Κυριακή, 19 Απριλίου 2020 09:50

Ο Νίκας “προικίζει” με 40 εκ. το Πύλος - Μεθώνη για να προχωρήσει η νότια χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από την
Ο Νίκας “προικίζει” με 40 εκ. το Πύλος - Μεθώνη για να προχωρήσει η νότια χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να διαθέσει άμεσα 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του δρόμου Πύλος - Μεθώνη, ώστε να εξοικονομηθούν κεντρικοί πόροι για την κατασκευή της νότιας χάραξης του Καλαμάτα - Ριζόμυλος που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της Μεσσηνίας: 

Την εναλλακτική αυτή πρόταση διατύπωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας σε ερώτηση της "Ε". Ταυτόχρονα  ο κ. Νίκας δηλώνει ότι, αν παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμείνει στη χάραξη του "Μορέα", τότε ο ίδιος θα γνωμοδοτήσει θετικά για να μην τον κατηγορήσουν ότι έθεσε σε κίνδυνο το έργο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε", ο κ. Νίκας μίλησε και για τα υπόλοιπα οδικά έργα της Μεσσηνίας, για την παραχώρηση του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, τις αναπτυξιακές προοπτικές της Πελοποννήσου, τη μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη συμβολή της Περιφέρειας στον πόλεμο με τον κορονοϊό.

 

- Μετά από τρεις θητείες στο Δήμο Καλαμάτας επιστρέψατε στον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Πόσο διαφέρει η Περιφέρεια από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που έχετε υπηρετήσει στο παρελθόν;

Καταρχάς η λειτουργία της Περιφέρειας είναι πολύ διαφορετική από τη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τώρα δεν έχεις να κάνεις με ένα νομό ούτε με δήμους  εξαρτημένους από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Εχεις να κάνεις με 5 νομούς, με σύνθετα προβλήματα - και το θέμα της ανάπτυξης πλέον είναι το κύριο για την Περιφέρειά μας. Στην οποία ανάπτυξη, πρέπει να χρεώσουμε δυνάμεις. Εν τω μεταξύ από το 1995 που ξεκίνησε ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μέχρι σήμερα το 2020 έχουν αλλάξει πολλά, και σε θεσμικό και σε οικονομικό επίπεδο. Αλλα τα προβλήματα τότε, άλλα τα προβλήματα τώρα.

- Η απλή αναλογική πόσο έχει δυσκολέψει το έργο σας;

Στεναχωριέμαι για το γεγονός ότι δικαιώθηκα για όλα αυτά τα οποία έλεγα προεκλογικά για την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική δεν μας βοηθάει να λειτουργήσουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι ένα σύστημα για τον παράδεισο. Στην Ελλάδα με τις πολλές παρατάξεις ο κόσμος χάνει πραγματικά την μπάλα για το τι λέει ο καθένας και τι εκφράζει. Υπάρχει σοβαρή δυσκολία να συγκλίνουμε για να πάρουμε αποφάσεις, ιδιαίτερα στα μεγάλα θέματα. Εγώ είναι αλήθεια ότι κάνω πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες ώστε να υπάρξει η αναγκαία συνεργασία και να φτάνουμε στον κοινό τόπο. Σας βεβαιώνω όμως ότι, αν δεν υπήρχε τροποποίηση του νόμου με μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή και με πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, τα πάντα όπου δεν υπήρχε πλειοψηφία θα είχαν βαλτώσει.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή το εξής αξιοπερίεργο με τη λειτουργία του θεσμού της απλής αναλογικής. Εχουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και βεβαίως έχουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση της πλειοψηφίας του περιφερειάρχη. Εχουμε δύο πλειοψηφούντες θεσμούς αυτή

τη στιγμή. Γι’ αυτό θα δείτε και το εξής αξιοπερίεργο, το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταγγέλλει τον περιφερειάρχη. Και ο περιφερειάρχης όμως την πλειοψηφία του λαού εκφράζει, υπάρχει νομιμοποίηση.

Η απλή αναλογική θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει καλύτερα αν πηγαίναμε σε έμμεση εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη, και όχι να έχουμε αυτή την αντίφαση. Δηλαδή η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου να εκφράζει  άλλη θέση ιδεολογική, αυτοδιοικητική, κομματική -όπως θέλετε πείτε τη- σε σχέση με την άποψη του περιφερειάρχη. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Γι’ αυτό λοιπόν όπου υπήρξε απλή αναλογική, ο επικεφαλής εκλέγεται με έμμεση ψηφοφορία.

