Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 19:24

Νίκας για πυρηνελαιουργεία: “Δεν θα λειτουργήσουν αν δεν εφαρμόσουν το νόμο”

Γράφτηκε από την
Νίκας για πυρηνελαιουργεία: “Δεν θα λειτουργήσουν αν δεν εφαρμόσουν το νόμο”

Προειδοποίηση προς τα πυρηνελαιουργεία, ότι “είναι πιθανό την επόμενη ελαιοκομική περίοδο να μη λειτουργήσουν καθόλου, αν δεν εφαρμοστούν αυτά που προβλέπει ο νόμος ως προς τον εξοπλισμό τους”, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στη συνάντησή του στην Τρίπολη με τον Μανώλη Γιαννούλη, πρόεδρο του Συνδέσμου Πυρηνελαιουργών Ελλάδος (ΣΠΕΛ).

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στα ελαιοτριβεία, καθώς αρκετά λειτουργούν ως τριφασικά ενώ έχουν πάρει επιδοτήσεις και πρέπει να λειτουργούν ως διφασικά.

Αναλυτικά, στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΠΕΛ έγινε αναλυτική συζήτηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Εκφράζοντας ο Π. Νίκας τη θέση της Περιφέρειας, δήλωσε στον πρόεδρο ότι “φέτος επιβλήθηκε μείωση κατά 30% του χρόνου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων”, ενημερώνοντας παράλληλα ότι “την επόμενη ελαιοκομική περίοδο είναι πιθανό να μη λειτουργήσουν καθόλου οι εν λόγω μονάδες, αν δεν εφαρμοστούν αυτά που προβλέπει ο νόμος ως προς τον εξοπλισμό τους, καθώς η Περιφέρεια έχει πλέον στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα, έχοντας μάλιστα καταβάλει σημαντική δαπάνη για να συγκεντρώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία”.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης έκανε αναφορά και στην στροφή των ελαιοτριβέων να λειτουργούν και πάλι ως τριφασικά τα ελαιοτριβεία τους “παρά τις επιδοτήσεις που έλαβαν για τη μετατροπή των μονάδων τους σε δύο φάσεων, καθώς ο στεγνός πυρήνας πωλείται ακριβότερα”, όπως είπε ο Π. Νίκας - προσθέτοντας ότι η πρακτική αυτή έχει ως συνέπεια “να επανέρχεται το πρόβλημα του κατσίγαρου σε ποτάμια και χειμάρρους”.

Σημείωσε ωστόσο ο περιφερειάρχης ότι πλέον “και αυτές οι περιπτώσεις ελέγχονται, καθώς μέχρι φέτος τον Αύγουστο θα έχουν συγκροτηθεί οι ομάδες ελέγχου και για τα ελαιοτριβεία, από κοινού με αυτές των πυρηνελαιουργείων”. Και κατέληξε πως “θα καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια στην κατεύθυνση της προστασίας της υγείας των πολιτών, αλλά και του περιβάλλοντος”.


NEWSLETTER