Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 09:34

Πελοπόννησος: 14 Ιουνίου υπογραφές για τη ΣΔΙΤ σκουπιδιών

Πελοπόννησος: 14 Ιουνίου υπογραφές για τη ΣΔΙΤ σκουπιδιών

 

Την επόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι θα υπογραφεί η ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Η ανακοίνωση έγινε χθες το απόγευμα, οπότε το Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε κατά πλειοψηφία -εν μέσω διαξιφισμών και αντιπαραθέσεων- τη δρομολόγηση διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για ακίνητα που χρειάζεται η ανάδοχος εταιρεία ώστε να δημιουργήσει τις μονάδες διαχείρισης στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας και στη Σκάλα Λακωνίας.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Για το θέμα αυτό υπέρ τάχθηκαν 25 σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επικεφαλής της “Ελληνικής Αυγής” Δημήτρης Δολτσινιάδης, ο οποίος όμως κατά την ψηφοφορία δεν βρισκόταν στην αίθουσα. Κατά τάχθηκαν 12 σύμβουλοι των μειοψηφιών, ενώ λευκό ψήφισε ο Περικλής Μαντάς, εξηγώντας πως δεν έχει πειστεί “ότι είναι σωστός ο τρόπος που πάτε να λύσετε το πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες”, ενώ ζήτησε “να πάρουμε μάθημα από την ΣΔΙΤ Ηπείρου”.

Στην εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου είπε μεταξύ άλλων ότι έχουν λυθεί όλα τα θέματα νομιμότητας και ότι υπάρχουν 3 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κι άλλες τόσες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ τόνισε ότι “πρέπει να συναινέσουμε και να τεκμηριώσουμε ότι είναι έργο δημοσίου συμφέροντος”. Έκανε δε λόγο για “μεγάλη μέρα” και για “το μεγαλύτερο έργο που γίνεται στη χώρα”.

Από τη μείζονα μειοψηφία ο επικεφαλής της παράταξης “Πελοπόννησος Πρώτα” Νίκος Πατσαρίνος έκανε λόγο για απόκρυψη και διαστρέβλωση στοιχείων στην Οικονομική Επιτροπή, αναφορικά με τις δικαστικές αποφάσεις που σταμάτησαν την ΤΕΡΝΑ σε δύο ιδιοκτησίες, ενώ έψεξε τον περιφερειάρχη που “είχε πει 4 φορές ότι όλα είναι έτοιμα για υπογραφή, αλλά δεν ήταν”.

Ο επικεφαλής της “Ελληνικής Αυγής” Δημήτρης Δολτσινιάδης κατά την τοποθέτησή του εξέφρασε τη χαρά του για “το σύγχρονο και μοντέρνο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων”.

Ακολούθως ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας ανέφερε ότι “αφού δεν πέρασαν οι εκβιασμοί και αποκαλύφθηκαν οι καταπατήσεις, φέρνετε την αναγκαστική απαλλοτρίωση”.

Από τη “Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία” ο Παναγιώτης Αλευράς αναφέρθηκε σε “κωλοτούμπα της κυβέρνησης και της ΝΔ” και έκανε λόγο για “μυστικοπάθεια και απόκρυψη στοιχείων από την Περιφέρεια”, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Ο επικεφαλής της “Ανταρσίας στο Μοριά” Γιώργος Τζαμουράνης χαρακτήρισε τη διαδικασία ως μία “από τις χειρότερες μεθόδους”, “κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της εταιρείας χωρίς να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον”.

Κατά της ΣΔΙΤ τάχθηκε για μία ακόμα φορά η επικεφαλής της παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική” Δήμητρα Λυμπεροπούλου, η οποία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη της ψήφου του.

Τέλος, ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πελοποννήσου” Σαράντος Αλεξανδρής αναφέρθηκε σε συνεχή αδιέξοδα με τα ζητήματα προώθησης και έκανε λόγο για “ένα ακόμα σκάνδαλο”.