Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 10:39

Επιτροπή δημάρχων στις συναντήσεις για τα σκουπίδια με Αγγελάκα και Τατούλη

Γράφτηκε από τον
Επιτροπή δημάρχων στις συναντήσεις για τα σκουπίδια με Αγγελάκα και Τατούλη

Με νέα κοινή υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, θα ρυθμίζεται η μεταφορά των σκουπιδιών από τους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συγκεκριμένους αδειοδοτημένους χώρους, εκτός των διοικητικών της ορίων.



Το παραπάνω ξεκαθάρισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της "Ε".
Διευκρίνισε παράλληλα ότι η ΚΥΑ που έχει ήδη εκδοθεί, αφορούσε αποκλειστικά στη διευκόλυνση του αδιεξόδου με τη διάθεση των απορριμμάτων σε Τρίπολη και Κρανίδι -περιοχές οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από σχετικούς ελέγχους του υπουργείου Υγείας.
Ο δήμαρχος, επιπλέον, επέρριψε και πάλι ευθύνες στους διαχειριστές της πίστωσης του ΕΠΠΕΡΑΑ (ειδικό πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη"), οι οποίοι εδώ και 9 μήνες -όπως είπε- δεν έπραξαν το παραμικρό για να υλοποιηθεί η προτεινόμενη από τους 26 δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, με κομποστοποίηση, ανακύκλωση και δεματοποίηση του υπολείμματος.
"Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους, όμως δεν θα δεχθούμε και τις σε βάρος μας κατηγορίες από τηλεοράσεως. Δεν μπορεί να είναι άχρηστοι και οι 26 δήμαρχοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου" παρατήρησε ο Π. Νίκας, λέγοντας ότι οι ΟΤΑ θα επανέλθουν ζητώντας να κινηθούν οι πιστώσεις του ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα -και σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δημάρχων- οι χώροι στους Δήμους Ευρώτα, Ερμιονίδας και Πύλου - Νέστορος.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο δήμαρχος Καλαμάτας γνωστοποίησε επίσης, ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ στην Τρίπολη, εξελέγη 5μελής αντιπροσωπεία δημάρχων, η οποία και θα εκπροσωπήσει τους ΟΤΑ της Πελοποννήσου στις τριμερείς συσκέψεις που θα συγκαλέσει στην αρκαδική πρωτεύουσα ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.
Οπως είναι γνωστό, στις συσκέψεις αυτές -για την προώθηση της προσωρινής διαχείρισης- θα μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και οι δήμοι της Περιφέρειας.
Την επιτροπή αποτελούν οι Γιάννης Σμυρνιώτης δήμαρχος Τρίπολης και πρόεδρος του περιφερειακού ΦοΔΣΑ, Παναγιώτης Νίκας δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου, Αλέκος Πνευματικός δήμαρχος Κορίνθου, Δημήτρης Καφαντάρης δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και Σταύρος Αργειτάκος δήμαρχος Σπάρτης.
Ας σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ, αποφασίστηκε επίσης ότι για τις απαιτούμενες μελέτες και διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθεί η ενδιάμεση διαχείριση, ο Σύνδεσμος θα συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τους μεγαλύτερους δήμους ανά εξυπηρετούμενη ενότητα.
Εξ άλλου, ανά εξυπηρετούμενη ενότητα προβλέπεται να συγκροτηθεί επιτροπή δημάρχων, η οποία θα εισηγείται σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης των έργων μεταβατικής διαχείρισης.
Τέλος, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συνδέσμου, αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης των τ. νομαρχιακών ΕΣΔΙΣΑ στον περιφερειακό ΦοΔΣΑ, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER