Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 09:22

Νέα κοροϊδία με έργα σε όλη την Πελοπόννησο: Αερολογίες Τατούλη με δήθεν εντάξεις σε ΕΣΠΑ

Νέα κοροϊδία με έργα σε όλη την Πελοπόννησο: Αερολογίες Τατούλη με δήθεν εντάξεις σε ΕΣΠΑ

 

Προεκλογικό πυροτέχνημα 126,5 εκ. ευρώ πυροδότησε η παράταξη Τατούλη εγκρίνοντας προτάσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ επτά μεγάλων οδικών έργων της Πελοποννήσου.

Μεταξύ των προτάσεων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνονται και τα έργα βελτίωσης των δρόμων Μεσσήνη - Λάμπαινα (9 εκ. ευρώ) και Κυπαρισσία - Μεθώνη (30,4 εκ. ευρώ) που έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές από τον περιφερειάρχη τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η πρόσκληση του ΕΣΠΑ για έργα έχει συνολικό προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ και άρα είναι αδύνατον να γίνουν δεκτές όλες οι προτάσεις της περιφερειακής αρχής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο απλώς ενέκρινε προτάσεις για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Συγκεκριμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ των εξής έργων: 

• Βελτίωση της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου (7.600.000 ευρώ).

• Βελτίωση της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσηνίας (τμήματα Μεσσήνη - Εύα και Εύα - Λάμπαινα 9.050.000 ευρώ).

• Βελτίωση της εθνικής οδού Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Πύλος - Μεθώνη, τμήμα Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι / Οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι - Ρωμανός ( 30.426.150 ευρώ).

• Βελτίωση της εθνικής οδού Τρίπολη - Σπάρτη - Μονεμβασιά (18.000.000 ευρώ).

• Κατασκευή δρόμου Κόμβος Αρχαίας Νεμέας - Δερβενάκια - Μυκήνες (28.000.000 ευρώ).

• Κατασκευή δρόμου Αγ. Ελεούσα - Αρκαδικό (20.000.000 ευρώ).

• Βελτίωση της πρόσβασης Ισθμός - Κόρινθος (13.500.000 ευρώ).

ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ: "ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ"

Ο επικεφαλής της «Πελοπόννησος Πρώτα» Νίκος Πατσαρίνος μεταξύ άλλων δήλωσε χαρακτηριστικά: “Οφείλουμε εκτός από τον καταλογισμό της ευθύνης για την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων, να επισημάνουμε:

- Η πρόσκληση ΠΕΛ62 που αφορά την ένταξη για χρηματοδότηση των παραπάνω έργων έχει σαν «οροφή» το διαθέσιμο ποσό των 35 εκ. ευρώ και λήγει στις 15/4/2019. Τα έργα αυτά απαιτούν 126.576.150 ευρώ! Οχι τυχαία οι εισηγήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρονταν στην πιθανότητα ένταξης και σε επόμενη πρόσκληση, γεγονός που καταγράφεται ως πρωτόγνωρο στις συνήθεις εντάξεις δράσεων σε προγράμματα αλλά και προδηλώνει την αοριστία επίτευξης του στόχου!

- Κάθε έγκριση υποβολής πρότασης πρέπει να συνοδεύεται από πλήρεις μελέτες, πλήρεις αδειοδοτήσεις, εξασφάλιση των χώρων και αναλυτική αναφορά εργασιών και ποσών για το σύνολο του έργου αλλά και του κάθε υποέργου. Στις εγκρίσεις που δόθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όλα αυτά απουσίαζαν προκλητικά και, ενώ επισημάνθηκαν, απαντήσεις δεν πήραμε! Με αυτά τα στοιχεία της προχειρότητας, ανευθυνότητας και αναξιοπιστίας, οι οριακές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της περιφερειακής αρχής για ένταξη των έργων, ξεπερνούν τα όρια της δημαγωγίας και αγγίζουν τα όρια της κοροϊδίας”.

Απαντώντας ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης υποστήριξε ότι ο κ. Πατσαρίνος "είναι αδιάβαστος" για τα έργα και τη διαδικασία ένταξής τους στο ΕΣΠΑ. O κ. Τατούλης επιχειρηματολογώντας υπέρ της υποβολής προτάσεων με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από το όριο της πρόσκλησης είπε ότι τα έργα θα γίνουν όπως και την προηγούμενη φορά που έγινε overbooking, ενώ η αντιπολίτευση υποστήριζε ότι τα υπεράριθμα έργα θα απορριφθούν.

Θ.Λ.