Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020 15:00

Το υδατοδρόμιο Καλαμάτας στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Το υδατοδρόμιο Καλαμάτας στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δημιουργίας υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας πρόκειται να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, σήμερα στις 4 το απόγευμα, με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το υδατοδρόμιο που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με ανάδοχο την εταιρεία “Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.”: “Το μελετώμενο έργο περιλαμβάνει τόσο χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις όσο και υδάτινο τμήμα. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου έχουν συνολική επιφάνεια 120 τ.μ. και προτείνεται να χωροθετηθούν στη δυτική προβλήτα του λιμένα, εντός των ορίων της νέας περίφραξης, όπως αυτή προβλέπεται σύμφωνα με την μελέτη αρ. 60/2015 του έργου «Τροποποιήσεις - Προσθήκες υποδομών Χ.Ζ. λιμένα Καλαμάτας» και, συγκεκριμένα, αρχομένων 6 μέτρων πριν από τη νότια πύλη της νέας περίφραξης. Η θέση αυτή πρόκειται να περιληφθεί στην επικαιροποίηση του μάστερ πλαν του λιμένα της Καλαμάτας, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη”. Ακόμα, αναφέρεται ότι “τα υδροπλάνα που θ’ αναλάβουν το πτητικό έργο είναι τα Viking Twin Otter Series 400, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες και ν’ αναπτύσσουν ταχύτητα από 80 έως 160 κόμβους (250 χιλιόμετρα) την ώρα. Το πτητικό έργο αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά, ξεκινώντας από 5 ζεύγη πτήσεων ημερησίως (άφιξη - αναχώρηση) στην έναρξη της δραστηριότητας (2021) και αγγίζοντας, σε βάθος πενταετίας, το μέγιστο, που θα είναι έως 20 ζεύγη πτήσεων (αφίξεις - αναχωρήσεις) ημερησίως. Στο υδατοδρόμιο αναμένεται ν’ απασχολούνται μέχρι 5 άτομα. Πιθανοί προορισμοί των υδροπλάνων θα είναι η Υδρα, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, τα Χανιά, οι Παξοί κ.λπ.”.
Να υπενθυμίσουμε ότι θετική άποψη για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυρίως για τη δημιουργία και λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη στις 6 Νοεμβρίου.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, θέματα με ενδιαφέρον, όπως: Η διάθεση ποσού - κατανομή σε αθλητικά σωματεία εθνικών κατηγοριών. Η τροποποίηση του ισχύοντος Ο.Ε.Υ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η λήψη απόφασης περί συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Αναπτυξιακή Νομού Αργολίδας - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ. Η ενημέρωση - συζήτηση για τα πυρηνελαιουργεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η συζήτηση για τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 σε σχέση με τους εργάτες γης. Η συζήτηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω του κορoνοϊού. Η συζήτηση για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.


NEWSLETTER