Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 07:56

Υποκριτική η στάση για τα σκουπίδια λέει η ΠΕΔ

Γράφτηκε από τον

Την υποκριτική στάση των εκπροσώπων του κράτους καταγγέλλει με ψήφισμά της η ΠΕΔ Πελοποννήσου για τη σύλληψη εργαζομένων και του αρμοδίου αντιδήμαρχου του Δήμου Ερμιονίδας, γιατί έριχναν σκουπίδια στη χωματερή δεμάτων που το ίδιο το κράτος έχει χωροθετήσει και δημιουργήσει. Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης επέβαλλε πρόστιμο 20.000 ευρώ για το συγκεκριμένο χώρο, για έλεγχο που έγινε πριν από ένα χρόνο.
Την υποκριτική στάση του κράτους κατήγγειλε στην "Ε" ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής και τόνισε ότι κατηγορούμενος πρέπει να είναι ο κ. Τατούλης και η Περιφέρεια και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να πληρώσουν κανένα πρόστιμο, ενώ προκάλεσε τον περιφερερειάρχη να το πληρώσει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «ο Δήμος έπρεπε να επιβάλλει πρόστιμο στην Περιφέρεια».
Ειδικότερα, με αφορμή τη σύλληψη, προχθές στο Κρανίδι,  εργαζομένων του Δήμου Ερμιονίδας και του αντιδημάρχου καθαριότητας Σταύρου Κούστα, η γενική συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
«1) Καταδικάζει την απαράδεκτη και αναιτιολόγητη πράξη των αστυνομικών αρχών για την σύλληψη εργαζομένων και του αντιδημάρχου Ερμιονίδας κατά την διαδικασία άσκησης των καθηκόντων τους. 2) Καταγγέλλει την υποκριτική στάση των εκπροσώπων του κράτους το οποίο αν και χωροθέτησε και δημιούργησε τη χωματερή δεμάτων στο Κρανίδι, αγόρασε και εγκατέστησε το δεματοποιητή κ.λ.π συλλαμβάνει τους εργαζομένους στην αποκομιδή των απορριμμάτων και τον αντιδήμαρχο, γιατί εργάζονταν στην κατεύθυνση που το ίδιο έμπρακτα υπέδειξε και επέβαλε. 3) Ζητεί άμεσα την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, με την υπεύθυνη στάση τη σωστή κατεύθυνση και τη χρηματοδότηση της πολιτείας. 4) Απαιτεί από το Κράτος και τα όργανα του να σέβεται τους εργαζόμενους και τους αιρετούς εκπροσώπους στην αυτοδιοίκηση, και να αναζητά τις ευθύνες (ιδιαίτερα για τα απορρίμματα) εκεί που ανήκουν δηλαδή στον εαυτό του». 
Στο μεταξύ, χθες, ο κ. Τατούλης επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στο Δήμο Ερμιονίδας «ως διοικητική κύρωση για το Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, όπου είναι εγκατεστημένος ο δεματοποιητής του πρώην Δήμου Κρανιδίου».
ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Σε δηλώσεις του στην "Ε" ο δήμαρχος Δ. Καμιζής έκανε λόγο για τραγικό αδιέξοδο που βιώνει ο δήμος του με το θέμα των σκουπιδιών, για το οποίο έχει υποβάλλει την παραίτησή του.
«Ο χώρος λειτουργεί με την ευθύνη του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου», είπε ο δήμαρχος για το χώρο με το δεματοποιητή και τα δεματοποιημένα σκουπίδια και παρατήρησε: «Ο χώρος έχει γεμίσει, έχει 30.000 δέματα. Τους προειδοποιούσα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, αλλά δεν έπραξαν τίποτα. "Θα" και "θα" και συσκέψεις επί συσκέψεων. Φθάσαμε στο σημείο που να μην έχουμε πού να τα πάμε. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πήρε μια πρωτοβουλία να μεταφέρει, όχι τα δέματα, αλλά τα χύδην σκουπίδια προς άγνωστη κατεύθυνση. Τώρα με την κίνηση του καλοκαιριού είχαμε πολλά σκουπίδια. Δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Κάποια μέλη της αντιπολίτευσης που είχαν πρωτοστατήσει να γίνει αυτό το πράγμα με τον περιφερειάρχη κ. Αγγελόπουλο πήγαν στον εισαγγελέα και ζήτησαν τη σύλληψη των ανθρώπών, για την εκεί εναπόθεση των απορριμμάτων. Ο μόνος νόμιμος αδειοδοτημένος χώρος».
