Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 21:41

Τη "Μυθική Πελοπόννησο" παρουσίασε ο Τατούλης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γράφτηκε από την

Τους κύριους άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί την προσεχή 10ετία για τον τουριστικό κλάδο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη. 

 

Οπως ανέφερε, «κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία ταυτότητας του προορισμού Πελοπόννησος θα αποτελέσουν οι «10 εμπειρίες»: δράσεις με συγκεκριμένα προϊόντα, μέσα από τη σύνθεση των οποίων θα προσεγγιστούν νέες αγορές που θα τροφοδοτούν με τουρίστες την περιφέρεια όλο το χρόνο. 

Οι 10 εμπειρίες είναι οι εξής: 1. Γεύσεις με ιστορία, 2. Συναρπαστικές διαδρομές, 3. Ανεκτίμητη κληρονομιά, 4. Γη των μύθων, 5. Φύση και δραστηριότητες, 6. Ευεξία και πολυτέλεια, 7. Μυθικές παραλίες, 8. Βουνά για κάθε εποχή, 9. Οικογενειακό ταξίδι, 10. Ρομαντικός προορισμός. 

Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, βραχυπρόθεσμος στόχος της Περιφέρειας δεν είναι μόνο η άνοδος του αριθμού των τουριστών, αλλά και η προσέγγιση αλλοδαπών επισκεπτών υψηλότερου εισοδήματος. Κύρια εργαλεία για την υλοποίηση του παραπάνω αναφερόμενου στόχου αποτελούν, η βελτίωση των υποδομών και η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει σήμερα το 12,6% των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας.

 

ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

«Βασική παράμετρος του στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιείται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πελοποννήσου αποτελεί η διασύνδεση του τουρισμού με την παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα», είπε ο κ. Τατούλης. Για το σκοπό αυτό έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας που οριοθετεί τις προδιαγραφές για την ένταξη σε αυτό των χώρων διαμονής, της εστίασης, καθώς και των παραγόμενων προϊόντων.

Τα εξαγώγιμα προϊόντα της περιφέρειας θα προβάλλονται και στο νεόδμητο τουριστικό portal της Πελοποννήσου: www.mythicalpeloponnese.gr.

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Σε σχέση με τις υποδομές καθοριστικός αναπτυξιακός παράγοντας για την Περιφέρεια είναι η ολοκλήρωση του κυριότερου οδικού άξονα που διαπερνά την Πελοπόννησο και συνδέει την Καλαμάτα με την Τρίπολη και την Κόρινθο. Παράλληλα αυτή την περίοδο διενεργούνται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή, υπό τη μορφή ενός σύγχρονου, ανταποδοτικού και βιώσιμου τουριστικού σιδηροδρόμου, μέσα από τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Ηδη έχουν δεσμευτεί 25 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, ενώ τις προσεχείς ημέρες δρομολογούνται εξελίξεις αναφορικά με τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, με στόχευση την προσέλκυση εταιρειών low cost και την μετεξέλιξη του σε εμπορευματικό κόμβο για πτήσεις cargo».

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΕΣΠΑ

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στον άξονα ενίσχυσης των επενδύσεων αλλά και εκσυγχρονισμού της επιχειρηματικότητας, η περιφέρεια προχωρά άμεσα στη δημιουργία Περιφερειακού Επιχειρηματικού Ταμείου. Με στόχο την στήριξη μικρών επιχειρήσεων η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει δεσμεύσει το ποσό των 22,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ».