Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 09:23

Σοβαρές ελλείψεις στην πυρασφάλεια διαπιστώνονται στην Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Σοβαρές ελλείψεις στην πυρασφάλεια διαπιστώνονται στην Μεσσηνία

 

Πυροφυλάκια που δεν έχουν επανδρωθεί, δασικοί δρόμοι που δεν θα συντηρηθούν, έλλειψη προσωπικού και μηχανημάτων στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας και σοβαρές ελλείψεις σε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που επισημάνθηκαν στο χθεσινό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών στη Μεσσηνία, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιαστικά δάση και περιοχές υψηλής επικινδυνότητας τις ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Κάποια μέλη του Συντονιστικού ήταν στην αίθουσα του Διοικητηρίου “Παναγιώτης Φωτέας” και άλλα μετείχαν με τηλεδιάσκεψη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι εγκαθίσταται εργολάβος και θα συντηρηθούν σημαντικοί δασικοί δρόμοι και ανέφερε πως τους ζητήθηκε παρέμβαση σε δρόμους σε Σιδηρόπορτα, Δήμιοβα και Δενδρά. Ανέφερε, ωστόσο, ότι “μας έχουν χαλάσει και οι δύο μπουλντόζες” και κάλεσε τους δήμους να παρέμβουν σε δρόμους που η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ανάγκη. Ενημέρωσε για τη χρηματοδότηση των 74.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς τη Δασική Υπηρεσία του νομού. Πληροφόρησε ότι δύο εργολαβίες κάνουν τις τελευταίες επισκευές στις μεταλλικές δεξαμενές για να είναι πάντα γεμάτες και παρατήρησε πως είναι χαλασμένες και από ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης και ε.α. αρχηγός του Πυροβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος σημείωσε ότι “πρέπει να υπάρχει ένας καλός συντονισμός, να υπακούμε όλοι σε αυτόν που συντονίζει. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει”. Και κάλεσε τις υπηρεσίες και τους δήμους “να ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας όσο το δυνατόν συντομότερα”, εκτιμώντας ότι “αν ο καθένας κάνει ό,τι προβλέπεται, θα πάμε καλά”.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας Δημήτρης Γεωργανάς ενημέρωσε ότι το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια σε Κορώνη, Προάστιο και Σιδηρόκαστρο. Ανέφερε την πρόσληψη 15 εποχικών πυροσβεστών και παρατήρησε πως “δεν επανδρώνονται τα πυροφυλάκια σε Αγιο Παντελεήμονα, Ιθώμη, Κούβελα, Προφήτη Ηλία Φιλιατρών και Προσήλιο, ενώ έχει καταρρεύσει το πυροφυλάκιο στο δάσος της Βασιλικής”.

Εκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις που δεν διορθώνονται στους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων,  κάλεσε τους δημάρχους να αποκαταστήσουν τις βλάβες στα υδροστόμια και ζήτησε από πολίτες, το Δημόσιο και τους ΟΤΑ να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ενημερώνοντας πως προβλέπονται πρόστιμα για ακαθάριστους κι επικίνδυνους χώρους.

Παρατήρησε, επίσης, ότι “αγρότες και κτηνοτρόφοι αδειάζουν τις δεξαμενές πυρόσβεσης για να ποτίσουν τις ελιές και τα ζώα τους. Και όταν θα χρειαστούμε νερό για την πυρκαγιά, δεν θα το έχουμε”.

Ο διευθυντής της Π.Υ. Καλαμάτας Θανάσης Κατσαφάδος είπε ότι δεν έχουν όχημα για το μικτό περίπολο, που παλιότερα έδινε η Περιφερειακή Ενότητα, αναφέροντας πως πρέπει να έχουν τζιπάκι. Και κάλεσε το Δήμο Μεσσήνης να επανδρώσει το πυροφυλάκιο στο παλιό μοναστήρι του Βουλκάνου που είναι πολύ σημαντικό.

Παρεμβαίνοντας ο Β. Καπέλιος επεσήμανε ότι “πρέπει να το λύσουμε, πρέπει να διαθέσουμε όχημα για το περίπολο. Πρέπει να είναι πιο ευέλικτο το σύστημα στο Πυροσβεστικό Σώμα -και να το μεταφέρετε πάνω αυτό-, για να καλύψει τα πυροσβεστικά φυλάκια”.

Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος ενημέρωσε ότι φέτος έχουν δοθεί 40.000 ευρώ στο Δασαρχείο Καλαμάτας και 16.000 στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας, αλλά επεσήμανε πως υπάρχει πρόβλημα επάνδρωσης προσωπικού στην Κυπαρισσία, ενώ δε διαθέτει και μηχανήματα. Απηύθυνε έκκληση στην Περιφέρεια να βοηθήσει με μηχανήματα για τον ορεινό όγκο της Μάλης, παρατήρησε ότι για πρώτη φορά τους βοηθάει η Περιφέρεια με 75.000 ευρώ και ζήτησε να βρεθεί τρόπος να τα απορροφήσουμε. Μιλώντας για αγροτοδασικούς δρόμους σε Κορώνη, Λυκόδημο Πύλο, Βλαχόπουλο και Τρίκορφο ανέφερε ότι “είχαμε συμφωνήσει να τους εντάξουν οι δήμοι στα προγράμματά τους, αλλά δεν το έκαναν. Δεν μιλάμε για το δάσος του Ταϋγέτου, είναι και για τη δική τους προστασία”.

Ακόμα, παρακάλεσε το Δήμο Τριφυλίας να βοηθήσει το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, που αδυνατεί να συντηρήσει το δασικό δίκτυο.

Σε άλλη παρέμβασή του ο Στ. Αναστασόπουλος ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να στείλει το οκέι για τα 75.000 ευρώ, για να γίνει έγκαιρα η εργολαβία, και συνέστησε “να συντονιστούμε όλοι να βοηθήσουμε στη συντήρηση των αντιπυρικών δρόμων”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER