Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 22:21

Θετική κατ΄αρχήν η ΚΕΔΕ για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Θετική κατ΄αρχήν η ΚΕΔΕ για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Ξεκίνησε η διαβούλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τη διαμόρφωση των τελικών παρατηρήσεων και προτάσεων στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

 

Στο πλαίσιο αυτό πέραν της συζήτησης που έγινε στο Δ.Σ. της 9ης Ιουνίου επί της αρχής του Σχεδίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ ευρεία σύσκεψη με το Δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α. και τους φορείς της ανακύκλωσης (αδειοδοτημένα συστήματα).

Η ΚΕΔΕ έχει ήδη ζητήσει από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη , την παράταση, τουλάχιστον κατά ένα μήνα, της περιόδου διαβούλευσης .

Επίσης τον έχει καλέσει να παραστεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της , την προσεχή Τρίτη .

Εκτίμηση της ΚΕΔΕ αλλά και των εκπροσώπων των φορέων που παρέστησαν στη σύσκεψη είναι ότι νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων εισάγει πράγματι καινοτόμες ενέργειες και δράσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων με κεντροβαρή το ρόλο των Δήμων.

Επισημάνθηκε ωστόσο ότι η δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους για την ανάπτυξη και υποστήριξη ενός αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να συνοδεύεται από τους ανάλογους και επαρκείς πόρους.

Για την επίτευξη αυτού, τονίστηκε , απαιτείται η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης προκειμένου να προσδιοριστούν οι πόροι που θα διασφαλιστούν για το σκοπό αυτό προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς επίσης να προσδιοριστεί και το λειτουργικό κόστος των νέων αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης.

Επίσης ζητείται η νομική μορφή των Φο.Δ.Σ.Α, να αποφασίζεται από τους ίδιους τους Δήμους, δίνοντας την δυνατότητα σε κάποιους της διαφορετικής επιλογής νομικής μορφής καθώς και να μη λειτουργήσει ισοπεδωτικά ο νέος ΕΣΔΑ αλλά να λάβει σοβαρά υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και δεδομένα καθόσον υπάρχουν έργα σε εξέλιξη, συμβάσεις ΣΔΙΤ και επιτυχημένα παραδείγματα στη διαχείριση σε τοπικό, νομαρχιακό ή περιφερειακό επίπεδο.

Από τη πλευρά των συστημάτων τέθηκε το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής προς τα συστήματα από τους παραγωγούς αλλά και το ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει ο νέος ΕΣΔΑ το ρόλο τους καθ’ ότι η δημιουργία των πράσινων σημείων και η υποκατάσταση του ρόλου του συστήματος από τους Δήμους αποτελεί μείζον θέμα για τη βιωσιμότητά τους.

Σε σχέση με τα αποθεματικά τους που κάποια από τα συστήματα διατηρούν υψηλά , αναφέρθηκε ότι τα θεωρούν αναγκαία λόγω της προοδευτικής χρονικά υποχρέωσής τους να διαχειριστούν μεγαλύτερες ποσότητες προς ανακύκλωση τα επόμενα χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