Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 15:11

Ερώτηση Λυμπεροπούλου για σιδηρόδρομο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Λυμπεροπούλου για σιδηρόδρομο Πελοποννήσου

Ερώτηση για την ένταξη του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO υπέβαλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η εκπρόσωπος της “Πελοπόννησος Οικολογική” Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

Αναλυτικά η ερώτηση της κ. Λυμπεροπούλου:

"Το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης διοργάνωσε στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2016 στη Ζυρίχη ένα διεθνές συμπόσιο με θέμα “Τουρισμός, τρένο και περιφερειακή ανάπτυξη”. Στο συμπόσιο παρουσιάστηκαν υλοποιημένα παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία σιδηροδρομικών διαδρομών ενταγμένων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και διερευνήθηκε η αντίστοιχη δυνατότητα ένταξης του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κατά τη διεξαγωγή των συμπερασμάτων τονίστηκε από όλους τους φορείς η ανάγκη της σταδιακής προσέγγισης για την επανενεργοποίηση του δικτύου και της σύνταξης φακέλου για την ένταξη τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην εκδήλωση διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ προανήγγειλε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη του σιδηροδρομικού δικτύου όλης της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου φακέλου. Δεν θα είναι εύκολη διαδικασία καθώς απαιτεί πολύ λεπτομερή τεκμηρίωση ο σχετικός φάκελος, χρειάζεται χρόνο και χρήμα για να ετοιμαστεί και έχει πολλούς περιορισμούς, για να συγκεντρώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για ένταξη στο Δίκτυο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το γεγονός όμως ότι ήδη υπάρχουν σημαντικά μνημεία πιστοποιημένα στη διαδρομή του σιδηροδρόμου, όπως η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, ο Μυστράς και η Νεμέα, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για μια τέτοια διεκδίκηση.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύτηκε ότι θα ετοιμάσουν τον πρώτο φάκελο που θα υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού για να χαρακτηριστεί η σιδηροδρομική γραμμή Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αποφασίστηκε, τέλος, το επόμενο συμπόσιο, όπου θα διατυπωθεί και η κοινή διακήρυξη για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, να γίνει στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.

Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα: Ποιες οι εξελίξεις - προοπτικές σχετικά με το ενδεχόμενο ο σιδηρόδρομος Πελοποννήσου να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO; Ποιες οι ενέργειες της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου;".


NEWSLETTER