Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 18:08

Κυβερνητικός στόχος η απαξίωση και χειραγώγηση της αυτοδιοίκησης;

Κυβερνητικός στόχος η απαξίωση και χειραγώγηση της αυτοδιοίκησης;

Στις επάλξεις συνολικά βρίσκονται οι αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας, για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η δυσαρέσκεια για τους σχεδιασμούς, εκφράστηκε στην κοινή  συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με κύριο θέμα τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης, να διαφοροποιήσει την καταστατική θέση τους, καθώς και για την εμφανή πλέον προσπάθεια απαξίωσης συνολικά του θεσμού με την εκ του πονηρού διεύρυνση προσαρμογής του Ν. 4369/2016 και στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης με μια σημαντική  τοποθέτησή του, εξέφρασε την αντίθεσή του στην προσπάθεια χειραγώγησης των αυτοδιοικητικών θεσμών, ενώ περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του τον ισχύοντα νόμο "Καλλικράτη" που χρήζει μεν κάποιων βελτιώσεων, αποτελεί δε, ένα σημαντικό πυλώνα περιφερειακής δημοκρατίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας, διότι στηρίζει την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, κάτι που σήμερα κάποιοι επιχειρούν να ανατρέψουν.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, προκρίνοντας την απλή αναλογική, χωρίς όμως να ενισχύουν τις αρμοδιότητες των αυτοδιοικητικών θεσμών και τους πόρους που συνεχώς λιγοστεύουν, όπως γίνεται σε άλλες χώρες που ατυχώς φέρνουν ως παραδείγματα, ενώ κύριος στόχος είναι ο περιορισμός των περιφερειαρχοκεντρικών και δημαρχοκεντρικών χαρακτηριστικών του συστήματος.

Επίσης γίνεται εμφανής η προσπάθεια υποτίμησης της καταστατικής θέσης των αιρετών, σε αντίθεση με τις προθέσεις στήριξης και εδραίωσης των δικαιωμάτων των διορισμένων από αυτούς συμβούλων και κάθε λογής παρατρεχάμενων.

Ο πιο οφθαλμοφανής καθεστωτικός σχεδιασμός που δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτός από κανέναν σώφρονα αυτοδιοικητικό αλλά και κάθε νοήμονα πολίτη είναι ο "Δούρειος Ιππος" του Ν. 4369/2016, που κατά το άρθρο 6 προβλέπει τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στις Περιφέρειες και στους δήμους της χώρας, οι οποίοι θα... προΐστανται των περιφερειών και των δήμων.

Με δυο λόγια αφαιρεί την εκτελεστική εξουσία από τους αιρετούς και την αναθέτει στους διοικητικούς και αναπληρωματικούς διοικητικούς γραμματείς! 

Απορρίπτονται έτσι οι επιλογές των τοπικών κοινωνιών και οδηγείται τεχνηέντως η περιφέρεια της χώρας, στη διάλυση και την αναποτελεσματικότητα, προκειμένου να στηριχθεί το παρηκμασμένο και αναποτελεσματικό γραφειοκρατικό μοντέλο του Δημοσίου.

Οταν νομοθετείς με κυρίαρχο στόχο τη χειραγώγηση εκείνου του τοπίου που δεν ελέγχεις κομματικά, παρά τις δήθεν δημοκρατικές επιφάσεις που μεταχειρίζεσαι, αναδεικνύεσαι απόλυτα σε καθεστώς! 

 

Αντωνία Μπούζα 

Περιφερειακή Σύμβουλος

Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού

Μέλος Γ.Σ. ΕΝΠΕ