- Το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου σε Περιφέρεια και “Πελοπόννησος ΑΕ” πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα;

Εχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και έχουν κατατεθεί τα πορίσματα στο υπουργείο Εσωτερικών. Εχει κινηθεί η διαδικασία από τους ελεγκτές της Διαφάνειας, αυτό που λέγαμε παλιά “κατά της διαφθοράς”. Ολα αυτά έχουν πάρει την πορεία τους και αυτή τη στιγμή ασκείται έλεγχος από το κράτος. Το κράτος θα αποφασίσει πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος. Σύμφωνα με τη δική μου πληροφόρηση, θα ολοκληρωθεί πάρα πολύ γρήγορα - και το κράτος έχει την ευθύνη να ελέγξει αν εδώ γίνανε όλα καλά. Η δική μου η επιδίωξη για αυτή την ιστορία είναι η όποια φημολογία υπάρχει να τεκμηριωθεί ή να πάψει να υπάρχει, και να βοηθηθεί σε κάθε περίπτωση ο θεσμός να πάει καλύτερα. Γιατί δεν πήγαινε καλά σε πολλούς τομείς. Εγώ όμως δεν είμαι η αρχή που θα βγω να καταγγείλω. Εγώ έκανα τη δουλειά που έπρεπε να κάνω, υποβλήθηκαν τα πορίσματα, κι από κει και πέρα το κράτος νομίζω ότι σύντομα θα εκδώσει την απόφασή του.

- Η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε μεταξύ άλλων τις αδυναμίες του ΕΣΥ. Πώς μπορεί να συμβάλει η αυτοδιοίκηση στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας;

Η αυτοδιοίκηση είναι βέβαιο ότι νοιάζεται περισσότερο από το κεντρικό κράτος για τους πολίτες της. Λυπούμαι γιατί είμαι περιφερειάρχης σε μια Περιφέρεια η οποία έχει υγειονομικές υπηρεσίες κάτω του μετρίου προς τους πολίτες. Τουλάχιστον στο επίπεδο των υποδομών και του εξοπλισμού και των κτηρίων. Και αυτό φάνηκε με τον κορονοϊό που είχαμε μόνο 11 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για 570.000 πληθυσμό. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα οριζόντια μέτρα έχουν και αυτή τη λογική: αυτό το πνίξιμο της δραστηριότητας που επήλθε συνδεόταν και με την ικανότητα του συστήματος υγείας.

Λοιπόν πώς μπορεί να βοηθήσει η αυτοδιοίκηση; Αυτό πρέπει να το πούμε μετά τη λήξη αυτής της ιστορίας. Η εμπειρία η δική μου λέει ότι πρέπει να πάψει αυτή η σκληρή κομματική πολιτική με τα Διοικητικά Συμβούλια στο νοσοκομείο. Πρώτα απ' όλα πρέπει να παραιτηθούν αμέσως εκείνοι που δεν είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο με κάποια θεσμική ιδιότητα. Εκείνοι που είναι εκπρόσωποι βουλευτών, τίνος και ποιου... Μιλάμε για την υγεία, έτσι; Δεν μπορεί, ως παράδειγμα, να ζητούνται από την Περιφέρεια εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία των νοσοκομείων, χωρίς να υπάρχει εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου στη διοίκηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι αυτό. Θυμάμαι παλιά, που ήμουν στη Νομαρχία, υπήρχε εκπροσώπηση των τοπικών θεσμών στα Διοικητικά Συμβούλια. Στην πορεία καταργήθηκε κι αυτό. Υπάρχει υπόσχεση ότι αυτό θα διορθωθεί - και περιμένουμε να τηρηθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε εμείς τα εσωτερικά των νοσοκομείων, τι ανάγκες έχουν ανά πάσα στιγμή, και ο κάθε διοικητής να στέλνει ένα χαρτί εδώ και να ζητάει ό,τι δεν μπορείτε να φανταστείτε... Παίρνουν τον κομματικό διορισμό και έρχονται και ζητούν ό,τι θέλουν από θεσμικά και δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα!

Αυτό πρέπει να τακτοποιηθεί. Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών νοιάζονται περισσότερο για την υγεία των πολιτών. Και σε τελευταία ανάλυση, γιατί να απολογηθώ αφού δεν μετέχω; Ξέρετε, η Περιφέρεια ξόδεψε πάνω από 500.000 ευρώ για τον κορονοϊό. Πάνω από 15-20 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν για τις ανάγκες των νοσοκομείων, και δεν μετέχουμε στη διοίκηση, ενώ μετέχει ο πάσα ένας ο οποίος έχει κάποιον ισχυρό που του έδωσε μια θέση.  

- Ας έρθουμε στα έργα υποδομής της Μεσσηνίας. Εξι μήνες μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" δεν έχουμε ακούσει ούτε λέξη σχετική από επίσημα χείλη. Εχετε κάποια ενημέρωση;

Ναι, θεωρώ ότι οι διαδικασίες προχωρούν και θα είχαν ολοκληρωθεί αν δεν είχαμε τον Αρμαγεδδώνα του κορονοϊού. Γιατί μπορεί να μην ήταν για την πατρίδα μας αλλά για άλλες χώρες ήταν Αρμαγεδδών. Οικονομικά, για όλες τις χώρες ήταν. Ισως να είχε λήξει αυτή η ιστορία με το αεροδρόμιο, αλλά τώρα έχουμε μπερδευτεί πάρα πολύ, και με την κατάσταση των αεροπορικών εταιριών και με τον τουρισμό, που για τα δύο προσεχή χρόνια θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Το 2020 χάθηκε ο τουρισμός. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα.

Δεν ολοκληρώθηκε, αλλά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία (σ.σ. της έναρξης του διαγωνισμού παραχώρησης του αεροδρομίου). Μην ανησυχείτε, είναι κάτι το οποίο θα γίνει - και θα είχε ήδη γίνει αν δεν είχε προκύψει ο κορονοϊός.

- Επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών δεν έχουμε ούτε για το Ριζόμυλος - Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη. Στάλθηκε όμως η ΜΠΕ για βελτίωση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Εσείς επιμένετε στην παραλιακή χάραξη;

Θέλω να είναι ξεκάθαρος. Διαβάζω όλα όσα έχουν δημοσιευτεί και τα έχω συγκεντρώσει. Γράφετε κι εσείς, και πράγματι ως εφημερίδα έχετε δώσει πολύ μεγάλο βάρος στο οδικό δίκτυο του νομού. Είναι βασική προϋπόθεση το δίκτυο για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που είναι ο κορμός των κλάδων προς Κορώνη και Μεθώνη, αν και έχουν έχουν γραφτεί πολλά δεν είναι καινούργιος δρόμος. Καταρχάς έχουμε 2 μελέτες: Εχουμε την ολοκληρωμένη μελέτη του νότιου άξονα, που λανθασμένα τη λέμε παραθαλάσσια αφού απέχει 700 μέτρα σε ευθεία από τη θάλασσα, και έχουμε και τη μελέτη που έκανε ο "Μορέας". Μελέτη με ερωτηματικό.

Σύμφωνα με την τελευταία, ένα κομμάτι θα είναι καινούργιο, τετράιχνος αυτοκινητόδρομος, το άλλο θα είναι μπαλώματα, και θα σταματάει κάνα  πεντάρι χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα. Δηλαδή στην κύρια πόλη από την οποία ξεκινάει ή φτάνει το 80% των οχημάτων δεν θα φτάνει ο αυτοκινητόδρομος! Περνάει δε δυο-τρεις φορές πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Εγώ κάνω αγώνα για το τρένο, και ας μην ξεχνάμε ότι πριν από 40 χρόνια κατασκευάσαμε αυτή τη μεγάλη γέφυρα στο Ασπρόχωμα που σήμερα την κοιτάμε.

Εν κατακλείδι, εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε αυτή την ιστορία. Θεωρούμε ότι το σωστό είναι να γίνει ένας καινούργιος δρόμος, δηλαδή ο νότιος άξονας. Αν η κυβέρνηση επιλέξει να κάνει αυτό το δρόμο που ουσιαστικά θα στέλνει όσους έρχονται από τις δυτικές περιοχές μέσω του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου στην Καλαμάτα, εμείς δεν θα πάμε απέναντι.  

Εγώ θα εισηγηθώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αυτά τα οποία σας έθιξα, να πάρει θετική γνώμη. Επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να εμπλακώ σε αυτή την ιστορία των συγκρούσεων. Λέω την άποψή μου για το τι είναι σωστό. Θυμάμαι και το τι έγραφαν οι δημοσιογράφοι ο 1982 για το δρόμο Πάτρα - Πύργος, ο οποίος έγινε κι αυτός από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τότε μίλαγαν για νησίδα, και τότε μίλαγαν για σωστό δρόμο - και έκαναν αυτόν το δρόμο τον άθλιο όπου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι. Μετά από 10 χρόνια άρχισαν να ζητάνε καινούργιο δρόμο...

Θεωρώ ότι είναι εθνική γη από την Καλαμάτα μέχρι το Ριζόμυλο και ότι οι προοπτικές όλης αυτής της περιοχής μπορούν να φέρουν σημαντικά εισοδήματα στον τόπο μας. Γι’ αυτό πρέπει να το σκεφτούμε δύο φορές. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει όμως να κάνει αυτό, όπως και οι προηγούμενοι, εμείς ως Περιφέρεια δεν θα πάμε κόντρα. Θα πούμε τις απόψεις μας αλλά θα ψηφίσουμε “ναι” για να μη μας πουν ότι χάθηκε το έργο. Δυστυχώς όμως, κινδυνεύει να χαθεί με τον ανταγωνιστικό διάλογο.

- Το κύριο επιχείρημα για την επιλογή της χάραξης του "Μορέα" είναι το κόστος της νότιας χάραξης...

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε μια τηλεφωνική σύσκεψη στην οποία ανακοινώθηκε ότι το 2020 θα δοθούν αυξημένες πιστώσεις για έργα. Εμείς λοιπόν θα μπορούσαμε να βάλουμε 40 εκατομμύρια ευρώ και να κάνουμε το κομμάτι από την Πύλο μέχρι τη Μεθώνη. Τώρα θα μπορούσαμε να προκηρύξουμε το διαγωνισμό. Το πρόβλημα όμως του δρόμου είναι το Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Αυτό είναι το κύριο, αφού μεταξύ άλλων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξυπηρετεί και τον κλάδο της Κορώνης.    

Λοιπόν τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν θέλω να ανακατέψω άλλο τον τραχανά. Προσπάθησα να κρατηθώ έξω από αυτή την ιστορία. Είπα όμως τη γνώμη μου. Μη βγει κανένας και μας πει ότι, κοιτάξτε, έχετε συμφέροντα, τα βρήκατε με κάναν οικοπεδούχο. Εγώ είπα τη γνώμη μου.

Αυτά θέλει η κυβέρνηση να ψηφίσουμε; Μάλιστα. Πάρτε τη θετική γνωμοδότηση. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν θα φτιάξετε κάτι το οποίο θα απαντά στο μέλλον. Δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του 2030 και 2040. Και πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μιλάμε για μια περιοχή που θα φέρει πλούτο σε όλη την Ελλαδα.

- Για το δρόμο της Μάνης έχουμε κάτι νεότερο;

Υπάρχουν κάποιες περιοχές της Μεσσηνίας οι οποίες φέρνουν πλούτο. Οι περιοχές που φέρνουν πλούτο είναι εντοπισμένες ή πρέπει να εντοπιστούν, και πρέπει να κάνουμε σοβαρά έργα υποδομής. Η Μάνη λοιπόν είναι μία περιοχή που φέρνει πλούτο. Αρα πρέπει να νοιαστούμε να αυξηθεί αυτός ο πλούτος. Πρώτα απ’ όλα και πάση θυσία πρέπει να συντομευθεί η απόσταση μέχρι το Γύθειο και τη Μονεμβασιά, από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Εχουμε πολλές διαμαρτυρίες από τους ξενοδόχους. Δεν θα υπάρχει ούτε μια χρηματοδότηση για οδικό δίκτυο που να μην έχει μέσα τη Μάνη. Πιστεύω πως θα πάμε καλά με την παράκαμψη Κάμπου -  Σταυροπηγίου. Είμαι βέβαιος γιατί η νέα μελέτη η οποία έγινε και έχει οδεύσει προς το ΚΑΣ συνδέεται με υπογειοποίηση εκεί που θα γινόταν η διασταύρωση με τον παλιό δρόμο, λίγο μετά τον Κάμπο. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, και όταν ολοκληρωθεί ο ταξιδιώτης θα γλιτώνει πολύ χρόνο.

Αυτή τη στιγμή μελετάμε και την παράκαμψη στα Χρυσαφικά. Είναι μια περιοχή πάνω από τον Αγιο Γρηγόριο, στο σημείο που βλέπεις από το δρόμο της Μάνης την Καλαμάτα. Εκεί υπάρχουν πολλές στροφές και σχεδιάζουμε μια ευθεία για να μειωθεί ο χρόνος του ταξιδιού. Ο δρόμος της Μάνης επί των ημερών μου θα βελτιωθεί εντυπωσιακά. Και όχι μόνο ο κεντρικός δρόμος, αλλά και οι επαρχιακοί των ορεινών χωριών.

- Ο δρόμος Λεύκτρο - Αρχαία Ολυμπία θα ενταχθεί στο πακέτο για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη;

Στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα υπάρχει εισήγησή -και ελπίζω να περάσει- ότι σύμβουλός μας για τα θέματα της Μεγαλόπολης και της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή θα είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Ο κ. Λιαργκόβας κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, τη Μεγαλόπολη. Εμείς θα φροντίσουμε τα χρήματα να μη διαχυθούν, αλλά να κατευθυνθούν κυρίως στη Μεγαλόπολη.

Ο νέος άξονας είναι κάτι το οποίο μπορεί να περπατήσει, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ενας άξονας που θα συνδέει τη Δυτική Πελοπόννησο με το Γύθειο και τη Μονεμβασιά είναι πολύ σημαντικός. Βεβαίως εδώ στην Αρκαδία υπάρχει μια διαφωνία για το αν αυτός ο δρόμος πρέπει να γίνει από την Τρίπολη, με παράκαμψη των Λαγκαδίων, ή από τη Μεγαλόπολη. Μπορεί να γίνουν και τα δύο.

Επειδή όμως τώρα είμαστε στη φάση της συζήτησης και υπάρχουν τα κονδύλια της δίκαιης μετάβασης, που είναι πάρα πολλά, έχουν προτεραιότητα έργα όπως ο οριζόντιος άξονας που θα τέμνει την Πελοπόννησο και θα συνδέει τους δύο αυτοκινητόδρομους, η κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής ξεκινώντας από τη Μεγαλόπολη, η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου ξεκινώντας από Μεγαλόπολη. Ενα από τα σοβαρά προβλήματα τα οποία υπάρχουν είναι πώς θα διανεμηθούν τα χρήματα αυτά μεταξύ Μεγαλοπόλεως και Δυτικής Μακεδονίας. Εχουμε όμως πολύ καλή συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

- Το σίριαλ του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα έχει κι άλλα επεισόδια ή πλησιάζουμε επιτέλους στο τέλος του;

Θα είχε τελειώσει την 1η Απριλίου. Δυστυχώς όλη αυτή η ιστορία με το κορονοϊό  οδήγησε στο κλείσιμο των δικαστηρίων και δεν πάρθηκε η τελευταία απόφαση. Εκτιμώ πάντως ότι το ζήτημα αυτό θα κλείσει πάρα πολύ σύντομα. Να μην προτρέξω, γιατί εκκρεμούν δικαστήρια, αλλά θεωρώ ότι δεν θα πάρει πολλές εβδομάδες. Με σεβασμό πάντα στη Δικαιοσύνη, ελπίζω να κλείσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο που μας βασανίζει σχεδόν κάθε μέρα. Προχθές πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή και ο ορισμός του τεχνικού συμβούλου. Επομένως τυπικά έχουμε τελειώσει. Αρα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή των εργοστασίων.

Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει και η μεγάλη συζήτηση για την προσωρινή παραλαβή των απορριμμάτων από κάποιες δύσκολες περιοχές, όπως η Μάνη, η Οιχαλία και το Κρανίδι.

- Γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου δείχνει να μην μπορεί να αξιοποιήσει ικανοποιητικά τους πλούσιους παραγωγικούς της πόρους;

Η Πελοπόννησος είναι πολύ πιο πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες τις οποίες έχει, και αυτό πρέπει να καταλογιστεί σε εμάς που εκπροσωπούμε αυτόν τον κόσμο. Ετσι είναι. Οταν έχεις δυνατότητες Α και υπολείπεσαι αρκετά, κάποιος φταίει γι’ αυτό. Δεν φταίει ο Χατζηπετρής. Φταίμε εμείς που εκπροσωπούμε αυτόν τον τόπο, και η διαχείριση των κονδυλίων. Μετά από 5 ΕΣΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο. Αν δεν είχαν ολοκληρωθεί με ΣΔΙΤ οι αυτοκινητόδρομοι, δεν θα είχαμε δρόμους στην Πελοπόννησο. Εχουμε μόνο 11 κρεβάτια σε ΜΕΘ. Να σας πω και κάτι άλλο: Γιατί να μην έχουμε ένα αξιόπιστο αρδευτικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι είμαστε το κύριο κέντρο παραγωγής οπωροκηπευτικών και προϊόντων μεσογειακής διατροφής; Ολα αυτά είναι χρόνια ζητήματα, και χαίρομαι που ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε και σήμερα ότι άμεσα θα γίνει η μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες.

Αν με ρώταγες ποιο είναι το κύριο πρόβλημα της Περιφέρειας που σου 'λεγα δεν είναι το οικονομικό, είναι το θεσμικό. Είναι αυτό το μπέρδεμα το οποίο υπάρχει. Ξέρετε τι αγώνα έχω κάνει για να μπορέσω να φυτέψω μερικά δέντρα στη λίμνη Τάκα; Η λίμνη Τάκα είναι ουσιαστικά μέσα στην Τρίπολη, ένας ονειρικός τόπος. Δεν έχει ολοκληρωθεί όμως ούτε το αρδευτικό σύστημα. Οπως δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και 50 χρόνια στον Ανάβαλο, στο Φενεό και στη Στυμφαλία.

Τι φταίει για όλα αυτά; Εμείς φταίμε σε όλα τα επίπεδα. Ολα τα επίπεδα της πολιτικής μας ζωής κυριαρχούνται από τον κομματισμό. Από την ψηφοθηρία. Αντε να πάρουμε το ψηφαλάκι της επόμενης μέρας... Αλλος το κάνει πολύ, άλλος το κάνει λίγο, και γι’ αυτό έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο απελπισίας, μετά από 5 ΕΣΠΑ. Η προοπτική πάντως για τον τόπο μας θεωρώ ότι είναι καλή. Εγώ ξεκινάω με μία αρχή: Τι φέρνει πλούτο στην Πελοπόννησο; Πάντα ρωτάω όταν ξοδεύουμε χρήματα: Τι εισόδημα θα φέρουν επιπλέον;

Γι’ αυτό θα βάλω την Αρχαία Μεσσήνη στις χρηματοδοτήσεις και θα τη συνδέσω με τον κόμβο των Αρφαρών. Η Αρχαία Μεσσήνη φέρνει χρήμα, όπως και το Πολυλίμνιο. Πήγα στο Πολυλίμνιο και ντράπηκα. Ενας χώρος τον οποίον επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι και μπορεί να θέσει άμεσα 20 θέσεις εργασίας. Τι θέλει το Πολυλίμνιο; Θέλει καθαρισμό και μέτρα προστασίας των επισκεπτών, ώστε να μπορούν να τον επισκεφθούν και μικρά παιδιά και να μην κινδυνεύουν να τσακιστούν.

Εχουμε επίσης την Κορώνη. Εναν από τους ομορφότερους οικισμούς της Ευρώπης. Εγώ θυμάμαι 60 χρόνια τον ίδιο δρόμο για την Κορώνη. Αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε σιγά σιγά. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να συνεννοηθούμε, και όταν λέμε ότι θα δώσουμε 5 εκατομμύρια ή 10 εκατομμύρια εκεί, να μη ζητάμε

στήριξη της τάδε μάντρας ή αντιπλημμυρικά στο δίπλα ποταμάκι… με συνέπεια να γίνεται κατακερματισμός των κονδυλίων. Εγώ έστειλα 2 εκατομμύρια σε κάθε νομό (άντε η Μεσσηνία να πήρε λίγο παραπάνω και λόγω Μάνης), για να γίνουν ασφαλτοστρώσεις και διαγραμμίσεις στους κεντρικούς δρόμους, εκεί που σκοτώνεται ο κόσμος.

