηγεί προς ταφή στον ΧΥΤΥ ως υπόλειμμα μόνο το 10% των αποβλήτων του.
Σημαντικό μέρος της προσπάθειας του Δήμου Ελευσίνας αποτελεί η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα LIFE με τίτλο “Πληρώνω Όσο Πετάω”, που μέσω οικονομικών κινήτρων στους δημότες αποδίδει ήδη σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων.
Συνολικά οι δράσεις ανακύκλωσης και αξιοποίησης αποβλήτων στην Ελευσίνα:
θα οδηγήσουν σε ποσοστό ανακύκλωσης και ανάκτησης του συνόλου των ΑΣΑ μεγαλύτερο του 90%.
θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 43.660 τόνους/έτος , και
θα παράγουν πράσινη ενέργεια 36,7 GWh/y, η οποία είναι ισοδύναμη προς το 75% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τον φωτισμό των δημόσιων χώρων και προς 3 εκατ. Λίτρα Diesel, τα οποία αρκούν για τη τηλεθέρμανση 2.000 οικιών.
Ως Δίκτυο Ενεργών Πολιτών νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι προτάσεις μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έχουν ήδη κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δεν αποτελούν «ασκήσεις επί χάρτου» και «θεωρητικολογίες», όπως διάφοροι έσπευσαν να μας κατηγορήσουν.
Το παράδειγμα της Ελευσίνας δείχνει ότι ιδέες και δράσεις που κινούνται απολύτως στη δική μας λογική είναι άμεσα εφαρμόσιμες και εξαιρετικά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών. Αρκεί να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για την αναζήτηση και εφαρμογή ολοκληρωμένων, μακροπρόθεσμων, βιώσιμων λύσεων, μακριά από επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» ψηφοθηρικού χαρακτήρα.

Το γραφείο τύπου