Με οργή ο κ. Καμιζής σημείωσε ότι «αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σε ένα κράτος, που είναι το ίδιο εκτός νόμου και εκτός λογικής. Αφού δε σέβεται τους ίδιους τους νόμους που βγάζει. Πας να συλλάβεις κάποιον που του είχες πει να πάει τα σκουπίδια εκεί».
Μας ενημέρωσε ότι «έχουμε στείλει ένα επείγον έγγραφο στην Περιφέρεια τι θα γίνει, τι θα κάνουμε;» και αναρωτήθηκε με αγωνία: «Θα συλλαμβάνονται οι εργαζόμενοι, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κάθε φορά που θα πάμε τα σκουπίδια εκεί; Και που να τα πάμε, που είναι ο νόμιμος αποδέκτης των δεμάτων; Στο εργοστάσιο που έχει προκηρυχθεί από την Περιφέρεια, μετά από πόσα χρόνια;».
Παρατήρησε ότι «ο δήμαρχός σας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Νίκας μας συμπαρίσταται μέσα και από το θεσμικό του ρόλο».
Ο δήμαρχος Ερμιονίδας κατήγγειλε «την υποκριτική στάση του κράτους απ’ όπου και αν υποκινείται  Οφείλουν να ελέγχουν τις καταγγελίες» και πρόσθεσε: «Την ευθύνη για τη χωροθέτηση και τα εργοστάσια την έχει από το 2003 η Περιφέρεια».
Πληροφόρησε, επίσης, πως «είχαμε κάνει συσκέψεις με τους κυρίους Στυλιανίδη και Καλαφάτη. Απορρίφθηκε η λύση του δεματοποιητή, γιατί είναι παράλογη, αντιεπιστημονική και παράνομη, γιατί η 98 Οδηγία του 2008 της Ε.Ε. δεν επιτρέπει τη δεματοποίηση ή την αποθήκευση σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά μόνο μετά την επεξεργασία».
Παρατήρησε πως «διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι χώροι αποθήκευσης είναι πολύ χειρότεροι από τις παλιές χωματερές» και σημείωσε: «Το φώναζα από την πρώτη στιγμή και το φωνάζει και η ΠΕΔ εδώ και 8 μήνες πως αυτός ο δρόμος διαχείρισης είναι λάθος. Μέχρι να γίνει το εργοστάσιο πρέπει να έχουμε άλλο τρόπο μετάβασης. Και ο τρόπος μετάβασης είναι διαλογή στην πηγή, κέντρο διαλογής και κομποστοποίησης, να μας μείνει μόνο ένα 15% υπόλειμμα να διαχειριστούμε. Αυτό τώρα τον τελευταίο μήνα και η Περιφέρεια το είδε, και το υπουργείο Οικονομικών και το ΥΠΕΚΑ. Αυτή είναι η μοναδική λύση. Και η Περιφέρεια πολύ σωστά έκανε επείγον έγγραφο για νέους περιβαλλοντικούς όρους για ΚΔΑΥ και κομποστοποιητή, για να διαχειριστούμε τις μπάλες πλέον. Δηλαδή, πληρώσαμε 45 ευρώ περίπου τον τόνο για τη δεματοποίηση και θα ξαναπληρώσουμε για να διορθώσουμε αυτό που κάναμε. Αυτά δεν αντέχονται με την κοινή λογική, εκτός και αν κρύβονται άλλα συμφέροντα».
"ΘΑ" ΚΑΙ "ΘΑ" ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ
Για την παραίτησή του είπε ότι «το έκανα για να δείξω το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει. Δεν είναι λύση να παραιτούνται οι δήμαρχοι» και πρόσθεσε και ως γιατρός, ζητώντας άμεσα λύσεις: «Φανταστείτε να έχουμε έναν άρρωστο και μεις να συζητάμε, να έχει πεθάνει και να έχει ενταφιαστεί και μεις ακόμα να συζητάμε. Κάποια πράγματα πρέπει να καταλήγουν σε πράξεις, σε αποφάσεις».
Επέκρινε το γεγονός ότι «λεφτά πεταμένα σε μελέτες, σε δεματοποιητές και ο χορός καλά κρατεί σ’ αυτή τη χώρα».
Για το πρόστιμο που επέβαλε ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων: «Κατηγορούμενος πρέπει να είναι ο κ. Τατούλης και η Περιφέρεια και όχι εγώ. Και το πρόστιμο πρέπει να το αρπάξει η Περιφέρεια και όχι ο Δήμος. Αυτός όφειλε να έχει χώρο και να υποδείξει χώρο για το πού θα πάνε τα δέματα. Ο κ. Τατούλης δέσμιος της πολιτικής του κ. Αγγελόπουλου ήταν.
Δεν έχουμε να πληρώσουμε κανένα πρόστιμο. Να πληρώσει  ο ίδιος που τα επέβαλε, στον εαυτό του. Ο χώρος ανήκει στο ΦοΔΣΑ και στην Περιφέρεια, Δεν είναι καμιά χωματερή του Δήμου. Ο Δήμος έπρεπε να επιβάλλει πρόστιμο στην Περιφέρεια».

[Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης]