Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 09:24

Το τρένο θα ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
Το τρένο θα ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο

 

 

“Το τρένο θα ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο, με πιστώσεις και από την Περιφέρεια” δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μετά την προχθεσινή σύσκεψη στην Τρίπολη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Θανάση Κοτταρά. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος - Αργος - Ναύπλιο με δρομολόγια μίας ώρας και 5 λεπτών, καθώς και η σύνταξη μελετών για τις γραμμές Αργος - Καλαμάτα και Καλαμάτα - Μεσσήνη.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: "Ευρεία σύσκεψη για το μέλλον του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε προχθές στην Τρίπολη, όπου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Θανάσης Κοτταράς παρέδωσε στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα την ολοκληρωμένη μελέτη για την οριστική παρέμβαση, ανακατασκευή, συντήρηση και ασφάλεια της γραμμής Κόρινθος - Αργος - Ναύπλιο, η οποία προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει. Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης αντιπεριφερειάρχες και σύμβουλοι από τις Π.Ε. Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι για την υπόθεση αυτή η Περιφέρεια θα διαθέσει πίστωση 15.000.000 ευρώ, προκειμένου η επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος - Αργος - Ναύπλιο να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Ηδη προχωρούν οι διαδικασίες για την προετοιμασία της δημοπράτησης του έργου. Η μελέτη, ανάμεσα στ’ άλλα, προβλέπει τη δημιουργία άνω των 80 ισόπεδων αυτόματων διαβάσεων, επιτηρούμενων από ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και την κατασκευή νέου σταθμού στο Χιλιομόδι. Ο χρόνος που θα καλύπτεται η απόσταση Κόρινθος - Ναύπλιο εκτιμάται σε 1 ώρα και 5 λεπτά, κάτι που κρίνεται ικανοποιητικά ανταγωνιστικό".

 

ΑΡΓΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: "Στη σύσκεψη εξετάστηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας και του υπόλοιπου τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής, από το Αργος μέχρι την Καλαμάτα, καθώς και η δυνατότητα που θα παρέχει για τη διασύνδεση των ΒΙΠΕ Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Μελιγαλά και Σπερχογείας -ενώ στο πλαίσιο της προς εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης θα εκτιμηθεί και η δυνατότητα σύνδεσης και του λιμανιού της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το τμήμα της γραμμής από το Αργος (Ανδρίτσα) μέχρι την Καλαμάτα, θα γίνουν δύο μελέτες α) μία οικονομοτεχνικού χαρακτήρα μελέτη αξιοποίησης που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια και β) μία τεχνική που θα εκπονήσει ο ΟΣΕ.

“Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανακατασκευή της γραμμής μέχρι την Καλαμάτα, όπως και στο τμήμα Ασπρόχωμα - Μεσσήνη” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER