Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 19:09

Συνεχίζεται η έκτακτη ανάγκη για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Συνεχίζεται η έκτακτη ανάγκη για τα σκουπίδια

Τη δεύτερη συνεχόμενη παράταση για την κήρυξη του Δήμου Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, λόγω του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Σχετικό αίτημα για νέα παράταση είχε υποβάλει εγγράφως ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στις 7 Αυγούστου.

Για τη νέα παράταση ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, στην προχθεσινοβραδυνή συνεδρίασή του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, κατά τη συζήτηση για τη μίσθωση συμπληρωματικής έκτασης 3 στρεμμάτων στη Μαραθόλακκα, για την εναπόθεση των δεμάτων με το υπόλειμμα από τη διαχείριση, δίπλα ακριβώς από τον υφιστάμενο χώρο των 7 στρεμμάτων που μισθώθηκε πριν από 7 μήνες.

“Το υπόλειμμα προβλέπεται να πάει στην κεντρική διαχείριση (με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ)”, είπε ο δήμαρχος και ανέφερε πως γίνονται συζητήσεις για να αναλάβει νωρίτερα από τους 10 μήνες (όπως έχει συμφωνηθεί) η ΤΕΡΝΑ, την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Νίκας εκτίμησε ότι “κανείς δε θέλει να πάει σε εκλογές χωρίς να έχει ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση” και πληροφόρησε πως τα δέματα θα μεταφερθούν στην κεντρική διαχείριση με έξοδα ή του δήμου ή της αναθέτουσας αρχής, της Περιφέρειας ή του ΦΟΔΣΑ.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρβελίου Δημήτρης Μαραβάς, παρότι παραδέχτηκε πως έχει  βελτιωθεί η κατάσταση στη Μαραθόλακκα, καταψήφισε τη μίσθωση του νέου χώρου.

Η μείζων μειοψηφία ψήφισε λευκό. Ο εκπρόσωπός της Στάθης Σταματόπουλος παρατήρησε ότι υπάρχει ζήτημα με το υπόλειμμα και σημείωσε πως “κινείται οριακά, ακροβατεί ο δήμος. Υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση και το μίσθωμα δεν είναι αυτό που θα έπρεπε”.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καταψήφισε και ο επικεφαλής της Δημήτρης Οικονομάκος. Εκτίμησε πως οι χώροι για τα δέματα δε θα φτάσουν, επεσήμανε ότι “όπως πάμε θα φθάσουμε στο Καρβέλι, στην πλατεία του  χωριού” και εξέφρασε την ανησυχία του πως “οι μπάλες θα παραμείνουν εκεί, δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει η ΤΕΡΝΑ”.

Τη μίσθωση του νέου χώρου στη Μαραθόλακκα καταψήφισαν ακόμα η “Αλλαγή”, η παράταξη του Μιχάλη Αντωνόπουλου και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης.

Στην αναφορά του κ. Αλούπη ότι “δεν είναι μίσθωμα, αλλά μια συναλλαγή για να κλείσουν στόματα, για το τι γίνεται εκεί πάνω”, αντέδρασε έντονα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και τον προκάλεσε “αυτά που είπατε, να τα αποδείξετε στον εισαγγελέα”.

Ο κ. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι όταν απομακρυνθούν τα δέματα και σταματήσει η προσωρινή διαχείριση, ο χώρος της Μαραθόλακκας θα αποκατασταθεί και θα εξυγιανθεί.

Κριτική από τις μειοψηφίες έγινε και για το ύψος του μισθώματος, 1.000 ευρώ τα 3 στρέμματα, ενώ δίπλα για τα 7 στρέμματα ο δήμος πληρώνει 1.500 ευρώ το στρέμμα.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι αυτά που θα γίνουν με τα δέματα είναι εκείνα που λέει ο ΠΕΣΔΑ, που είναι νόμος”. Ανέφερε ότι για τη μεταφορά τους στην κεντρική διαχείριση θα πρέπει να πληρώσει η αναθέτουσα αρχή, η Περιφέρεια και ο ΦΟΔΣΑ. Και σημείωσε ότι πριν τις εκλογές πρέπει να υπάρχει κεντρική διαχείριση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER