Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 14:37

Τζανετέα προς Φούρκα για Σκούρα-Πυρί

Γράφτηκε από την

Από την πρώτη ημέρα της θητείας των νέων αιρετών Περιφερειακών Αρχών, σύμφωνα με τα όσα και προεκλογικά είχαμε θέσει, τοποθετήσαμε ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας την περάτωση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, που για χρόνια λίμναζαν συνεπεία της τεκμαρτής ανικανότητας, της ανεπάρκειας αλλά και διαφθοράς που διατρέχει τμήμα της δημόσιας διοίκησης , όπως φυσικά και τις κατά καιρούς πολιτικές της ηγεσίες. Συγκεκριμένα, δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, επισκεφθήκαμε, μεταξύ άλλων και το δρόμο Σκούρα- Πυρί και εκεί δεσμευτήκαμε ότι θα άρουμε την εμπλοκή που έχει προκαλέσει στο συγκεκριμένο θέμα η σοβαρότατη εκκρεμότητα ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.  Μάλιστα, εκεί δεσμευτήκαμε και στην κατεύθυνση του αδιάβλητου τρόπου δημοπράτησης και περάτωσης των δημοσίων έργων στην περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να σταματήσουν οι κλειστοί διαγωνισμοί και τα πάντα να διαδραματίζονται στο φως της ημέρας και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Επίσης, δεσμευτήκαμε ενώπιον των συμπολιτών μας ότι θα σταματήσουμε να διασπαθίζουμε το δημόσιο χρήμα φτιάχνοντας μικρά έργα, τα οποία ανταποκρίνονται σε διάφορες πολιτικάντικες υποχρεώσεις, αλλά δεν δημιουργούν τις βάσεις για να παραχθεί υπεραξία, που θα ανταποδώσει όφελος στις τοπικές οικονομίες.
Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, μη εξαιρουμένου και του αυτοδιοικητικού, την ώρα που οι θεσμοί διέρχονται την μεγαλύτερη κρίση τους, η διοικητική μεταρρύθμιση, που ο Καλλικράτης έφερε, ενέπνευσε και πάλι την ελπίδα, αλλά και την προσδοκία στους συμπολίτες μας ότι μέσα από  την νέα αιρετή Περιφέρεια μπορεί να δρομολογηθεί αυτόνομη ανάπτυξη και ως εκ τούτου ευημερία για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Η μνήμη ωστόσο αναδεικνύεται σε τέτοιες δύσκολες στιγμές ισχυρός σύμμαχος εκείνων που έχουν την μεγάλη ευθύνη να κάνουν τα σωστά βήματα προς το μέλλον.  Και δεν μπορούμε εμείς οι Λάκωνες, από όποια θέση κι αν υπηρετήσαμε τον λαό της Λακωνίας στο παρελθόν, να μην αποδεχτούμε την άποψή σας ότι η Ν.Α «ωριμάσε» το εν λόγω οδικό έργο, (άσχετα που δεν συνέταξε καμία μελέτη, πράγμα που έκανε η τότε περιφέρεια), όπως επίσης όμως δεν μπορούμε και να μην αναρωτηθούμε το εξής:  Αφού «ωριμάσατε» το έργο, γιατί στη συνέχεια  ως Νομάρχης δεν παρακολουθήσατε την πορεία εξέλιξης του, γιατί δεν ελέγξατε τις καθυστερήσεις, γιατί δεν προλάβατε τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, γιατί δεν μεριμνήσατε να μην αστοχήσουν τα τρία μεγάλα έργα ; Και εννοούμε ασφαλώς το δρόμο Σκούρα- Πυρί, την παράκαμψη της Σελλασίας και το δρόμο της Μακρυνάρας.
Είναι σαφές ότι η χώρα μας διέρχεται βαθύτατη κρίση. Όχι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική, ηθική και κοινωνική. Είναι μια κρίση ολοκληρωτική. Είναι κρίση θεσμών και αξιών. Μιαν κρίση στην οποία μας οδήγησαν οι πολιτικές αυθεντίες – που ακόμη και σήμερα δεν έχουν το σθένος να αναλάβουν ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης-, στην οποία μας έσυραν οι κομματισμοί και οι υπάλληλοί τους, στην οποία μας εγκλώβισαν οι αυτοδιοικητικές επαιτείες,  μιας κρίσης που καταρράκωσε τη δημοκρατία και αφαίμαξε την ελληνική οικονομία.
Εμείς, ωστόσο, στη νέα Περιφέρεια, είμαστε αποφασισμένοι, στη βάση του δημοκρατικού συμβολαίου εμπιστοσύνης που υπογράψαμε με τον πελοποννησιακό λαό, χωρίς κομματισμούς, χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς προσωπικές ιδιοτέλειες, να καταστήσουμε την  Πελοπόννησο μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, πρότυπο τοπικής οικονομίας, πυρήνα ανάπτυξης, παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Εμείς, αφήσαμε στην άκρη τα φορτία που μας βάρυναν, επωμιστήκαμε τις ευθύνες μας και αποφασίσαμε να επανορθώσουμε τη βλάβη που όλοι εμείς, σε διαφορετικό βαθμό, διενεργήσαμε. Ας σεβαστούμε λοιπόν όλοι τον πελοποννησιακό λαό, και ειδικότερα τους Λάκωνες συμπολίτες μας, οι οποίοι παλεύουν να κερδίσουν την ευημερία και ένα καλύτερο αύριο.. Πρέπει να  σταθούμε όλοι μαζί στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τις παθογένειες που μας κληροδοτήθηκαν και  να επιταχύνουμε το βηματισμό μας στο αύριο. Επαναλαμβάνουμε σήμερα τη δέσμευση μας για την γρήγορη απεμπλοκή των μεγάλων οδικών δικτύων όπως την επανένταξη του έργου Σπάρτη –Πυρί και την αποκατάσταση των προβλήμάτων στους οδικούς άξονες της Μακρυνάρας και της παράκαμψης Σελλασίας και βεβαίως, επαναλαμβάνουμε τον στοχευμένο μας προγραμματισμό, προκειμένου η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε απορροφητικότητα πόρων, έστω κι αν μέχρι σήμερα οι διάφορες διορισμένες διοικήσεις την είχαν κατατάξει στις τελευταίες θέσεις.
Είναι αυτονόητο ότι αρμόδιοι  σε αυτό τον τόπο είναι εκείνοι που όρισε  ο λαός της  Λακωνίας και της Πελοποννήσου  με την πρόσφατη ετυμηγορία  του

Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας
Ντία Τζανετέα





















NEWSLETTER