Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 20:54

Θα δουν και φέτος τις μετρήσεις

Γράφτηκε από την

Δεν είναι καλά τα πράγματα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία, παραδέχθηκε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Και το ανέφερε, λες και είναι κάποιος μακρινός παρατηρητής και όχι η αρχή που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να πάρει αποφάσεις, να σπάσει αυγά και να διεκδικήσει λύσεις στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Ο περιφερειάρχης έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί κίνησε διαδικασίες για να καταγράψει το ακριβές μέγεθος του προβλήματος και όταν το έκανε, αδιαφόρησε, δείλιασε, εγκατέλειψε τις προσπάθειες να δοθεί λύση. Δεν συνέχισε τις ενέργειες για να περιοριστεί η τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά για μήνες οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και τον κάμπο Καλαμάτας – Μεσσήνης.

Η έρευνα του “Δημoκρίτου” που αποκάλυψε μεγάλες υπερβάσεις στα όρια για τα αέρια των καμινάδων και επιβεβαίωσε τη ρύπανση, δεν αξιοποιήθηκε. Τον Ιούλιο του 2017 χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν ο κ. Τατούλης άδειασε την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας που είχαν καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις για το ζήτημα της ρύπανσης από τα πυρηνελαιουργεία.

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφερόταν τότε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο -οι 14 παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας για την ακρίβεια- “υπερψήφισε την πρόταση του περιφερειάρχη για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών για τα πυρηνελαιουργεία, οι οποίες με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής διενεργήθηκαν, ώστε σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τον αμέσως επόμενο μήνα να καταρτιστούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος”.

Ακολούθησαν μετρήσεις δύο συνεχόμενες χρονιές στα πυρηνελαιουργεία από τις υπηρεσίες και ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο, που επιβεβαίωσαν τις αποκαλύψεις του “Δημοκρίτου”. Και ο κ. Τατούλης ανέφερε προχθές, για μια ακόμα φορά, ότι “θα δούμε σε τι επίπεδο κυμαίνονται οι μετρήσεις”. Ως κοροϊδία ακούστηκε.

Τέλος, δεν είπε κανείς να κλείσουν τα πυρηνελαιουργεία. Να τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους με τους οποίους έχουν αδειοδοτηθεί, ζητούν οι πολίτες της Μεσσηνίας.