Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 08:58

Μήνυση Νίκα πολλά χρόνια μετά την καταστροφή: Αναζήτηση ευθυνών για την Μπιρμπίτα

Γράφτηκε από την

 

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου την Τρίτη, για την καταστροφή που έχει υποστεί η κατασκήνωση των Ρομά στην Μπιρμπίτα του Δήμου Καλαμάτας.

Καταστροφή που έχει γίνει εδώ και χρόνια και κανένας υπεύθυνος τοπικός άρχοντας δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, παρότι δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του.

Η έκταση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, μαζί με όμορη στη Μακαρία του Δήμου Μεσσήνης, είχε αγοραστεί το 2001 με κρατικά κονδύλια και η κατασκήνωση εγκαινιάστηκε την 1η Δεκεμβρίου 2008.

“Στρεφόμαστε και αναζητούμε τους υπεύθυνους για τη λεηλασία στον οικισμό της Μπιρμπίτας, που είχε ως συνέπεια τη μείωση της περιουσίας της Περιφέρειας κατά 2,5 εκ. ευρώ περίπου με την καταλεηλάτηση των υποδομών, μεταξύ των οποίων και 65 οικίσκων, περί τα 50.000 ευρώ αξίας ο καθένας”, σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η μήνυση βασίστηκε, μεταξύ άλλων, και στην τεχνική έκθεση η οποία συντάχθηκε μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στην Μπιρμπίτα τον περασμένο Δεκέμβριο. “Η κατάσταση που επικρατεί στην Μπιρμπίτα αποτελεί τραγωδία, όλα τα σπιτάκια είναι εξαφανισμένα, δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα. Σε αυτή την κατάσταση κατάντησε ένα έργο που κόστισε, μαζί με την αγορά της έκτασης, πάνω από 2.500.000 ευρώ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι οι συγκεκριμένοι χώροι προορίζονται για τους Ρομά.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Περιφέρεια αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην οποία ανήκε η έκταση όπου κατασκευάστηκε το έργο.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το μέγεθος της καταστροφής που έχει επέλθει στον καταυλισμό της Μπιρμπίτας δίνει η τεχνική έκθεση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία -μεταξύ άλλων- σημειώνεται: “Από τα 66 ξύλινα σπιτάκια που είχαν κατασκευαστεί, υπάρχει πλέον μόνο ένα, το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία. Από τα υπόλοιπα έχουν μείνει μόνο οι βάσεις από σκυρόδεμα στις οποίες είχαν τοποθετηθεί αρχικά. Από τα έργα υποδομής (αντλιοστάσια, χώροι υγιεινής, οικίσκοι Η/Μ, ιατρείο, εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού οικίσκων), έχει μείνει μόνο ο σκελετός των κτηρίων (πέντε στο σύνολο), τα οποία έχουν μετατραπεί σε κατοικίες. Ο εξοπλισμός (ηλεκτρομηχανολογικός, είδη υγιεινής, γραφεία, κουφώματα πόρτες κ.ά.) που υπήρχε στα κτήρια έχει αποψιλωθεί στο σύνολό του. Από το στέγαστρο εκδηλώσεων που είχε κατασκευαστεί υπάρχει μόνο ο μεταλλικός σκελετός.

Σημειώνουμε ότι όλοι οι οικίσκοι και τα κτήρια υποδομών (ιατρείο, χώροι υγιεινής) είχαν κατασκευαστεί με πλήρη ηλεκτρολογική εγκατάσταση (ηλεκτρικό πίνακα, σωληνώσεις, καλώδια).

Εν κατακλείδι, από τα δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.030.000 ευρώ έχουν μείνει μόνο οι δρόμοι, οι 66 βάσεις από σκυρόδεμα και το κέλυφος από τα 5 κτήρια από σκυρόδεμα”.

Παράλληλα, στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται ότι ήδη “στις παρατηρήσεις τού από 24-3-2010 πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, διαπιστώνονται οι πρώτες εκτεταμένες βλάβες στους οικίσκους της κατασκήνωσης”.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΑΛΑΠΑΝΗ

Ο πρώτος και τελευταίος που είχε ενδιαφερθεί πριν από τη σημερινή περιφερειακή αρχή για την κατάσταση και την καταστροφή της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα, ήταν ο αείμνηστος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας -εκείνη την περίοδο- Χρήστος Μαλαπάνης.

Σε ρεπορτάζ της “Ε”, στις 10 Μαΐου 2011, σημειώνεται:

«“Μέσα σε λίγα χρόνια από την κατασκευή τους, μόνο τα 24 από τα 66 συνολικά σπιτάκια του καταυλισμού τσιγγάνων της Μπιρμπίτας εξακολουθούν να κατοικούνται. Πολλές οικογένειες φεύγουν και φτιάχνουν νέους παράνομους καταυλισμούς. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κακή”, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης, σύμφωνα με τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στον καταυλισμό οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας.

Για το θέμα της Μπιρμπίτας ο κ. Μαλαπάνης συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και δρομολόγησαν κάποιες πρώτες στοιχειώδεις παρεμβάσεις που θα κάνει ο δήμος. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Καλαμάτας ασχολείται με τον καταυλισμό της Μπιρμπίτας. Στη συνάντηση παρέστησαν η υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Μαρία Οικονομάκου και οι διευθυντές Υγείας (της Περιφερειακής Ενότητας) Κατερίνα Σπέντζουρα και Πρόνοιας (του δήμου) Στέφανος Στεφανόπουλος.

“Εχουν μειωθεί πολύ οι άνθρωποι που μένουν εκεί. Οι φθορές είναι εξαιρετικά εκτεταμένες και στα σπιτάκια και σε κοινόχρηστους χώρους”, παρατήρησε ο κ. Μαλαπάνης και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει ρεύμα από το χειμώνα, καθώς έχει διακοπεί από τη ΔΕΗ λόγω οφειλής. Τώρα εξετάζουμε μήπως το εξοφλήσουμε”.

Ο αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε πως “η Περιφερειακή Ενότητα δεν έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί, δεν μπορεί να ασχοληθεί νόμιμα και να πραγματοποιήσει δαπάνες. Είναι αρμοδιότητα του δήμου” και σημείωσε για τη συνάντηση με το δήμαρχο: “Αποφασίσαμε ο δήμος να κάνει άμεσα επεμβάσεις, να καθαρίσει το χώρο και να ανοίξει ένα χαντάκι για να φεύγουν τα νερά που λιμνάζουν και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα”.

Ο κ. Μαλαπάνης εκτίμησε ότι ο χώρος της Μπιρμπίτας είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος εγκατάστασης τσιγγάνων που βρίσκονται σε χώρους της πόλης της Καλαμάτας. Ανέφερε ότι θα γίνει “νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα για ριζικότερη λύση, είτε μέσω προγραμματικής σύμβασης είτε κάποιου προγράμματος” κι επεσήμανε πως “τα έξοδα δεν μπορούν να καλυφθούν από ένα φορέα, χρειάζεται κρατική παρουσία και καθημερινή παρουσία ανθρώπων. Είμαστε σε αναζήτηση λύσης. Εχουμε ιερή υποχρέωση να υποστηρίξουμε τα χρήματα που ξοδεύτηκαν και να μην πάνε χαμένα”.

Σύμφωνα με τον έλεγχο των υπηρεσιών στην Μπιρμπίτα, 24 σπιτάκια είναι κατοικήσιμα, 4 έχουν μετατραπεί σε αποθήκες, 1 σε κατάστημα, 2 είναι σφραγισμένα και 35 παρατημένα με φθορές».

Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Στη φιέστα των εγκαινίων της κατασκήνωσης την 1η Δεκεμβρίου του 2008, από τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο, που την είχε χαρακτηρίσει πρότυπο έργο δηλώνοντας πως θα την διαφημίσει σ’ όλη την Ελλάδα, είχαν καταγραφεί... απίθανα πράγματα σε σχέση με την οδυνηρή εξέλιξη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε”: «Ο εκπρόσωπος των τσιγγάνων Αρτέμης Καραχάλιος στην ομιλία του παρατήρησε πως “τα σπίτια δεν έχουν κουζίνες για να πλένουμε” και ζήτησε 1 - 2 εβδομάδες αναβολή για τη μετεγκατάσταση από τη ΒΙΠΕ “για να μας φτιάξετε την κουζινική”.

Ο υφυπουργός κ. Νάκος μαζί με το νομάρχη και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα αποκάλυψαν τη μαρμάρινη πλάκα πάνω στο βράχο (αξίας 3.000 ευρώ) κι έκοψε την κορδέλα, που ήταν δεμένη ανάμεσα σε δύο σπιτάκια.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που ανέφερε πως θα ανεγερθεί ναός για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της κατασκήνωσης.

Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος ενημέρωσε πως το 2001 αγοράστηκαν τα οικόπεδα (σε Μπιρμπίτα και Μακαρία) με 250 εκ. δρχ. και με 2.040.000 ευρώ έγινε η κατασκήνωση, ενώ 1,1 εκ. ευρώ δόθηκε για την αναβάθμιση του δρόμου. Παρατήρησε ότι εδώ θα κατασκευαστούν άλλες 30 κατοικίες και στη Μακαρία άλλες 120, ξεκαθάρισε πως οι πρώτοι κάτοικοι θα είναι οι τσιγγάνοι της ΒΙΠΕ και πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε την υποστήριξη των τσιγγάνων. Μαζί θα κάνουμε τον αγώνα, δε θα τους αφήσουμε. Με συνεννόηση και διάλογο θα οδηγηθούμε στις καλύτερες των λύσεων”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είπε ότι είναι έργο πρότυπο για την πατρίδα μας και παρατήρησε: “Να είμαστε περήφανοι, ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια και δυσκολίες. Φθάσαμε να απελευθερωθεί η ΒΙΠΕ και να έρθουν οι τσιγγάνοι σ’ ένα χώρο που τιμά όλους μας”».