Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 09:05

Σε 5 μήνες ξεκινά η διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
Σε 5 μήνες ξεκινά η διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

 

 

Την ερχόμενη εβδομάδα υπογράφεται από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα η έναρξη της διαδικασίας κατασκευής των μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διαχείριση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τον χρόνο που αρχικά είχε υπολογιστεί, και ίσως το επόμενο πεντάμηνο να αρχίσει η επεξεργασία σκουπιδιών από προβληματικές περιοχές της Πελοποννήσου.

Αυτό γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μιλώντας προχθές στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αργολίδα του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα. Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των σκουπιδιών συμβάλλει στην ποιότητα περιβάλλοντος και ζωής που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Ακόμα, ο Π. Νίκας -αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του τουρισμού- τόνισε ότι δεν περιποιεί τιμή για κανέναν το γεγονός ότι μέχρι τώρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μόνο το 2,8% από το συνολικό έσοδο του τουρισμού στη χώρα μας, τη στιγμή που στην περιοχή αυτή βρίσκονται τουλάχιστον δέκα μνημεία με παγκόσμια εμβέλεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ypodomes.com για το ίδιο θέμα: "H απόφαση για τις απαλλοτριώσεις ελήφθη στα τέλη του Αυγούστου και μέχρι την Παρασκευή θα λήξει επισήμως η προθεσμία που έχει δοθεί για την απομάκρυνση από τις γαίες που περιλαμβάνονται στο σημαντικό αυτό έργο για την Πελοπόννησο. Πηγές αναφέρουν ότι η ΤΕΝΕΡΓ είναι έτοιμη να ξεκινήσει περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα τις εργασίες κατασκευής του έργου, ενώ παράλληλα θα εξετάζεται και ο φάκελος για τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Αυτό δημιουργεί για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια απραξίας και ένα αίσθημα ενεργοποίησης του σημαντικού αυτού έργου για την Πελοπόννησο. Μπορεί η ολοκλήρωση του έργου ναι εκτιμάται πως θα χρειαστεί 24 μήνες (άρα μιλάμε ήδη για τα τέλη του 2022), αλλά υπολογίζεται πως από τη στιγμή που θα ξεκινά η περίοδος παραχώρησης του έργου, η ΤΕΝΕΡΓ θα μπορεί να αναλάβει ύστερα από 10 μήνες προσωρινά τη διαχείριση των απορριμμάτων".


NEWSLETTER