Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 07:43

Πελοπόννησος: Αλλαγή στον τρόπο παραγωγής δημοσίων έργων ζητεί ο Νίκας

Γράφτηκε από τον
Πελοπόννησος: Αλλαγή στον τρόπο παραγωγής δημοσίων έργων ζητεί ο Νίκας

Ο τρόπος παραγωγής και ελέγχου των δημόσιων έργων απέτυχε και γι' αυτό πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όταν του ζητήθηκε από την "Ε" να σχολιάσει τις συγκρουόμενες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα έργα της Περιφέρειας που τα έχουν αναλάβει επιχειρήσεις της οικογένειας Τατούλη.

Ο κ. Νίκας άφησε να εννοηθεί ότι το υπάρχον σύστημα ευνοεί όσους έχουν "μπάρμπα στην Κορώνη" και μπορούν να δώσουν μεγάλες εκπτώσεις, καθώς γνωρίζουν ότι μελλοντικά ο "μπάρμπας" είτε θα τους δώσει παράταση είτε θα τους τροποποιήσει τη σύμβαση.

Νωρίτερα ο νέος περιφερειάρχης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εξέφρασε την απορία του για την καθυστερημένη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας περί "σύγκρουσης συμφερόντων" από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συγκεκριμένα ο κ. Νίκας, απαντώντας στην ερώτηση της "Ε" για το σύστημα ελέγχου των δημόσιων έργων είπε:

«Δεν θέλω να σχολιάσω δικαστικές αποφάσεις και δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος για νομικά θέματα. Θέλω να σας πω όμως ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων. Ολο το σύστημα. Και δεύτερον, πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος ελέγχου των δημοσίων προσώπων και των θεσμών της αυτοδιοίκησης.

Εγώ είμαι υπέρ των αυστηρών ελέγχων. Πρέπει να ξέρετε ότι το σύστημα παραγωγής έργων, το οποίο οδηγεί στο να παίρνει ένα έργο κάποιος που δίνει τη μεγαλύτερη έκπτωση, προκαλεί προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα των έργων, πολύ μεγάλη πίεση στις υπηρεσίες, και την υπόνοια ότι αυτός που έχει "μπάρμπα στην Κορώνη" μπορεί να δίνει μεγάλες εκπτώσεις και να παίρνει τα έργα, προσδοκώντας στη συνέχεια από τον "μπάρμπα" ένα σωρό εξυπηρετήσεις, παρατάσεις και τα τοιαύτα. Ωστε πολλές φορές, η μεγάλη έκπτωση να μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Απέτυχε το σύστημα παραγωγής έργων - και προφανώς απέτυχε και ο τρόπος έλεγχου αυτού του συστήματος παραγωγής των έργων. Πρέπει να τα ξαναδούμε από την αρχή αυτά».

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει μη νόμιμη τη σύβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της "Β. Τατούλης & ΣΙΑ Ο.Ε." λόγω της συγγενικής σχέσης του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη με τον αδερφό του και εκπρόσωπο της εταιρείας Βασίλη Τατούλη, ο κ. Νίκας ανέφερε:

«Ημουν πάρα πολύ προσεκτικός στην αντίστοιχη ερώτηση που μου τέθηκε και στην Κόρινθο. Είναι θέμα που έχει μια νομική διάσταση. Η απορία μου είναι: Γιατί ενώ υπάρχει κοινοτική οδηγία από το 2014, φτάσαμε να έχουμε μια τέτοια απόφαση το 2019; Γιατί, όταν με απόλυτη σαφήνεια η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρεται σε σύγκρουση συμφερόντων;

Νομίζω ότι είναι σαφή τα πράγματα. Προφανώς δικαιώνει και εμένα και όλους αυτούς οι οποίοι μίλαγαν στο παρελθόν για οικογενειοκρατία και ότι δεν έχουν καμιά δουλειά τα παιδιά μας και τα αδέρφια μας στο σύστημα παραγωγής έργων.

Είναι σαφέστατη η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Νομίζω ότι το θέμα αυτό θα έχει συνέχεια και δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έργο, αλλά αφορά κι άλλα έργα. Δίνει μια κατεύθυνση, και νομίζω ότι και πυροτεχνήματα να πέσουν, αυτό δεν μπορεί να συσκοτιστεί. Γίνεται μια προσπάθεια συσκότισης, γίνεται αυτό που λέμε "πετάμε την μπάλα στην εξέδρα" για να ρίξουμε το ενδιαφέρον αλλού.

Το σημείο το κρίσιμο είναι αυτό: Γράφει η απόφαση, κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης και κωλύεται η υπογραφή γιατί υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Αυτό λοιπόν λέγεται από το '14 - και εφόσον υπάρχει ο νόμος ο οποίος αναφέρεται στην κοινοτική οδηγία, γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο '19 για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Εν πάση περιπτώσει, αυτά νομίζω τελείωσαν και πρέπει να μιλάμε για το μέλλον το οποίο έρχεται και για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν μπροστά μας και πρέπει να τα λύσουμε».

Θ.Λ.


NEWSLETTER