Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016 14:42

Στον Τσιρώνη οι δήμαρχοι για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Στον Τσιρώνη οι δήμαρχοι για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Σε αδιέξοδο φέρεται να καταλήγουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την ανάδοχο εταιρεία (ΤΕΡΝΑ), την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη δανείστρια τράπεζα, για τη ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές και βελτιώσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι σοβαρές, μείζονος σημασίας, και φαίνεται να μη γίνονται δεκτές από την εταιρεία και την Περιφέρεια.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης κάλεσε τους δημάρχους της Πελοποννήσου την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο. Η μία εκδοχή είναι ότι αυτή η πρόσκληση σχετίζεται και με το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για τη ΣΔΙΤ, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους. Η δεύτερη και πιο σίγουρη είναι πως ο υπουργός θα ζητήσει από τους δημάρχους να προχωρήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που θα είναι συμβατά με τον νέο εθνικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) για διαλογή στην πηγή, με ανακύκλωση και κομποστοποίηση και με πρόβλεψη για όλες τις κατηγορίες απορριμμάτων. Η πίεση του υπουργού αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς η Περιφέρεια δεν έχει προχωρήσει την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ).

Γ.Σ.