Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 10:31

Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” για ΣΔΙΤ σκουπιδιών

Γράφτηκε από την

 

 

“Περιφερειάρχες αλλάζουν, αλλά η αγάπη για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις μένει” αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου οι σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας, κάνοντας γνωστό ότι θα καταψηφίσουν τα σχετικά θέματα.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται: “Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» είχε πει προεκλογικά ότι: «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει πολιτικά την απαράδεκτη και πρωτοφανή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ΤΕΡΝΑ ΑΕ ώστε να υλοποιηθεί το αντιπεριβαλλοντικό και αντιοικονομικό έργο με ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί συμπαιγνία Τσίπρα - Τατούλη - ΤΕΡΝΑ».

Αυτό λέει και σήμερα, ως γνωστόν εμείς κωλοτούμπες δεν κάνουμε, με μια προσθήκη ότι προφανώς όπως ήταν αναμενόμενο την ίδια πολιτική ακολουθεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος πιστός στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του και στις μνημονιακές δεσμεύσεις τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τα ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων”.

Και συνεχίζουν: “Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» επιμένει ότι πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για να ακυρωθεί έστω και τώρα η διαδικασία του ΣΔΙΤ και να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι ώστε να προχωρήσουν στο εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών. Καταψηφίζουμε όχι μόνο για λόγους συνέπειας, όχι μόνο για λόγους αρχής, όχι μόνο γιατί είχαμε  προβλέψει από το 2011 ότι εκτός του ότι επιλέγεται μια αντιοικονομική για τους πολίτες και αντιπεριβαλλοντική μέθοδος ούτε θα λυθεί γρήγορα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με τις επιλογές που έγιναν τότε. Κυρίως όμως καταψηφίζουμε διότι η επιλογή από τον κ. Νίκα να ακολουθήσει το σχέδιο Τατούλη -  ΤΕΡΝΑ - Σαμαρά - Τσίπρα και τώρα και Μητσοτάκη είναι επιλογή εναντίον των πολιτών της Πελοποννήσου και εναντίον του περιβάλλοντος.

Διότι: Η σύμβαση για την “ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ” όχι μόνο πολλαπλασιάζει το κόστος του έργου και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, θα υπάρξει τεράστια αύξηση στα τέλη καθαριότητας, 300% ή 400% επιπλέον των συνήθως καταβαλλόμενων, αλλά πολλαπλασιάζει και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αφού η ύπαρξη εγγυημένης ποσότητας 150.000tn σύμμικτων, που προσφέρεται ως εγγύηση στον ανάδοχο, αποκλίνει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει σε σταδιακή μείωση των αποβλήτων, αλλά αποτελεί και αντικίνητρο για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Είναι γνωστό ότι οι νέοι κανονισμοί που θεσπίσθηκαν το 2018 στην ΕΕ “προβλέπουν ενδιάμεσους στόχους ανακύκλωσης - επαναχρησιμοποίησης 55% ως το 2025, 60% ως το 2030 και 65% ως το 2035”.

Και καταλήγουν: “Καλούμε τους πολίτες της Πελοποννήσου οι οποίοι θα πληρώσουν ακριβά τη «νύφη» αλλά  και όλους τους δήμους της Πελοποννήσου, όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και φορείς να αντισταθούμε στη συγκεκριμένη σύμβαση που είναι σύμβαση ομηρίας, οικονομικής αφαίμαξης και περιβαλλοντικής ζημιάς. Να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί επιτέλους ο νέος εθνικός σχεδιασμός, ο οποίος είναι σε ευθεία αντίθεση με το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να ακυρωθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ και να υπάρξει η άμεση χρηματοδότηση των δήμων από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν σε ένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών”.