Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 10:10

Πετράκος: “Η κυβέρνηση αποκλείει τους νέους αγρότες”

Γράφτηκε από την
Πετράκος: “Η κυβέρνηση αποκλείει τους νέους αγρότες”

Η κυβέρνηση αποκλείει τους νέους της Πελοποννήσου από το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών. Αυτό δηλώνει ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Πετράκος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα απαιτεί εξωπραγματικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις τεραστίων μεγεθών.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Πετράκου: "Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκλείει στην πράξη όλους τους νέους της Πελοποννήσου που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να γίνουν νέοι γεωργοί. Οι προϋποθέσεις που θέτει το πλαίσιο της 3ης προκήρυξης του υπομέτρου της εγκατάστασης νέων γεωργών που δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση, είναι βαριά ταξικές και απαγορευτικές για τους νέους της Πελοποννήσου, αλλά και για τους περισσότερους νέους να ασχοληθούν με την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα, διότι πρώτα απ’ όλα απαιτεί από τους υποψήφιους δικαιούχους του προγράμματος για να έχουν πιθανότητα να χρηματοδοτηθούν, να έχουν στην κατοχή τους γεωργικές εκμεταλλεύσεις τεραστίων μεγεθών. Η πιο χαρακτηριστική απαγορευτική προϋπόθεση είναι η ελάχιστη έκταση. Όταν ο μέσος κλήρος στην Ελλάδα είναι τα 49 στρέμματα και η κυβέρνηση ζητάει ως ελάχιστη έκταση για πρόσβαση στο μέτρο π.χ. για τις ελαιοποιήσιμες ελιές τα 75 στρέμματα(!) και για τις επιτραπέζιες ελιές τα 48 στρέμματα(!), τότε είναι φανερό ότι επιδιώκει να μην ενταχθεί κανένας νέος αγρότης αλλά μεγαλοεπενδυτές. Δεύτερη χαρακτηριστική τρικλοποδιά στους νέους αγρότες είναι το γεγονός ότι θέτει ως προϋπόθεση να είναι επιλέξιμο ένα αγροτικό νοικοκυριό, γίνεται δηλαδή αποδεκτό να συμμετάσχει στο διαγωνισμό όταν το μέγεθός του, η τυπική απόδοσή του ή αλλιώς η ακαθάριστη αξία της παραγωγής του, είναι μεγαλύτερη από τα 14.000 ευρώ.

Η επιλογή του κριτηρίου της τυπικής απόδοσης ως εργαλείου για τη μέτρηση του μεγέθους της επιλέξιμης εκμετάλλευσης είναι και αυτή συνειδητή προσπάθεια αποκλεισμού όλων των μικρομεσαίων αγροτών. Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι ως κριτήριο δεν είναι αξιόπιστο. Η τυπική απόδοση εκφράζει την αξία της ακαθάριστης παραγωγής της εκμετάλλευσης, η οποία επηρεάζεται από τον όγκο των παραγόμενων προϊόντων και τις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην "πόρτα" της εκμετάλλευσης. Και τα δύο αυτά μεγέθη είναι ευμετάβλητα. Ιδιαίτερα οι τιμές είναι γνωστό σε όλους ότι επηρεάζονται από πραγματικές ή και τεχνητές (στημένες) ελλείψεις αγαθών στην αγορά. Έτσι μια εκμετάλλευση μπορεί να είναι μεγάλη μια δεδομένη χρονική στιγμή και την επόμενη παραγωγική περίοδο να είναι μικρή. Επειδή η κυβέρνηση συνειδητά επιδιώκει τα χρήματα του προγράμματος να πάνε σε χέρια μεγαλοεπενδυτών και όχι στα χέρια νέων αγροτών, πρέπει να υπάρξει καθολική αντίδραση από όλους τους φορείς των αγροτών, την αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους των γεωπόνων, αλλά και τα κόμματα και τους βουλευτές της Πελοποννήσου. Είναι θετικό ότι ο περιφερειάρχης για πρώτη φορά εξέφρασε τη διαφωνία του με επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οφείλει και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αντιδράσει έντονα και να απαιτήσει τη ριζική αλλαγή όλων των προϋποθέσεων που αποκλείουν όλους τους νέους της Πελοποννήσου αλλά και τους περισσότερους νέους της χώρας μας να γίνουν νέοι αγρότες".


NEWSLETTER