Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016 14:04

Mέτρα ανακούφισης των αγροτών ζητεί ο Αλευράς 

Mέτρα ανακούφισης των αγροτών ζητεί ο Αλευράς 

 «Το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει μέτρα άμεσης ανακούφισης των αγροτών» ζητεί ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας», στην εισήγησή του προς το Σώμα.

Σύμφωνα με τον Π. Αλευρά, για τις ελλείψεις που συντέλεσαν στο μέγεθος της καταστροφής «ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις (είτε από ανοχή και αδράνεια είτε από αμέλεια) των τελευταίων 10ετιών, οι νομάρχες, οι δήμαρχοι και η αιρετή Περιφέρεια σήμερα, στο μερίδιο που τους αναλογεί», καθώς και «οι παρεμβάσεις στα έργα που εκτελούνται (περιφερειακός της Καλαμάτας, ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού κ.λπ.)».

Ο Π. Αλευράς καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου να διεκδικήσει «χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. δεδομένου ότι  το μέγεθος των ζημιών ξεπερνά το 1,5% του περιφερειακού ΑΕΠ».

Παράλληλα, ο περιφερειακός σύμβουλος εισηγείται και σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων, «εκτίμηση των ζημιών και άμεση χορήγηση των αποζημιώσεων» - κι ακόμα, «να αποζημιωθούν οι πάγιες εγκαταστάσεις και υποδομές των αγροτικών νοικοκυριών καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός -ανεξάρτητα αν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ», να γίνει άρση των περιορισμών του ΕΛΓΑ «και να τύχουν αποζημίωσης όλοι οι παραγωγοί, ανεξάρτητα εάν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, με συμψηφισμό εισφορών αποζημιώσεων».

Ζητεί επίσης «αναστολή υποχρεώσεων τουλάχιστον για έναν χρόνο, με φορολογικές ελαφρύνσεις και πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών, χορήγηση άτοκων δανείων για την απόκτηση κεφαλαίου κίνησης, προκειμένου να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά», «να αλλάξει ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνει άμεσα τους πληγέντες στο 100% για όλα τα προϊόντα», και τέλος, «να τύχουν αναστολής υποχρεώσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων οι μεταποιητικές μονάδες και εμπορικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την θεομηνία».