Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012 07:13

Μετέωρος ο Τατούλης ψάχνει για μέλλον ανάμεσα σε Περιφέρεια και κεντρική πολιτική σκηνή

Μετέωρος ο Τατούλης ψάχνει για μέλλον ανάμεσα σε Περιφέρεια και κεντρική πολιτική σκηνή

Μια ιδιότυπη προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται στην Πελοπόννησο, καθώς μένει 1,5 χρόνος μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το πολιτικό τοπίο βρίσκεται σε μια κατάσταση πρωτοφανούς ρευστότητας. Οι εξελίξεις στην Περιφέρεια χαρακτηρίζονται από το "μετέωρο βήμα" του Πέτρου Τατούλη, ο οποίος από τη μια πλευρά είναι έτοιμος να πηδήσει στο τρένο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αν του δοθεί η ευκαιρία, και από την άλλη προσπαθεί εργωδώς και παντοιοτρόπως να συγκροτήσει υποστηρικτικούς μηχανισμούς για τη συνέχιση της παρουσίας του στην Πελοπόννησο.

Η επιθυμία του να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν κρύβεται καθώς σχολιάζει συχνά τις πολιτικές εξελίξεις με τρόπο που εμφανίζεται "ανατρεπτικός", από το περιβάλλον του διακινείται συχνά η ιστορία της "Νέας Ελλάδας", ενώ επιδιώκει απευθείας σχέσεις με ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με το μάτι στραμμένο προς τη Γερμανία που παίζει και καθοριστικό ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι.

Στο επίπεδο της Περιφέρειας επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την δυνατότητα να "μοιράζει" το παιχνίδι των έργων (και όχι μόνον) εκμεταλλευόμενος μια εγγενή ανωμαλία του "Καλλικράτη" που αναγορεύει ουσιαστικά την Περιφέρεια ως εποπτεύουσα αρχή των δήμων και των φορέων που εκ του νόμου έχουν το δικαίωμα ένταξης έργων. Ταυτοχρόνως στήνει μηχανισμούς προκειμένου να ελέγχει τις εξελίξεις και να καλύψει το κενό που άφησε η διάλυση των μηχανισμών των κομμάτων που τον στήριξαν. Βασικό του μέλημα, η επικοινωνία και η υποστήριξη από ένα σύστημα "προθύμων" που δημιουργείται από την επιλεκτική διαχείριση των χρημάτων για προβολή του έργου της Περιφέρειας - την οποία... ταυτίζει με τον εαυτό του.

Στο πολιτικό πεδίο ο Π. Τατούλης κινείται αντιφατικά και υιοθετεί αλλοπρόσαλλες θέσεις, που κινούνται ανάμεσα στην πλήρη αποδοχή της πολιτικής που εφαρμόζεται και στη... λεκτική αντιπαράθεση μ' αυτήν. Η κίνηση σε αυτό το φάσμα γίνεται ανάλογα με τις επιδιώξεις της στιγμής: Αλλοτε για να φιλοτεχνήσει ευρωπαϊκό προφίλ, άλλοτε για να μην κακοκαρδίσει τους εν δυνάμει ψηφοφόρους και άλλοτε για να στείλει πολιτικά "μηνύματα".

Στην κρίσιμη ώρα των αποφάσεων όμως, ο περιφερειάρχης έχει ανοίξει σοβαρά μέτωπα με τις τοπικές κοινωνίες - όπως π.χ. στην υπόθεση των σχεδιαζόμενων λιγνιτωρυχείων στη Μεσσηνία στο οποίο είχε συντριπτική ήττα, της μονάδας βιοαερίου στην Αρκαδία, του μεγάλου εμπορικού καταστήματος στην Κορινθία και αλλού. Επίσης, θα χρειαστεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την πραγματικότητα των αποφάσεων σε πολλά ζητήματα για τα οποία οι τοπικές κοινωνίες είναι "στα όπλα", όπως για παράδειγμα οι ανεμογεννήτριες στη Μάνη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Τατούλης ακολουθεί εχθρική στάση απέναντι σε όλες τις δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων που δείχνει να έχει ενσωματωθεί στο σύστημα. Δεν είναι τυχαίο το ότι τελευταία επιτέθηκε κατά των εκπροσώπων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" επειδή… τόλμησαν και έθεσαν το ζήτημα των ανεμογεννητριών στη Μάνη. Στην πολιτική του πρακτική αναζητεί "εχθρό" για να του επιτεθεί ώστε να συσπειρώσει γύρω του μια ετερόκλιτη ομάδα περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι είναι ουσιαστικά πολιτικά ανέστιοι και η συγκολλητική ύλη είναι η νομή της εξουσίας. 

Οι επιθέσεις γίνονται σε υψηλούς τόνους ώστε να τυγχάνουν της ανάλογης… υποδοχής από τα μέσα μαζικής στήριξης του περιφερειάρχη, τα οποία εκθειάζουν τη βερμπαλιστική κενολογία του ίδιου και ορισμένων εκ των συνεργατών του.

 

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ολα αυτά εξελίσσονται άνευ αντιστάσεως από τη μείζονα αντιπολίτευση, η οποία παρουσιάζει εικόνα διάλυσης μετά τις εκλογές και σε πολλές περιπτώσεις άγεται και φέρεται από τον κ. Τατούλη. Ουσιαστικά ο Δημήτρης Δράκος έχει ρίξει... λευκή πετσέτα και απλώς κάποιοι σύμβουλοι του συνδυασμού προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα. Η συνειδητοποίηση της πολιτικής ζημιάς που προκαλείται από αυτή την κατάσταση κινητοποίησε τον ίδιο το γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος βρέθηκε πριν από κάποιες ημέρες σε Καλαμάτα και Σπάρτη έχοντας στην ατζέντα του και αυτό το θέμα. Δεν έκρυψε μάλιστα -και όχι τυχαίως- ότι το βασικό κυβερνητικό κόμμα αρχίζει την προετοιμασία του για τις περιφερειακές εκλογές.

Με τα σημερινά δεδομένα έχει αποκλειστεί η λύση Τατούλη, καθώς δεν εμπνέει πολιτική εμπιστοσύνη και υπάρχει η αίσθηση ότι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Νέα Δημοκρατία για τις πολιτικές του επιδιώξεις. Ως εκ τούτου αναζητείται κατ’ αρχάς πρόσωπο που θα συντονίσει την παράταξη μέχρι τις εκλογές - και κυρίως πρόσωπο που θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της αναμέτρησης. Η οποία αναμέτρηση, αν δεν αλλάξει κάτι, θα πραγματοποιηθεί σε ένα πολιτικό σκηνικό με αμέτρητες παγίδες και με τη Νέα Δημοκρατία μακράν των παραδοσιακών εκλογικών επιδόσεων της άλλοτε συμπαγούς Δεξιάς και με πολιτικές συνεργασίες με την αντίπερα όχθη. Πολλά από τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο τα προηγούμενα χρόνια, με πρώτο τον Δ. Δράκο, έχουν "καεί", αλλά στον ορίζοντα δεν φαίνονται νέα άτομα και κυρίως αναγνωρίσιμα.

Η ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας εστιάζεται επίσης στο γεγονός ότι από τη μια πλευρά ο περιφερειάρχης κάνει παιχνίδι με τα έργα του ΕΣΠΑ και με τους δημάρχους κι από την άλλη έχει αποκτήσει την υποστήριξη ΜΜΕ που κινούνται στον δικό της πολιτικό χώρο, δημιουργώντας έτσι συγχύσεις και ταυτίζοντας στην κοινή γνώμη την πολιτική του κ. Τατούλη με αυτή του κόμματος.

 

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Οι πολιτικές εξελίξεις έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχυρού πολιτικού παίκτη και στην Πελοπόννησο. Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού του κόμματος στην Πελοπόννησο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος αποτελούσε και αποτελεί "κόκκινο πανί" για τον κ. Τατούλη, εκλέχθηκε βουλευτής και παραιτήθηκε από σύμβουλος. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν σε Αρκαδία (Κ. Ζαχαριάς) και Αργολίδα (Δ. Κοδέλας) με αποτέλεσμα να έχει συγκροτηθεί μια ισχυρή πολιτική ομάδα που παρεμβαίνει σε θέματα τα οποία αφορούν τη γεωγραφική περιφέρεια. Το καινούργιο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι ο κ. Πετράκος παρεμβαίνει, στο πλαίσιο της δυνατότητας που του δίνει και η θέση του αλλά και ο θεσμός του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακυρώνοντας σχέδια του κ. Τατούλη όπως η διανομή 1,8 εκ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης για… ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα των σκουπιδιών! Μια παρέμβαση που έκανε έξαλλο όλο το σύστημα επικοινωνιακής υποστήριξης, το οποίο περίμενε τη χρηματοδότηση. Αλλά και τον ίδιο τον περιφερειάρχη που συνειδητοποιεί ότι πλέον η αντιπαράθεση δεν είναι στα λόγια - αντίθετα, έχει επιπτώσεις και στην πράξη, καθώς ο Π. Τατούλης κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη κρατικών μηχανισμών.

Η ένταση των εκατέρωθεν ανακοινώσεων δείχνει ότι η υπόθεση θα έχει και συνέχεια, καθώς πολλά ζητήματα είναι ανοιχτά, και η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ (με τα σημερινά δεδομένα πάντοτε) αποτελεί απειλή για τα σχέδια του κ. Τατούλη αν αυτός αποφασίσει να συνεχίσει στην Περιφέρεια. Από την πλευρά του ο συνδυασμός "Αγωνιστική Συνεργασία" που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με το Νίκο Πατσαρίνο καθώς παραιτήθηκε ο κ. Πετράκος, αλλά μεσολαβεί ακόμη πολύς χρόνος μέχρι τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με τις επόμενες εκλογές. Και τα παιχνίδια έχουν αρχίσει, με αναρτήσεις του τύπου "ο κ. Πατσαρίνος είναι το άλλο πρόσωπο της Αριστεράς", σε μια επιχείρηση αντιπαράθεσης με τον κ. Πετράκο - ή ότι ο Τσίπρας δέχεται προτάσεις να προωθήσει την υποψηφιότητα του βουλευτή Δ. Κοδέλα από την Αργολίδα "για να κερδίσει την Περιφέρεια", και άλλα τινά.

Από την πλευρά τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ("Λαϊκή Συσπείρωση") έχουν εντείνει την παρέμβασή τους το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προκάλεσε και την... αντίδραση του κ. Τατούλη, όπως προαναφέρθηκε. Και επειδή είναι πολλά τα ζητήματα που ανοίγουν με την ακολουθούμενη πολιτική στην Περιφέρεια, από την ενέργεια μέχρι τα σκουπίδια, αυτή η αντιπαράθεση λογικά θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα, όταν όλα αυτά τεθούν επί τάπητος και ο περιφερειάρχης -που μέχρι στιγμής εμφανίζεται ως "παντοδύναμος"- βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.

 

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν έχουν ουσιαστικά πολιτική εκπροσώπηση στην Περιφέρεια και το άλλοτε κραταιό κόμμα του κ. Βενιζέλου έχει αυτοδιαλυθεί εντός του συστήματος Τατούλη: Ουδέποτε έχει διαφοροποιηθεί και ταυτίζεται απολύτως με τις επιλογές του. Οι περί Κεντροαριστεράς συζητήσεις είναι στα σπάργανα, το πεδίο της αυτοδιοίκησης προσφέρεται για πειραματισμούς, και είναι πολύ πιθανόν ο σημερινός συνδυασμός της πλειοψηφίας να βρεθεί στις εκλογές χωρίς πολιτική αντιστοίχιση. Βεβαίως, θα εξαντληθούν όλα τα μέσα για προσεταιρισμό των κομμάτων.

Νέος παίκτης στο παιχνίδι, η "Χρυσή Αυγή" που θα επιδιώξει την αυτόνομη καταγραφή της. Η παρουσία της εκ των πραγμάτων θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο, σε μια Περιφέρεια όπου το κόμμα αυτό κρατάει σχετικά ισχυρές δυνάμεις και απευθύνεται σε μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που εμφανίζονται δεκτικοί στα μηνύματα αλλά και την πρακτική του.

 

Η ΑΝΑΜΟΝΗ

Δεδομένων τούτων, πολύ σύντομα θα αρχίσουν πιο έντονες διεργασίες για την εκλογική αναμέτρηση. Την ίδια ώρα όμως εξελίσσεται ένα μεγάλο παιχνίδι στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, και κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για ό,τι μπορεί να γεννηθεί. Ο κ. Τατούλης ελπίζει σε ένα πολιτικό... μπιγκ-μπανγκ που μπορεί να του εξασφαλίσει θέση σε έναν πολιτικό γαλαξία ο οποίος θα επιχειρήσει να εγγυηθεί "τη συνέχεια του αστικού πολιτικού συστήματος" στην Ελλάδα - κάτι που ο ίδιος επαναλαμβάνει με τον δικό του τρόπο διαρκώς.