Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 08:46

Ακόμα μια παράταση για αποκατάσταση 76 ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ακόμα μια παράταση για αποκατάσταση 76 ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Μια ακόμα παράταση προθεσμίας για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης 76 ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενέκρινε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας.

Στο σκεπτικό της απόφασης, όπου γίνεται λόγος για 3η συμπληρωματική σύμβαση που δεν θα υλοποιηθεί, επισημαίνεται χαρακτηριστικά: “Η εν λόγω παράταση ζητήθηκε διότι: Θεωρώντας ότι ο χρόνος για την υλοποίηση της 3ης Σ.Σ.Ε. (που αφορά σε νέα ΑΣΑ που έχουν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένους ΧΑΔΑ) δεν υφίσταται πλέον, παρέλκει και η μέριμνά μας για τη σύναψη αυτής. Κατόπιν τούτου και λόγω καιρικών συνθηκών, εξαιτίας των οποίων δεν ήταν δυνατόν να εκτελεστούν οι εγκεκριμένες συμβατικές εργασίες, θεωρείται εύλογη η χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης εργασιών κατά 28 ημέρες, εφόσον δεν δημιουργεί ιδιαίτερο διαχειριστικό πρόβλημα”.

Ακόμα, αναφέρεται πως “επειδή, δεν καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση του τεχνικού αντικειμένου της εργολαβίας, εντός του προβλεπόμενου συμβατικού χρόνου, για λόγους μη οφειλόμενους στον ανάδοχο δεν τροποποιείται το βασικό σχέδιο του έργου, δηλαδή η όλη κατασκευή και τα βασικά διακριτά στοιχεία της, παραμένουν όπως προβλέπονται στην αρχική σύμβαση”.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Νοέμβριο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης είχε υπογράψει δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση για την αποκατάσταση 76 ΧΑΔΑ, ύψους 185.446,50 ευρώ, με την ανάδοχο εταιρεία “Ωρίων ΑΤΕ”. Η συγκεκριμένη σύμβαση αφορούσε την αποκατάσταση δύο ΧΑΔΑ μετά τις πυρκαγιές, που προκλήθηκαν σε αυτές.

Στο σκεπτικό εκείνης της απόφασης αναφερόταν ότι “σύμφωνα με απόφαση του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν κωλύεται η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης που αφορά στις δαπάνες αντιμετώπισης και κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις θέσεις “Αγιος Νικόλαος” της Πύλου και “Αλιμάκι -Λυκόχωρος” της Κυπαρισσίας, καθώς και στις αποζημιώσεις έναντι σταλίας των μηχανημάτων του αναδόχου, λόγω μειωμένης απόδοσής τους στα χρονικά διαστήματα που απαιτήθηκαν για τις άνω κατασβέσεις”.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι για το έργο αποκατάστασης 76 ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 23.217.317,76 ευρώ, είχε εγκριθεί πρώτη συμπληρωματική σύμβαση ύψους 1.560.757,52 ευρώ. Τότε αναφερόταν ότι η 1η συμπληρωματική σύμβαση συντάχθηκε σύμφωνα με το νόμο, “προκειμένου να συμπεριλάβει τις αυξήσεις των ποσοτήτων που προέκυψαν κατά τη σύνταξη των μελετών εφαρμογής και την ακριβέστερη προμέτρηση όλων των απαραίτητων εργασιών για την ολοκλήρωση του συνόλου του τεχνικού αντικειμένου. Οι αυξήσεις αυτές, που κατά το πλείστον είναι αυξήσεις του όγκου των απορριμμάτων, προέκυψαν μετά τη δημοπράτηση του έργου”.

Το έργο αποκατάστασης 76 ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιείται με έκπτωση 46,11%, δημοπρατήθηκε στις 17 Απριλίου 2015 και η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσής του ήταν μέχρι τις 15 Ιουλίου 2016!

Γ.Σ.