Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 17:02

Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου στην εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος

Γράφτηκε από την
Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου στην εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), για την παρουσίαση της Εκθεσης Κατάστασης Περιβάλλοντος (ΕΚΠ), την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής, συμμετείχε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική”.

Το ΕΚΠΑΑ σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς, ερευνητικά κέντρα και μελετητικές εταιρείες εκπόνησε την Εκθεση Κατάστασης Περιβάλλοντος. Πρόκειται για την 4η τέτοια έκθεση στην Ελλάδα, αλλά είναι η πρώτη μετά το 2013, έτος όπου δημοσιεύθηκε η τελευταία εθνική έκθεση για την κατάσταση περιβάλλοντος για την περίοδο 2008-2011.

Οπως αναφέρει η κ. Λυμπεροπούλου, στην Εκθεση Κατάστασης Περιβάλλοντος 2018 περιλαμβάνονται στοιχεία για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ποιότητας της ατμόσφαιρας, του θορύβου, της βιοποικιλότητας, των υδάτων, των αποβλήτων και των οριζόντιων περιβαλλοντικών θεμάτων.

Το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στοχεύει να αποτελέσει τον στρατηγικό σύμβουλο της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω της παροχής διαρκούς, αξιόπιστης και αντικειμενικής πληροφόρησης, γνώσης και τεκμηριωμένων απόψεων, εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων, υποστηρίζει την κατάρτιση και εφαρμογή ορθών και αποτελεσματικών πολιτικών στους παραπάνω τομείς. Συνεισφέρει, ως τεχνογνωστικός μηχανισμός, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές και στην επίτευξη, μέσω αυτής, ενός οριζόντιου συντονισμού των δημοσίων πολιτικών που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αποτελούν ένα σοβαρό εργαλείο χάραξης περιβαλλοντικής πολιτικής που οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη κυρίως όσοι λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Το “παρών” έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς και η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Κατερίνα Ιγγλέζη.

“Δυστυχώς σε μια τέτοια εκδήλωση έλαμψαν με την απουσία τους πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη της Πελοποννήσου, παρά το γεγονός ότι πλέον η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και την Πελοπόννησο τα επόμενα χρόνια”, παρατήρησε η κ. Λυμπεροπούλου.

 

* Φωτογραφία: Παραδίδοντας την έκθεση στον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Δημαρά


NEWSLETTER