Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 10:15

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η απόφαση για το Παλιοροβούνι

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η απόφαση για το Παλιοροβούνι

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου -που θα αποφανθεί επί της σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης- εξαρτάται η δημιουργία σταθμού προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας.

Αυτό δήλωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη εγκατάσταση -στην πιο πάνω περιοχή- κομποστοποιητή, κέντρου διαλογής και δεματοποιητή υπολειμμάτων, για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η εγκατάσταση των πιο πάνω μηχανημάτων θα εξαρτηθεί από τη θέση που θα λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, στη διάθεση των οποίων βρίσκεται η περιβαλλοντική μελέτη για τον συγκεκριμένο χώρο.

Μετά από ενδεχόμενη θετική εισήγηση των εν λόγω υπηρεσιών, θα κληθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να λάβει τη σχετική απόφαση, είπε ο Π. Νίκας.

Ο δήμαρχος, χθες το μεσημέρι, μετέβη στην Τρίπολη προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, στην οποία προγραμματιζόταν να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Σύνδεσμος καλείτο να προβεί στην ξιολόγηση της πορείας συγχώνευσης των νομαρχιακών ΕΣΔΙΣΑ στον περιφερειακό ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου.

 

ΚΟΝΤΡΑ Η ΠΟΕ ΟΤΑ

Στο μεταξύ, την κατηγορηματική αντίθεσή της στην μεταφορά σκουπιδιών από την Πελοπόννησο στον ΧΥΤΑ της Φυλής διατυπώνει η ΠΟΕ ΟΤΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

Αφορμή για την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έδωσε η πρόσφατη υπογραφή ΚΥΑ που επιτρέπει την καθημερινή μεταφορά 25 τόνων -σκουπιδιών από την Τρίπολη και το Κρανίδι- στην Φυλή, για τους επόμενους 6 μήνες, «εξασφαλίζοντας την πρώτη ύλη για τα εργοστάσια επεξεργασίας των ΣΔΙΤ στην Αττική», όπως υποστηρίζει η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι προς την Φυλή θα κατευθυνθούν και τα σκουπίδια της Κορίνθου, και χαρακτηρίζοντας την ΚΥΑ «περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Αττικής» επισημαίνει επιπλέον:

«Μετά τα αδιέξοδα (οι νομοί Αρκαδίας και Αργολίδας έχουν μεγαλύτερη έκταση και υποπολλαπλάσιο πληθυσμό από την Αττική) που διαχρονικά οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, με την πολιτική τους, δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο, βρήκαν και ετοιμάζονται να επιβάλουν την "εύκολη λύση". Στο ΧΥΤΑ Φυλής και τα απορρίμματα της Πελοποννήσου. Κατ’ αρχήν, όπως λένε, για έξι μήνες και μετά ''βλέπουμε''».

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει την απόφαση, «προφανώς παράλογη και ουσιαστικά παράνομη, καθώς παραβιάζει θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές της διαχείρισης των αποβλήτων και τα εγκεκριμένα Περιφερειακά Σχέδια, θα οδηγήσει γρηγορότερα

σε ασφυξία το ΧΥΤΑ Φυλής».

«Κοινό μυστικό» αποτελεί πάντως, όπως υποστηρίζει η ΠΟΕ ΟΤΑ, «η παράνομη μεταφορά των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Φυλής», παρατηρώντας ειδικότερα:

«Μόνο οι διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ και οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να ''ανακαλύψουν'' τα φορτία με τις ψευδεπίγραφες ''Εντολές Μεταφοράς'' που και η σημερινή διοίκηση του

ΕΔΣΝΑ αρνείται να καταργήσει παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας».