Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 10:11

Πρώτα με παρατάξεις και αν χρειαστεί με πρόσωπα: Εκστρατεία επαφών Νίκα για συμμαχίες

Γράφτηκε από την
Πρώτα με παρατάξεις και αν χρειαστεί με πρόσωπα: Εκστρατεία επαφών Νίκα για συμμαχίες

Γέφυρες συνεργασίας στις παρατάξεις της Κεντροαριστεράς και προς μεμονωμένους συμβούλους της “Νέας Πελοποννήσου” του Πέτρου Τατούλη ρίχνει ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προκειμένου να εξασφαλίσει επιπλέον εννέα συμβούλους που χρειάζεται για την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το έργο του κ. Νίκα διευκολύνεται απρόσμενα τόσο από την ακραία συμπεριφορά της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου όσο και από τις επιθέσεις του κ. Τατούλη κατά των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και όλων των επικεφαλής των παρατάξεων του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Το παράδοξο είναι ότι ενώ ο κ. Τατούλης θεωρητικώς είναι υπέρ της απλής αναλογικής και των συνεργασιών, τελικά οδηγεί με τη συμπεριφορά του τη "Νέα Πελοπόννησο" στην απομόνωση.

Αντιθέτως ο κ. Νίκας αν και αμφισβητεί ευθέως την απλή αναλογική και τον "Κλεισθένη", στην πράξη λειτουργεί συναινετικά προκειμένου να επιτύχει τις συνεργασίες που απαιτούνται για τη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι κεντροδεξιοί νεοεκλεγέντες σύμβουλοι της παράταξης Τατούλη μετά την "περιπετειώδη" συνέντευξη της περασμένης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο απερχόμενος περιφερειάρχης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και είναι πρόωρη κάθε πρόβλεψη, είναι μάλλον δύσκολο να  ακολουθήσουν όλοι οι νεοδημοκράτες σύμβουλοι την πορεία του κ. Τατούλη προς το πανελλήνιο φόρουμ που δήλωσε ότι θα ιδρύσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πληροφορία για γέφυρες συνεργασίας του κ. Νίκα προς τις υπόλοιπες παρατάξεις και μεμονωμένους συμβούλους του κ. Τατούλη επιβεβαιώνει και χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα". Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: "Το έργο του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα δεν θα είναι εύκολο, παρόλο το 53,9% που έλαβε, δεδομένου ότι το πεδίο των συναινέσεων φαίνεται ναρκοθετημένο". Ο κ. Τατούλης που έμεινε δεύτερος στην κούρσα, με 46,41% και διατηρεί δεσμούς με το κεντροδεξιό ακροατήριο, εξαπέλυσε σε συνέντευξη Τύπου κατηγορίες για απειλές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι κατά του ανθυποψηφίου του... Συνομιλώντας με το "Βήμα" ο νέος περιφερειάρχης διατηρεί ήπιους τόνους επισημαίνοντας βέβαια ότι η όποια συνεννόηση με τον απερχόμενο  περιφερειάρχη είναι δύσκολη. Επίσης εκφράζει καθαρά τη δυσπιστία του για την επιτυχία της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση. Οπως λέει, οι νομοθέτες θα έπρεπε να έχουν λάβει υπόψη τους τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια τα οποία καλούνται να αποφασίζουν κατά μέσο όρο για 60 θέματα εβδομαδιαίως 

Ο νέος περιφερειάρχης έχει προχωρήσει σε μια πρώτη προσέγγιση με άλλους συνδυασμούς, προκειμένου να εξασφαλίσει τους 9 συμβούλους που υπολείπονται για την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου: "Θα προχωρήσω στο φως μέσα από διαφανείς διαδικασίες σε συνομιλίες για να επιτύχω συνεργασία σε πρώτη φάση με συνδυασμούς και σε δεύτερη με πρόσωπα καθώς έχουν εκλεγεί σύμβουλοι με τους οποίους έχουμε συγγενείς πολιτικές αναφορές".

Στο ίδιο ρεπορτάζ ο κ. Νίκας εκφράζει τη διαφωνία του με τον "Κλεισθένη" και την πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τον καταργήσει. Διαβλέπει επίσης ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις και εντός τετραετίας ώστε να διοικηθούν οι δήμοι και οι Περιφέρειες. "Η καθιέρωση για παράδειγμα της Οικονομικής Επιτροπής η οποία και θα αναλάβει ευθύνες του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου" είναι μια πρόταση την οποία υποστηρίζει ο κ. Νίκας, ενώ απεύχεται τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων. "Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε εκ του πονηρού από την κυβέρνηση και ευνοεί την επικράτηση προσωπικών συμφερόντων" υποστηρίζει ο κ. Νίκας.


NEWSLETTER