Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 20:28

Η «Ανταρσία στο Μοριά» για τον νέο εκλογικό νόμο

Γράφτηκε από την

 

Αποκλεισμό των “ενοχλητικών μειοψηφιών” από τα συμβούλια μέσω του νέου εκλογικού νόμου καταγγέλλουν 37 αυτοδιοικητικά σχήματα, μεταξύ των οποίων η περιφερειακή παράταξη "Ανταρσία στο Μοριά".

Στην πολυσέλιδη ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

"Με σχέδιο νόμου που φέρνει ο νέος -ακροδεξιάς κοπής- υπουργός Εσωτερικών Βορίδης ακρωτηριάζονται όσα ψήγματα αντιπροσώπευσης και δημοκρατικής λειτουργίας είχαν απομείνει στα συμβούλια Περιφερειών και Δήμων. Στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας και της κυβερνησιμότητας δήμων και περιφερειών, έρχεται να επιφέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο Θεοδωρικάκου που παρέδωσε και άλλες αρμοδιότητες των συμβουλίων σε επιτροπές που ελέγχονται από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Συγκεκριμένα:

Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 και μετά.

Τίθεται όριο 3% για την εκλογή των παρατάξεων στα συμβούλια. Καταργείται, με άλλα λόγια, το κουτσό σύστημα της απλής αναλογικής που υπήρχε, επεκτείνοντας την καλπονοθεία των βουλευτικών εκλογών σε δήμους και περιφέρειες.

Εισάγεται «κόφτης» στον αριθμό των εκλεγμένων συμβούλων σε δήμους και περιφέρειες με σημαντική μείωση του αριθμού τους (που σημειωτέον στους δήμους δεν επιφέρουν καμιά οικονομική επιβάρυνση).

Το όριο εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο κατεβαίνει στο 43% αντί του 50% που ίσχυε.

Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών για τη θέση του περιφερειάρχη ή του δημάρχου ανεξαρτήτως ποσοστού.

Καταργείται η δυνατότητα να κατέβει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο σε μια δημοτική κοινότητα. 

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ενώ οι εκλογές θα γίνονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου!

Καθιστά υποχρεωτικό για την κατάθεση ψηφοδελτίου σε ένα δήμο που έχει κοινότητες, όχι μόνο να υπάρχει αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων όσος ο αριθμός των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, αλλά να υπάρχουν υποψήφιοι σύμβουλοι και στο 80% των δημοτικών κοινοτήτων τουλάχιστον όσοι ο αριθμός των κοινοτικών συμβούλων. 

Ανεβάζει το ύψος των παραβόλων για την υποψηφιότητα του επικεφαλής της Περιφέρειας στα 500 €, των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στα 80 € και των υποψηφίων συμβούλων στις κοινότητες στα 50 €, καθιστώντας ακόμα πιο δυσβάσταχτο το ήδη μεγάλο κόστος παραβόλων, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες στην κατάθεση ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς που βασίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις και δεν στηρίζονται από καθεστωτικούς μηχανισμούς και σε οικονομικά συμφέροντα".