Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016 15:15

Πελοπόννησος Οικολογική: “Επιστροφές χρημάτων για έργα ασύμβατα με ευρωπαϊκές πολιτικές”

Πελοπόννησος Οικολογική: “Επιστροφές χρημάτων για έργα ασύμβατα με ευρωπαϊκές πολιτικές”

Την αποκάλυψη έγγραφου ντοκουμέντου της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικαλείται σε ανακοίνωσή της η «Πελοπόννησος Οικολογική», το οποίο  μπορεί να ανατρέψει το νέο ΠΕΣΔΑ και να τεθεί θέμα επιστροφής των χρηματοδοτήσεων για έργα ασύμβατα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η "Πελοπόννησος Οικολογική" «δίνει στη δημοσιότητα επιστολή δυο Γενικών Διευθύνσεων της Ε.Ε., η οποία απευθύνεται στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφέρεται σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τα απόβλητα και, ιδιαίτερα, στις αιρεσιμότητες που πρέπει να τηρηθούν και στο είδος των έργων διαχείρισης τα οποία έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020». 

Και συνεχίζει: «Η επιστολή στην ουσία "φωτογραφίζει" την κατάσταση με την διαχείριση των απορριμμάτων και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση στην Ελλάδα η οποία μετά από αυτή την επιστολή είναι εκτεθειμένη. 

Είναι πλέον φανερό ότι ανοίγει τεράστιο θέμα, τόσο για τις μέχρι πρότινος ακολουθούμενες πολιτικές στη διαχείριση των αποβλήτων, όσο και για τις χρηματοδοτικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί στη σχετική πρόσκληση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Με πιθανότερες συνέπειες: Να τεθεί θέμα συμβατότητας των νέων ΠΕΣΔΑ με το εθνικό σχέδιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να τεθεί θέμα απόσυρσης και αναμόρφωσης των προτεραιοτήτων της πρόσκλησης του ΕΣΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην έγκαιρη υλοποίηση υποδομών και δράσεων διαχείρισης αποβλήτων. Να τεθεί θέμα επιστροφής χρηματοδοτήσεων που διατέθηκαν σε έργα που θα θεωρηθούν ασύμβατα με τις πολιτικές της Ε.Ε.». 

Η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Δήμητρα Λυμπεροπούλου, κλείνει ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μιλήσει καθαρά για την εγκυρότητα ή μη της πρόσκλησης του ΕΣΠΑ και η διυπουργική να εξηγήσει για ποιο λόγο συναινεί και υποτάσσεται  στα οικονομικά και πολιτικο-αυτοδιοικητικά συμφέροντα, που εξυπηρετούνται από την ακύρωση του νέου εθνικού σχεδίου και, κυρίως, από τη λογική της δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών».