Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 19:28

Μεσσηνία: Αντιμετώπιση φαινομένων διάβρωσης στην ακτογραμμή Πεταλιδίου

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Αντιμετώπιση φαινομένων διάβρωσης στην ακτογραμμή Πεταλιδίου

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα αντιμετώπισης των φαινομένων διάβρωσης στην ακτογραμμή Πεταλιδίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Συμβούλιο, η ημερομηνία έναρξης και λήξης της δημόσιας διαβούλευσης και για την κατάθεση των απόψεων του ενδιαφερόμενου κοινού είναι από χθες 5 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Πέρα από το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει, τις απόψεις τους καλούνται να εκφράσουν η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Μεσσήνης και το Συμβούλιο της Κοινότητας Πεταλιδίου. Φορέας του έργου είναι η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και αρμόδια    περιβαλλοντική αρχή είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών ενέκρινε παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της μελέτης για την αντιμετώπιση των φαινομένων διάβρωσης στην ακτογραμμή Πεταλιδίου μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021.

Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται ότι “λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων, ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να εγκριθεί η γ’ φάση (σχεδιασμός έργων παράκτιας προστασίας, ΜΠΕ), καθώς και για τη σύνταξη των ΣΑΥ - ΦΑΥ και τευχών δημοπράτησης, δεν επαρκεί έως τις 31-8-2020. Η υπηρεσία κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση παράτασης της συνολικής προθεσμίας κατά μήνες, ήτοι μέχρι 31-8-2021, χωρίς αύξηση του συμβατικού μελετητικού χρόνου”.

Η σύμβαση της μελέτης, συνολικής δαπάνης 189.393,81 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, που αντιστοιχεί σε έκπτωση 59,11%, αρχικά συνολικής προθεσμίας εκπόνησης 25 μηνών (εκ των οποίων 16 μήνες αντιστοιχούν στον καθαρό μελετητικό χρόνο), δηλ. μέχρι 1η-9-2019, υπογράφηκε την 1η-8-2017.

Σε εκδήλωση στο Πεταλίδι τον Απρίλιο του 2018, παρουσιάζοντας την πρότασή τους οι μελετητές είπαν ότι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε αποσπασματικούς κυματοθραύστες και σε κάθετους προβόλους, αλλά τελικώς προτίμησαν την πρώτη λύση, επειδή αυτή εξασφαλίζει συνεχόμενη παραλία μεγάλου μήκους.

Στην ακτή μπροστά από το Πεταλίδι οι μελετητές πρότειναν να δημιουργηθούν κυματοθραύστες παράλληλοι στην ακτή, με ογκόλιθους από λατομείο βάρους από 2 έως 4 τόνους. Θα δημιουργηθούν σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή και θα έχουν βάθος 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ύψος πάνω από την επιφάνειά της από 1,2 έως 15 μέτρα. Παράλληλα θα γίνει τεχνητή αναπλήρωση της παραλίας με υλικά από γειτονικό δανειοθάλαμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της αναπλήρωσης της παραλίας δεν θα ξεπεράσει το 5% του συνολικού κόστους του έργου. Οι μήκους από 80 έως 100 μέτρα κυματοθραύστες θα έχουν απόσταση μεταξύ τους από 40 έως 45 μέτρα, ώστε να γίνεται ανανέωση του θαλασσινού νερού.

Στην περιοχή βόρεια του Πεταλιδίου προβλέπονται ίδιοι κυματοθραύστες αλλά με φυσικούς ογκόλιθους από 4 έως 6 τόνους. Αν δεν βρεθούν φυσικοί ογκόλιθοι αυτού του βάρους στα γειτονικά λατομεία θα κατασκευαστούν τεχνητοί από σκυρόδεμα που θα προσομοιάζουν στους φυσικούς. Τέλος στο ακρωτήριο νότια του αλιευτικού καταφυγίου θα κατασκευαστεί κάθετος στην ακτή πρόβολος, καθώς στην περιοχή υπάρχει έντονος κυματισμός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις οι μελετητές ξεκαθάρισαν ότι για τη διάβρωση των ακτών δεν ευθύνεται ούτε το αλιευτικό καταφύγιο, ούτε ο μόλος στο ακρωτήριο.

Γ.Σ.


NEWSLETTER