Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 08:09

Αυτοψία για τις κατακρημνίσεις στο δρόμο του Ταϋγέτου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Αυτοψία για τις κατακρημνίσεις στο δρόμο του Ταϋγέτου (βίντεο)

 

Αυτοψία για τις κατακρημνίσεις στην παλιά εθνική οδό Καλαμάτα - Σπάρτη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, παρουσία εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου, του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου και κλιμακίου μηχανικών της Περιφερειακής Ενότητας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Συντονιστική Επιτροπή, “το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τα μέλη της Συντονιστικής για τα σημεία στα οποία η ένταση του φαινομένου είναι μεγάλη, δηλαδή από το 11ο χιλιόμετρο, μετά τους Πέντε Δρόμους, μέχρι και το 15ο χιλιόμετρο, λίγο πριν τη συμβολή με το δρόμο προς τη Νέδουσα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο αντιμετώπισης των κατακρημνίσεων, ειδικά στον τρόπο που πρέπει να τοποθετηθούν τα πλέγματα προστασίας πρανών. Οπως διαπίστωσαν και τα στελέχη της Περιφέρειας, η δημιουργία ανασχετικού φράχτη με πλέγμα στην κορυφή του πρανούς είναι η ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα. Μάλιστα, δόθηκαν και οι σχετικές οδηγίες στον ανάδοχο του έργου, το οποίο είναι σε εξέλιξη στην περιοχή - ενώ ανάλογες οδηγίες θα δοθούν και στις υπόλοιπες εργολαβίες που είτε είναι σε εξέλιξη είτε αναμένεται να ξεκινήσουν στην παλιά εθνική οδό.

Στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τόσο τα εν εξελίξει όσο και τα δημοπρατημένα έργα στον συγκεκριμένο δρόμο περιλαμβάνουν τοποθέτηση  μεγάλης έκτασης προστατευτικών πλεγμάτων και εκτιμάται πως το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. Στην περίπτωση του 11ου χιλιομέτρου, στη Σπηλιά, θα εξεταστεί η προοπτική να τοποθετηθεί στέγαστρο”.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εκτιμούν “ως θετική τη στάση τόσο του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου όσο και των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων, οι οποίοι άκουσαν τις διαπιστώσεις των κατοίκων των χωριών και ανταποκρίθηκαν στις παρατηρήσεις τους για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Δηλώνουμε πως θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες κάθε υπηρεσίας της Περιφέρειας, αλλά και του δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή μας ένα ασφαλές και αξιοπρεπές οδικό δίκτυο. Δηλώνουμε, επίσης, πως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των παρεμβάσεων για τις οποίες ευελπιστούμε να είναι αποτελεσματικές και εντός του χρονοδιαγράμματος που τις διέπει”.

Να υπενθυμίσουμε ότι τη Συντονιστική Επιτροπή Ταϋγέτου απαρτίζουν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων και την Πολιτιστικών Συλλόγων Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Πηγών, Νέδουσας, Λαδά και Καρβελίου. Το κλιμάκιο μηχανικών της ΔΤΕ της ΠΕ αποτελούσαν ο διευθυντής Παναγιώτης Γιαννακέας και ο προϊστάμενος Σταύρος Καρτερολιώτης.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Για την προχθεσινή αυτοψία, σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι “έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις με πλέγματα στο δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης, χρειάζονται όμως περισσότερες”.

Επεσήμανε πως “ιδιαίτερα για τον τρόπο που τοποθετούνται τα πλέγματα, δεχθήκαμε παρατηρήσεις που είχαμε συζητήσει κατά τη συνάντηση με το Συντονιστικό. Τις αποδέχεται και η υπηρεσία και γίνονται προσπάθειες να έχουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα”.

Αναφερόμενος στο έργο βελτιώσεων στον παλιό εθνικό δρόμο στον Ταΰγετο, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, ο αντιπεριφερειάρχης παρατήρησε ότι “ολοκληρώθηκε και η διαδικασία στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή και αναδεικνύεται ανάδοχος του έργου, που μεταξύ των άλλων, εκτός από ασφαλτοστρώσεις, έχει και 10 στρέμματα πλέγματα, τα οποία με τον βελτιωμένο τρόπο νομίζω ότι θα μας διασφαλίσουν κατά το σύνολο του δρόμου. Αν και ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις αυτή την επικινδυνότητα που υπάρχει στον Ταύγετο, η οποία επισημαίνεται και με πινακίδες. Θα κάνουμε το μέγιστο που μπορούμε, για να προσφέρουμε ασφάλεια”.

Για το θέμα των κατολισθήσεων - καθιζήσεων, ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι “η Τεχνική Υπηρεσία και οι συνεργάτες της εξετάζουν το ζήτημα των κατολισθήσεων, που είναι από το 24ο έως και το 29ο χιλιόμετρο, πριν και μετά το ξυλοπριστήριο του Δασαρχείου. Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές και εκπονείται η μελέτη. Διερευνούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης, ώστε να αποκατασταθούν άπαξ διά παντός και ο σημαντικός οδικός άξονας να έχει καλή πρόσβαση με ασφάλεια”.

Διευκρίνισε πως “τα προβλήματα έχουν προκύψει από κλεισμένους αγωγούς ομβρίων που τα παροχετεύουν στην απέναντι πλευρά. Οταν αυτά βουλώνουν το νερό περνάει πάνω από το οδόστρωμα και δημιουργεί τεράστιες καταστροφές”. Εξήγησε ότι “το μέλημά μας από δω και πέρα, για όλο το επαρχιακό κι εθνικό οδικό δίκτυο, είναι να λειτουργούν τα εγκάρσια αυτά σωληνωτά και οι πλακοσκεπείς οχετοί και να φεύγουν τα νερά. Γιατί τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πιο ακριβά, απ’ ό,τι θα στοιχίσει μία πρόληψη, ένας καθαρισμός”.

Παραδέχτηκε ότι σε κάποιο σημείο του δρόμου, λόγω κατολίθησης, λειτουργεί μόνο το ένα ρεύμα - και πρόσθεσε: “Υπάρχει σήμανση. Δεν γίνεται αυτόματα αυτή η αποκατάσταση. Είναι μεγάλη η ζημιά. Την ευθύνη εμείς τώρα την αναλάβαμε και την οδηγούμε σ’ ένα οικονομικό και βιώσιμο έργο”.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι “αν εξελιχθούν όπως τα έχουμε σχεδιάσει, μπορεί μέχρι το καλοκαίρι να έχουν υλοποιηθεί και τα έργα. Ο δρόμος είναι ανοιχτός και οι πινακίδες αυτό το στόχο έχουν, της ενημέρωσης ότι υπάρχουν καταπτώσεις”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER