Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 13:55

Πρόταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: “Με τον σιδηρόδρομο του Τρικούπη στα πεδία μαχών του 1821”

Γράφτηκε από την
Πρόταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: “Με τον σιδηρόδρομο του Τρικούπη στα πεδία μαχών του 1821”

 

Τη συνεργασία και τη στήριξη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στο πρόγραμμά της με την ονομασία “Με τον σιδηρόδρομο του Τρικούπη στα πεδία μαχών του 1821”, ζητεί με επιστολή της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Πρόκειται για αίτημα ενισχυτικό της προσπάθειας για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει αποδυθεί ο κ. Νίκας, ο οποίος χαρακτήρισε “εξαιρετικά καλή ιδέα” το πρόγραμμα.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού προτείνει στον περιφερειάρχη να επιδιώξουν σε συνεργασία μαζί του, “την κήρυξη του σιδηροδρόμου του Τρικούπη, ως σύνολο, μαζί με το μοναδικό τοπίο που το περιβάλλει, ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO”.

Ειδικότερα, η εταιρεία στην επιστολή που υπογράφουν η πρόεδρός της Λυδία Καρρά και η συντονίστρια του έργου, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Ειρήνη Φρεζάδου, σημειώνουν ότι το πρόγραμμα “αξιοποιεί συνδυαστικά τη διπλή πρόκληση που αποτελεί το έτος 2021 για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δηλαδή αφ’ ενός την εθνική επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά και την κήρυξη του έτους 2021 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Ευρωπαϊκού Ετους Σιδηροδρόμων”.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι “το πρόγραμμά μας το οποίο αποτελεί συνέχεια της από 2016 σχετικής πρωτοβουλίας Code Peloponnese των Πολυτεχνείων ETH Ζυρίχης, του Εθνικού Μετσόβιου και του Πανεπιστημίου Πατρών, στοχεύει στη διάσωση και αξιοποίηση για μικτή, επιβατική και τουριστική χρήση του συνόλου του πελοποννησιακού σιδηροδρομικού δικτύου μετρικού εύρους κατά το παράδειγμα των Albula & Bernina Express της Ελβετίας, στη σύνδεση των σιδηροδρομικών σταθμών με τους παρακείμενους ιστορικούς τόπους και πεδία μαχών του 1821. Η αναβίωση του μετρικού δικτύου με σύγχρονο τρόπο, αλλά και απόλυτο σεβασμό των μοναδικών χαρακτηριστικών της ιστορικής γραμμής, θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στη χωρική, κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση των αντίστοιχων ορεινών και ημιορεινών περιοχών”.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ενημερώνουν ότι “στόχος μας είναι η αρχική μας δράση να ξεκινήσει με την αποκατάσταση των πρώτων 6 σιδηροδρομικών σταθμών (τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη), τη χρήση ενός τμήματός τους (σε συνδυασμό με τη σιδηροδρομική λειτουργία) σαν τοπικά μικρά μουσεία - info points για την τοπική ιστορία και τη σύνδεσή τους με τα πεδία μαχών και ιστορικούς τόπους του 1821 -όπου είναι εφικτό με τη χάραξη ή αξιοποίηση υφιστάμενων μονοπατιών- ενεργοποιώντας τον θεσμό των χορηγιών. Είναι άξιο να αναφερθεί ότι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί του δικτύου βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση τόσο με τα πεδία των μαχών και ιστορικούς τόπους του 1821, όσο και με πλήθος αρχαιολογικών χώρων, με χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, π.χ. Μυκήνες, Τίρυνθα, Ολυμπία, προστατευόμενους οικισμούς, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, ζώνες Natura, αμπελώνες, οινοποιεία και σύγχρονες μονάδες που συνδυάζουν τον πολιτισμό με τη μοναδικής ποιότητας αγροτική παραγωγή της Πελοποννήσου, η σύνδεση των οποίων με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα συμβάλει σημαντικά στη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη”.

Τέλος, προτείνουν στον περιφερειάρχη, “προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη διάσωση εις το διηνεκές αυτού του σημαντικού μνημειακού συνόλου, μπορούμε -όπως καθορίστηκε το 2016 από τον φιλέλληνα ομότιμο καθηγητή του ΕΤΗ Bernd Scholl- να επιδιώξουμε σε συνεργασία μαζί σας την κήρυξη του σιδηροδρόμου του Τρικούπη, ως σύνολο, μαζί με το μοναδικό τοπίο που το περιβάλλει, ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO”.


NEWSLETTER