- Με το χέρι στην καρδιά: Για ποιο έργο θέλετε να σας θυμούνται οι Πελοποννήσιοι;

Ξέρω ότι δεν θα με θυμάται κανένας μετά από λίγο καιρό, γιατί αυτή είναι η πορεία των ανθρώπινων. Απλά με τη συνείδησή μας παλεύουμε, να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει. Καμιά φορά επισκέπτομαι το Α’ Νεκροταφείο και βλέπω τους πολύ σημαντικούς ανθρώπους της ελληνικής ιστορίας που δεν τους θυμάται σχεδόν κανείς. Ποιος θυμάται τι έκανε ο Τρικούπης για αυτόν τον τόπο; Δεν πάμε σε κανένα λύκειο να ρωτήσουμε; Γι’ αυτό λέω.

Θέλουμε καταρχάς να “αναστηλώσουμε” το τρένο. Για όσο θα με θυμούνται... για 5 χρόνια... αλλά κυρίως για να είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου. Στην Κορινθία θέλω να βελτιώσω τις υποδομές Λουτρακίου, να κάνω τον Ισθμό όπως ήταν πρώτα, τόπος επισκέψιμος - και κυρίως να κάνω το μεγάλο έργο: ένα οικολογικό πάρκο στην παλιά ανενεργή σιδηροδρομική γραμμή μήκους 55 χιλιομέτρων. Το πάρκο αυτό θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Κορινθίας. Ξέρετε, μετά τους σεισμούς στην Κόρινθο το ‘53 δεν έγινε αυτό που έγινε στην Καλαμάτα με τον Μπένο, όπου κρατήθηκε το Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Δεν έμεινε τίποτα στην Κόρινθο. Τα γκρέμισαν όλα τότε, δυστυχώς. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε ένα πρόσωπο στην Κορινθία, το οποίο να έχει ένα χαρακτήρα. Μην ξεχνάτε ότι είναι μια περιοχή γεμάτη μνημεία, είναι και η πιο πλούσια περιοχή μας.

Στην Αργολίδα θέλω να πάω το τρένο. Να σφυρίξει το τρένο, και γι’ αυτό βάζουμε 15 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Θέλω να βοηθήσω να ολοκληρωθούν τα έργα του Αναβάλου, αν και τα περισσότερα τα κάνει το υπουργείο. Επίσης, να κάνω φράγματα και λιμνοδεξαμενές στην Ερμιονίδα, η οποία κινδυνεύει με ερημοποίηση.

Για την Αρκαδία και για όλη την Πελοπόννησο, το μεγάλο ζήτημα είναι η Μεγαλόπολη. Χρωστάμε στη Μεγαλόπολη. Ηδη έχω μαζέψει περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη Μεγαλόπολη. Να είναι βέβαιοι οι Μεγαλοπολίτες, ότι θα παλέψω στα πλαίσια της συντονιστικής επιτροπής ώστε να έχει ωφέλειες η ιστορική πόλη της Μεγαλόπολης. (Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τους Μεγαλοπολίτες έγινε και η Αρχαία Μεσσήνη). Επίσης, θα πρέπει να αναδείξουμε τη λίμνη Τάκα.

Στη Λακωνία πρέπει να “ανακαλύψουμε” τον Ευρώτα. Ερχονται ξένοι και λένε “πού είναι ο Ευρώτας;”. Ενα από τα βασικά πράγματα που κάνουμε αυτή τη στιγμή ήταν μελέτες για την ανάδειξη του Ευρώτα. Ο Ευρώτας είναι ιδεολογία ολόκληρη. Επίσης θα βελτιώσουμε το δρόμο μέχρι το Γύθειο και τη Μονεμβασιά, ενώ θα κάνουμε και τη γέφυρα της Σκάλας.

Για τα οδικά έργα της αγαπημένης μου Μεσσηνίας έχουμε μιλήσει. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι σε εξέλιξη οδικά έργα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Το όραμα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για το δρόμο θα γίνει πραγματικότητα. Θα δώσουμε και 300.000 ευρώ επιπλέον για τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη. Χρήματα θα δοθούν και για τις ανασκαφές της κ. Αραπογιάννη στην Αρχαία Θουρία.

 


NEWSLETTER